Тражићемо да грађани не плаћају улаз у ЕУ

Министар спољних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак истиче да, у формалном смислу, ниједна земља која је у процесу придруживања ЕУ не може утицати на одлуке европских институција.

Босна и Херцеговина 17.11.2016 | 22:12
Тражићемо да грађани не плаћају улаз у ЕУ
"Мислим да ће бити лоше ако се та одлука буде односила и на земље које су апликанти и које су на путу европских интеграција. Мислим да ће лоше утицати на развој европске идеје у БиХ, посебно због дијела који се односи на потребу електронске регистрације свакога ко жели ући на територију земаља Шенгена", рекао је Црнадак.

Министри спољних послова регије о овоме су већ разговарали, а иако је коначна одлука на институцијама ЕУ, идеја је да у уторак у Варшави заузму заједнички став и упуте апел да се из ЕТИАС-а изузму земље Западног Балкана.

"Мислим да су БиХ и земље регије изузетно добро сарађивале са институцијама ЕУ када је ријеч о мигрантској кризи, покушају спречавања илегалних прелазака границе и широком спектру активности у борби против тероризма и организованог криминала. Мислим да смо показали да смо у тој сарадњи били врло искрени и ефикасни, а поред тога улажемо велике напоре, проводимо реформе и потпуно смо опредјељени да будемо дио тог система", рекао је Црнадак.

Сматра да би таква мјера у јавности ових земаља одјекнула негативно и имала негативан политички, али и практичан ефекат, јер би отежала кретање људи.

Подсјећамо, грађани БиХ и других земаља које нису чланице ЕУ, а које имају безвизни режим са ЕУ мораће се ускоро регистровати приликом уласка у ЕУ.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

свен

18.11.2016 17:20

Регистровали су они нас давно ,јос само требају знати ста имамо за вецеру

ОДГОВОРИТЕ