Fond traži da građani vraćaju njihov dug

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske predložio je, u cilju smanjenja neizmirenih obaveza koje su premašile pola milijarde maraka, da se osim povećanja akciza na duvan i alkohol, dodatno oporezuju i zaslađena pića, te da procenat premije od autoosiguranja ide za zdravstveno osiguranje, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 18.11.2016 | 22:56
Fond traži da građani vraćaju njihov dug
Vlada RS nedavno je usvojila dugoročni plan izmirenja obaveza FZO kojim su predviđenje mjere za smanjenje nagomilanih obaveza Fonda.

U planu se navodi da su neizmirene obaveze FZO na kraju prošle godine iznosile 528,3 miliona KM, a značajan dio tih obaveza, više od 200 miliona KM, odnosi se na kredite.

Ambicioznim planom Fonda predviđeno je da neizmirene obaveze do kraja 2022. godine budu svedene na nulu, a samo u ovoj godini predviđeno je vraćanje 94,3 miliona maraka.

U Fondu navode da sadašnji nivo obavezne zdravstvene zaštite nije moguće održivo finansirati iz postojećih izvora prihoda FZO te zbog toga, osim realizacije već pokrenute inicijative za uvođenje dodatnih akciza na duvan i alkohol, navode da je potrebno pokrenuti i inicijativu za dodatno oporezivanje zaslađenih pića.

„To oporezivanje je potrebno s obzirom na to da je dokazan štetan uticaj zaslađenih pića na zdravlje. Osim toga, potrebno je realizovati ranije pokrenutu inicijativu da se iz premije obaveznog osiguranja od autoodgovornosti izdvoji određeni procenat na račun obaveznog zdravstvenog osiguranja“, piše u planu.


Tek nakon uvođenja dodatnih nameta u Fondu navode da je potrebna i racionalizacija troškova u zdravstvenom sistemu te plan mjera racionalizacije u zdravstvenim ustanovama koje imaju veći broj zaposlenih od propisanih standarda.

Među mjerama koje je Fond predložio je i kompenzacija duga po osnovu INO osiguranja sa Srbijom i Hrvatskom čime bi se, kako navode, izmirio značajan dio obaveza bez odliva novca.

Jedan od prijedloga je i da se obaveze Fonda prema poslodavcima po osnovu naknada za bolovanja radnika duža od 30 dana izmire putem multilateralne kompenzacije.„S obzirom na to da je za realizaciju projekcijom predloženih mjera neophodna izmjena i dopuna zakonskih propisa, odnosno donošenje podzakonskih akata, efekti predloženih mjera zavisiće od dinamike njihovog sprovođenja. U skladu sa tim FZO će korigovati postojeći plan izmirenja dugoročnih obaveza, te mijenjati predložene mjere“, dodaje se u planu.

Pavlović: Fond treba da se puni i izmiruje obaveze plaćanjem doprinosa

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je iz plana izostavljena jedna od osnovnih stvari koja je uslov izmirenja obaveza Fonda, a to je povećanje zaposlenosti, a time i broja osiguranika u RS.

„Oni očigledno ne shvataju da je osnovni problem punjenje Fonda od strane zaposlenih radnika, a ne iz dodatnih nameta koje oni hoće da stave na teret građana RS. Sve ostalo je samo dodatno opterećenje građana i zahvatanje po raznim osnovama za novac koji je uludo potrošen neracionalno i bez kontrole“, istakao je Pavlović.

Plan smanjenja obaveza mora da se bazira na stvaranju prihoda po osnovu plaćanja doprinosa, zatim na racionalizaciji troškova pa tek onda može da bude dodatno poresko opterećenje na bilo šta.

„Vlada RS ne shvata da je njena odgovornost stvaranje poslovnog ambijenta, novo zapošljavanje i investicije, ona samo razmišlja o tome kako će da potroši ili kako će potrošeno da namiri novim opterećenjima. To je potpuni apsurd“, rekao je Pavlović.

On je rekao da je nevjerovatno da Dom zdravlja u Bijeljini posluje bez gubitaka, da servisira sve svoje obaveze i uklapa se u ono što od Fonda dobije, a da sve ostale zdravstvene institucije posluju negativno, uključujući i novu bolnicu u Bijeljini koja je već prve godine rada napravila gubitak od deset miliona KM.

„Očigledno je da se zdravstvene indstitucije koriste kao oblik zapošljavanja kadrova i trošenja novca, a ne kao racionalni oblik obavljanja svoje osnovne funkcije“, kazao je Pavlović.

Iako planira smanjenje oobaveza, Fond je i u ovoj godini nastavio da se kreditno zadužuje i kod tri banke je podigao 24 miliona KM. Ovo zaduženje u Fondu pravdaju činjenicom da se doprinosi redovno ne plaćaju te da još nisu povećane akcize na duvan i alkohol.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Dragan

18.11.2016 08:13

Revizija, analiza duga, pa odgovornost? To nikad, a?

