Tražićemo da građani ne plaćaju ulaz u EU

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Igor Crnadak ističe da, u formalnom smislu, nijedna zemlja koja je u procesu pridruživanja EU ne može uticati na odluke evropskih institucija.

Bosna i Hercegovina 17.11.2016 | 22:12
Tražićemo da građani ne plaćaju ulaz u EU
"Mislim da će biti loše ako se ta odluka bude odnosila i na zemlje koje su aplikanti i koje su na putu evropskih integracija. Mislim da će loše uticati na razvoj evropske ideje u BiH, posebno zbog dijela koji se odnosi na potrebu elektronske registracije svakoga ko želi ući na teritoriju zemalja Šengena", rekao je Crnadak.

Ministri spoljnih poslova regije o ovome su već razgovarali, a iako je konačna odluka na institucijama EU, ideja je da u utorak u Varšavi zauzmu zajednički stav i upute apel da se iz ETIAS-a izuzmu zemlje Zapadnog Balkana.

"Mislim da su BiH i zemlje regije izuzetno dobro sarađivale sa institucijama EU kada je riječ o migrantskoj krizi, pokušaju sprečavanja ilegalnih prelazaka granice i širokom spektru aktivnosti u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala. Mislim da smo pokazali da smo u toj saradnji bili vrlo iskreni i efikasni, a pored toga ulažemo velike napore, provodimo reforme i potpuno smo opredjeljeni da budemo dio tog sistema", rekao je Crnadak.

Smatra da bi takva mjera u javnosti ovih zemalja odjeknula negativno i imala negativan politički, ali i praktičan efekat, jer bi otežala kretanje ljudi.

Podsjećamo, građani BiH i drugih zemalja koje nisu članice EU, a koje imaju bezvizni režim sa EU moraće se uskoro registrovati prilikom ulaska u EU.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sven

18.11.2016 17:20

Registrovali su oni nas davno ,jos samo trebaju znati sta imamo za veceru

ODGOVORITE