Фонд тражи да грађани враћају њихов дуг

Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске предложио је, у циљу смањења неизмирених обавеза које су премашиле пола милијарде марака, да се осим повећања акциза на дуван и алкохол, додатно опорезују и заслађена пића, те да проценат премије од аутоосигурања иде за здравствено осигурање, преноси пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 18.11.2016 | 22:56
Фонд тражи да грађани враћају њихов дуг
Влада РС недавно је усвојила дугорочни план измирења обавеза ФЗО којим су предвиђење мјере за смањење нагомиланих обавеза Фонда.

У плану се наводи да су неизмирене обавезе ФЗО на крају прошле године износиле 528,3 милиона КМ, а значајан дио тих обавеза, више од 200 милиона КМ, односи се на кредите.

Амбициозним планом Фонда предвиђено је да неизмирене обавезе до краја 2022. године буду сведене на нулу, а само у овој години предвиђено је враћање 94,3 милиона марака.

У Фонду наводе да садашњи ниво обавезне здравствене заштите није могуће одрживо финансирати из постојећих извора прихода ФЗО те због тога, осим реализације већ покренуте иницијативе за увођење додатних акциза на дуван и алкохол, наводе да је потребно покренути и иницијативу за додатно опорезивање заслађених пића.

„То опорезивање је потребно с обзиром на то да је доказан штетан утицај заслађених пића на здравље. Осим тога, потребно је реализовати раније покренуту иницијативу да се из премије обавезног осигурања од аутоодговорности издвоји одређени проценат на рачун обавезног здравственог осигурања“, пише у плану.


Тек након увођења додатних намета у Фонду наводе да је потребна и рационализација трошкова у здравственом систему те план мјера рационализације у здравственим установама које имају већи број запослених од прописаних стандарда.

Међу мјерама које је Фонд предложио је и компензација дуга по основу ИНО осигурања са Србијом и Хрватском чиме би се, како наводе, измирио значајан дио обавеза без одлива новца.

Један од приједлога је и да се обавезе Фонда према послодавцима по основу накнада за боловања радника дужа од 30 дана измире путем мултилатералне компензације.



„С обзиром на то да је за реализацију пројекцијом предложених мјера неопходна измјена и допуна законских прописа, односно доношење подзаконских аката, ефекти предложених мјера зависиће од динамике њиховог спровођења. У складу са тим ФЗО ће кориговати постојећи план измирења дугорочних обавеза, те мијењати предложене мјере“, додаје се у плану.

Павловић: Фонд треба да се пуни и измирује обавезе плаћањем доприноса

Економиста Зоран Павловић каже да је из плана изостављена једна од основних ствари која је услов измирења обавеза Фонда, а то је повећање запослености, а тиме и броја осигураника у РС.

„Они очигледно не схватају да је основни проблем пуњење Фонда од стране запослених радника, а не из додатних намета које они хоће да ставе на терет грађана РС. Све остало је само додатно оптерећење грађана и захватање по разним основама за новац који је улудо потрошен нерационално и без контроле“, истакао је Павловић.

План смањења обавеза мора да се базира на стварању прихода по основу плаћања доприноса, затим на рационализацији трошкова па тек онда може да буде додатно пореско оптерећење на било шта.

„Влада РС не схвата да је њена одговорност стварање пословног амбијента, ново запошљавање и инвестиције, она само размишља о томе како ће да потроши или како ће потрошено да намири новим оптерећењима. То је потпуни апсурд“, рекао је Павловић.

Он је рекао да је невјероватно да Дом здравља у Бијељини послује без губитака, да сервисира све своје обавезе и уклапа се у оно што од Фонда добије, а да све остале здравствене институције послују негативно, укључујући и нову болницу у Бијељини која је већ прве године рада направила губитак од десет милиона КМ.

„Очигледно је да се здравствене индституције користе као облик запошљавања кадрова и трошења новца, а не као рационални облик обављања своје основне функције“, казао је Павловић.

Иако планира смањење ообавеза, Фонд је и у овој години наставио да се кредитно задужује и код три банке је подигао 24 милиона КМ. Ово задужење у Фонду правдају чињеницом да се доприноси редовно не плаћају те да још нису повећане акцизе на дуван и алкохол.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Драган

18.11.2016 07:13

Ревизија, анализа дуга, па одговорност? То никад, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

робијање

18.11.2016 07:15

Охоооо поцело робијање...сад це те сви који су дизали досицка лијепо да отплацујете дугове.....нису битни дугови које немате одакле да им вратите....битно је СРПСТВО...и да мрзите све друге који нису за вас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гулоп

