Оптуженици у Хагу без љекара специјалиста

Брига о здрављу притвореника у Шевенингену је катастрофална и води је лекар опште праксе који никад раније није радио са пацијентима.

Република Српска 18.11.2016 | 08:30
Оптуженици у Хагу без љекара специјалиста
То за “ЕуроБлиц” тврди адвокат Милош Шаљић, члан тима одбране генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом, коментаришући прекјучерашњу одлуку трибунала да по захтеву првог председника РС Радована Караџића коначно отвори истрагу о великом броју тешко оболелих у Притворској јединици у Шевенингену.

Истичући да је ово први пут да је Хашки трибунал узео у разматрање дугогодишње притужбе да су притвореници ускраћени за адекватну лекарску помоћ, Шаљић каже да је “чак и лаицима видљиво” да је стопа оболелих и умрлих у хашком притвору “драматично већа од нормалне”.



"Здравствена заштита у притворској јединици је очајна. За прегледе притвореника задужен је само један лекар опште праксе, који, што је најгоре, никад раније није радио тај посао већ је био запослен у администрацији.

Ратко Младић је пре де године само пуким случајем остао жив пошто га је тај лекар послав на преглед специјалисти тек након што је дословно пао у постељу. У болници су из Младићевих плућа тада извадили четири литра воде и чудом су се чудили како га хашки лекар раније није послао на операцију" прича Шаљић.




Он додаје да није оптимиста да ће Хашки трибунал, поступајући по Караџићевом захтеву, истрагом утврдити да је за бројне смртне случајеве притвореника одговорна неадекватна лекарска брига.

"Не верујем да ће иког прогласити кривим за то што су потпуно здрави људи у Хагу за неколико година тешко оболели или што је у ћелијама на разне начине до сада умрло десетак Срба" каже Шаљић.

Да је притворска јединица Хашког трибунала постала гробница за бројне притворенике, посебно Србе који су се сумњичили за ратне злочине, потврђује невероватан низ мистериозних смртних случајева. До данас су остале неразјашњене бројне контроверзе о узроцима смрти бившег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, а велику мрљу на рад затворских службеника и Трибунала у вези с психичким стањем притвореника бацила су два самоубиства која су се догодила у притворској једници.

Прво је починио некадашњи српски градоначелник Вуковара Славко Докмановић, обесивши се у својој ћелији, а на исти начин живот је скончао и некадашњи председник Републике Српске Крајине Милан Бабић.

Од карцинома, који им је дијагностикован у Хагу, преминули су генерали ВРС Момир Талић и Ђорђе Ђукић, као и бивши командант Војске РСК Миле Мркшић. Од исте болести умро је још један дугогодишњи хашки притвореник и некадашњи председник РСК Горан Хаџић, као и ратни функционер СДС у Братунцу Мирослав Дероњић, који је умро од карцинома недуго након што је из Шевенингену пребачен у Шведску на издржавање казне.

У притворској јединици трибунала преминули су и доктор Милан Ковачевић из Приједора, коме није указана благовремена помоћ након што му је пукла стомачна аорта, те генерал ВРС Здравко Толимир, који је умро од последица вишеструких срчаних и можданих удара.

У Хагу је од карцинома, подсећамо, оболео и лидер српских радикала Војислав Шешељ, који је касније пуштен на слободу.

Караџићу нарушено здравље

Подносећи захтев за истрагу због много оболелих од рака међу притвореницима, Радован Караџић се судијама Хашког трибунала пожалио да је и његово здравље у притворској јединици озбиљно нарушено.

"Моје здравствено стање, које је раније било перфектно, значајно се погоршало откако сам у хашком притвору" рекао је Караџић.

Крајишник: Предуге процедуре



Бивши “станар” притворске јединице Хашког трибунала у Шевенингену Момчило Крајишник за “ЕуроБлиц”  каже да је добро то што је коначно покренута истрага о узроцима оболевања притвореника.

"Здравствена заштита тамо је скромна, а процедуре за слање оболелих специјалистима су предуге. Добро је што је Караџић покренуо то питање" каже Крајишник.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бн

18.11.2016 07:40

Шта су имали они што су побијени?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваш

18.11.2016 10:24

Теба им хотелски смјештај да уживају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехмедалија

18.11.2016 11:30

Треба им ,,њега'''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елиот

18.11.2016 15:32

А имају интернет бољи него неке друге установе, затим фулл ТВ пакете, и приступ страницама гдје обицни смртници немају. Просто треба да их жалимо. Јесте ли на робији или некој одморној локацији. Море све их у исту ћелију затворити и одузети та горе права..

ОДГОВОРИТЕ
Name

фараон

18.11.2016 19:05

Они су у затвору или? Процитах да имају библиотеку, рекреативну зону где могу да трче дижу тегове, играју стони тенисис итд. Коллико људи које су они подигли са огњишта или јос црње, има такво нешто? Какав је њихов смјестај, исхрана, будућност, здравствена заштита итд? Једина примједба је што листа није дужа и висенационална.

ОДГОВОРИТЕ