Фирму Чоловића претресају већ два дана

Истражиоци су и данас, други дан заредом, наставили с претресом Месне индустрије (МИ) "Чоловић" у Сокоцу, а списак предмета и доказа који је у њиховом интересовању све је дужи, откривају извори блиски истрази.

Република Српска 17.11.2016 | 22:01
Фирму Чоловића претресају већ два дана
Уз ту фирму, власништво браће Мирка и Брана Чоловића, како нам је потврђено, на мети истраге још су два пословна објекта. Из МУП-а РС раније су потврдили да је под лупом и Месна индустрија "Агро Еуро трејд", као и клаонице у Сокоцу, а циљ је расвјетљавање кривичних дјела из области привредног криминалитета.

У фокусу претреса, како нам је речено из Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево, јесте, између осталог, изузимање документације која би могла да послужи као доказ о почињеном кривичном дјелу. Истрага се, како је потврђено "Независним", односи на могућу злоупотребу овлашећења у привреди, злоупотребу службеног положаја те оштећење или повлашћивање повјерилаца.

"Претреси су још у току, а ради се о три пословна простора на подручју општине Соколац. У овом моменту нико није лишен слободе", рекао је јуче поподне Невен Крамер, портпарол Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево. Он је нагласио да у претресу учествује Управа криминалистичке полиције МУП-а РС, уз подршку припадника ЦЈБ Источно Сарајево, а више детаља није могао да открије.

Мирко Чоловић, у краткој телефонској изјави за "Независне", данас поподне није желио да коментарише претресе, али је потврдио да се они и даље спроводе.

"Нису још завршили. Ништа ја не знам и не могу вам ништа рећи. Не браним се нити сам за шта крив. То је то", рекао је Мирко Чоловић, који је и предсједник Општинског одбора СНСД-а у Сокоцу.

Месна индустрија "Чоловић" је у стечају, а по писању медија, стечајном управнику су достављене извршне пресуде у којима је наведено да су дуговања те фирме већа од седам милиона марака, од чега шест милиона КМ Пореској управи РС и Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Та МИ повезивана је и с махинацијама с подстицајима, а по том основу и за накнаду за концесију на коришћено пољопривредно земљиште милионски износ дугује Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС. Мирко Чоловић се, иначе, годинама у јавности доводи у везу с неколико афера.

Тако је почетком године објављено да припадници СИПА истражују гаранције које је општина Соколац 2010. и 2011. године, у вријеме док је Чоловић био замјеник начелника те општине, дала гаранције које се односе на малверзације у пропалој Бобар банци, а које су наводно пронађене у документацији Бобар банке, али не и у архиви општине.

Чоловић је у марту претучен у ресторану на Равној Романији, а као разлог за то навођене су махинације с дрвним сортиментима у Шумском газдинству "Романија", док је пуцајући из пиштоља у априлу 2012. године нехотице ранио себе и Бојана Тошића, директора ШГ "Романија".

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

МЕКТА ЗА САРОВИЦА

17.11.2016 21:30

И тебе цу систици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.11.2016 05:19

Па зар је могуце претресају а цовјек предсједник снсд ја

Name

Алоха

17.11.2016 21:46

Мозда тразе какву златну полугу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види ,види

17.11.2016 21:56

Све го лопов до лопова,дјилкоси ,сељацине које ова власт просто обожава.Са њима је лако красти,јер их је лако и бацити у смеце кад загусти.Е то се овом сад дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Сведска

17.11.2016 23:32

Сви балканци су лопови, сви у генима су корумпирани у молекулама и атомима, нема вас ни једног који нисте корумпиран. Све и један који на влас сједне це крух отети сиротињи и гледат да ухљеби себе и своје. У срзи сте кварни. Рат и поднебље вас је искварило и то се неце поправити све док вас не нестане и неки други народ се ту настани. Мозда неко упореди ово са цитатом из Боблије да су сви гријесни и да нема никог који је безгресан стогха нико неце бити спасен по закону вец по љубави Бозијој...мозда

Name

Правник

18.11.2016 06:15

Ако има имало правде, овај Чоловић ће добити најмање доживотну робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

19.11.2016 11:17

Треба то затворити. Хоће народ да рани месом па да народу ојача организам и тако ојачани да ми изађу на улуце. Што да ја онда радим,дакле?

ОДГОВОРИТЕ