18.11.2016 07:15

Дје су паре па стисните фирме које дугују порезе које недирате годинама дајте људима репрограме да плацају у ратама....продајте скрбицеве претезе сто вам стоје у магацину......милионске вредности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Још плаћају партијску фирму Бонд

18.11.2016 07:17

Још плаћају обезбјеђење партијској фирми Бонд мада посједују на улазу своје обезбјеђење

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЦИ

18.11.2016 07:34

МАЛО ЈЕ ЦАК И ТО СТО ЈЕ БОГДАНИЦ УКИНУО ОБАВЕЗНО ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ ЗА СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА И ТАКО УСАО У АНАЛЕ ИСТОРИЈЕ НЕЦОВЈЕЦАНСТВА И МОНСТРУОЗНОСТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

18.11.2016 07:42

ГЛУПОСТИ, ОВА ЛОПОВСКА ВЛАСТ ЈЕ НАЈВИШЕ "ПРОФИТИРАЛА" ОД ФЗО РС... НАБАВКЕ И НАМЈЕШТЕНИ ТЕНДЕРИ ЗА СВЕ И СВАШТА У ЗДРАВСТВУ, НЕПОТРЕБНА СТРАНАЧКА ЗАПОШЉАВАЊА У ЗД. УСТАНОВАМА И ФОНДУ ГДЈЕ ЈЕ ВИСКА НАЈМАЊЕ 2.500 РАДНИКА У АДМИНИСТРАТИЦИЈИ И ЛОГИСТИЦИ... ХАРАЧИЛИ СУ СВАКЕ ГОДИНЕ И НАЈМАЊЕ 80 МИЛИОНА ЈЕ НЕПОТРЕБНО ИШЛО У ПРИВАТНЕ ЏЕПОВЕ И САДА ЈЕ БЛИЗУ КРАЈ... САДА ЋЕ ИСТИ ОНИ КОЈИ СУ КРАЛИ И ОТИМАЛИ ИЗ ОВОГ ФОНДА - А У ЦИЉУ НАВОДНЕ САНАЦИЈЕ СТАЊА, СМАЊИТИ ПРАВА ПАЦИЈЕНТИМА И ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА... А ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ - ЊИМА СЕ И ОНАКО НЕ УПЛАЋУЈУ ДОПРИНОСИ И ОНИ А И ПАЦИЈЕНТИ НИКОМ И НЕ ТРЕБАЈУ, А И ЋУТЕ И МИРНИ СУ КАО РИБЕ, ПА МОГУ НА ЊИМА ДА ОРГИЈАЈУ ДО МИЛЕ ВОЉЕ СВИ ОВИ ПАТОЛОШКИ КЛЕПТОМАНИ ШТО СУ НА ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лесинари, докле?

18.11.2016 07:52

Па докле више? Не знам стварно чему служи овај фоднд, осим да ухљеби одређени дио страначких ботова. Под хитно укинути здравствени фонд и наплату/отимања новца од запослених. Ионако све плаћамо кад идемо код љекара, а за било коју болест већу од кашља лијечимо се у приватним ординацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

18.11.2016 07:54

Па и треба свако радно способан да помазе дрзаву. И дијаспора и ми овде да уплацујемо за напредак и развој. Поготово сада након референдума. Треба дрзаву подрзати, нове амбасаде це се отварати. Треба мо сви помоци влади и преседнику Дудуку. Да будемо сила у региону, европи и свету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

18.11.2016 07:59

Сад ће то Куста да среди ко и Борац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клоп

18.11.2016 08:38

Фонд ЗО је тотално непотребна институција. Само су је измислили да запосле своје најближе. А кошта нас превише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

18.11.2016 11:02

А Кљајцин и Скрбиц су добро уновцили свој рад у здравству---- брука и срамота.

Name

Доxа

18.11.2016 09:18

Па неце врацати ванземаљци нег градзани они су и тросили сад нек врацају!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

фонд

18.11.2016 09:53

Дубиоза преко 500.000.000 КМ ,цио тај фонд који је народној грбачи је најобичнија гласачка машинерија и мјесто упошљења хиљада ухљеба и носача мошњи у кривинама,највећи парадокс је што дубиозу у том фонду сада требају санирати обични грађани,који немају везе ни са чим.Можда би требало организовати референдум и питати народ да ли су и даље за финансирање ухљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад ће петровачки експерт да ријеши

18.11.2016 10:52

Експерт из Петровца доктор Грубор је много помогао.Сад ће да помогне Радојичићу да дотуче градску управу

Name

цупс

18.11.2016 10:29

Засто не дозволите слободна осигурања него гурате то као обавезно осигурање? Видите да ти људи не знају да раде тај посао и да су ту примљени преко странацких линија само да би дзаба примали плате.

ОДГОВОРИТЕ