ODGOVORITE
Name

robijanje

18.11.2016 08:15

Ohoooo pocelo robijanje...sad ce te svi koji su dizali dosicka lijepo da otplacujete dugove.....nisu bitni dugovi koje nemate odakle da im vratite....bitno je SRPSTVO...i da mrzite sve druge koji nisu za vas...

ODGOVORITE
Name

gulop

18.11.2016 08:15

Dje su pare pa stisnite firme koje duguju poreze koje nedirate godinama dajte ljudima reprograme da placaju u ratama....prodajte skrbiceve preteze sto vam stoje u magacinu......milionske vrednosti.

ODGOVORITE
Name

Još plaćaju partijsku firmu Bond

18.11.2016 08:17

Još plaćaju obezbjeđenje partijskoj firmi Bond mada posjeduju na ulazu svoje obezbjeđenje

ODGOVORITE
Name

ZNACI

18.11.2016 08:34

MALO JE CAK I TO STO JE BOGDANIC UKINUO OBAVEZNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA STARIJE OD 65 GODINA I TAKO USAO U ANALE ISTORIJE NECOVJECANSTVA I MONSTRUOZNOSTI

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

18.11.2016 08:42

GLUPOSTI, OVA LOPOVSKA VLAST JE NAJVIŠE "PROFITIRALA" OD FZO RS... NABAVKE I NAMJEŠTENI TENDERI ZA SVE I SVAŠTA U ZDRAVSTVU, NEPOTREBNA STRANAČKA ZAPOŠLJAVANJA U ZD. USTANOVAMA I FONDU GDJE JE VISKA NAJMANJE 2.500 RADNIKA U ADMINISTRATICIJI I LOGISTICI... HARAČILI SU SVAKE GODINE I NAJMANJE 80 MILIONA JE NEPOTREBNO IŠLO U PRIVATNE DŽEPOVE I SADA JE BLIZU KRAJ... SADA ĆE ISTI ONI KOJI SU KRALI I OTIMALI IZ OVOG FONDA - A U CILJU NAVODNE SANACIJE STANJA, SMANJITI PRAVA PACIJENTIMA I ZDRAVSTVENIM RADNICIMA... A ZDRAVSTVENI RADNICI - NJIMA SE I ONAKO NE UPLAĆUJU DOPRINOSI I ONI A I PACIJENTI NIKOM I NE TREBAJU, A I ĆUTE I MIRNI SU KAO RIBE, PA MOGU NA NJIMA DA ORGIJAJU DO MILE VOLJE SVI OVI PATOLOŠKI KLEPTOMANI ŠTO SU NA VLASTI.

ODGOVORITE
Name

Lesinari, dokle?

18.11.2016 08:52

Pa dokle više? Ne znam stvarno čemu služi ovaj fodnd, osim da uhljebi određeni dio stranačkih botova. Pod hitno ukinuti zdravstveni fond i naplatu/otimanja novca od zaposlenih. Ionako sve plaćamo kad idemo kod ljekara, a za bilo koju bolest veću od kašlja liječimo se u privatnim ordinacijama.

ODGOVORITE
Name

Pajo

18.11.2016 08:54

Pa i treba svako radno sposoban da pomaze drzavu. I dijaspora i mi ovde da uplacujemo za napredak i razvoj. Pogotovo sada nakon referenduma. Treba drzavu podrzati, nove ambasade ce se otvarati. Treba mo svi pomoci vladi i presedniku Duduku. Da budemo sila u regionu, evropi i svetu

ODGOVORITE
Name

Bole

18.11.2016 08:59

Sad će to Kusta da sredi ko i Borac

ODGOVORITE
Name

Klop

18.11.2016 09:38

Fond ZO je totalno nepotrebna institucija. Samo su je izmislili da zaposle svoje najbliže. A košta nas previše.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

18.11.2016 12:02

A Kljajcin i Skrbic su dobro unovcili svoj rad u zdravstvu---- bruka i sramota.

Name

Doxa

18.11.2016 10:18

Pa nece vracati vanzemaljci neg gradzani oni su i trosili sad nek vracaju!!!!

ODGOVORITE
Name

fond

18.11.2016 10:53

Dubioza preko 500.000.000 KM ,cio taj fond koji je narodnoj grbači je najobičnija glasačka mašinerija i mjesto upošljenja hiljada uhljeba i nosača mošnji u krivinama,najveći paradoks je što dubiozu u tom fondu sada trebaju sanirati obični građani,koji nemaju veze ni sa čim.Možda bi trebalo organizovati referendum i pitati narod da li su i dalje za finansiranje uhljeba.

ODGOVORITE
Name

Sad će petrovački ekspert da riješi

18.11.2016 11:52

Ekspert iz Petrovca doktor Grubor je mnogo pomogao.Sad će da pomogne Radojičiću da dotuče gradsku upravu

Name

cups

18.11.2016 11:29

Zasto ne dozvolite slobodna osiguranja nego gurate to kao obavezno osiguranje? Vidite da ti ljudi ne znaju da rade taj posao i da su tu primljeni preko stranackih linija samo da bi dzaba primali plate.

ODGOVORITE