Firmu Čolovića pretresaju već dva dana

Istražioci su i danas, drugi dan zaredom, nastavili s pretresom Mesne industrije (MI) "Čolović" u Sokocu, a spisak predmeta i dokaza koji je u njihovom interesovanju sve je duži, otkrivaju izvori bliski istrazi.

Republika Srpska 17.11.2016 | 22:01
Firmu Čolovića pretresaju već dva dana
Uz tu firmu, vlasništvo braće Mirka i Brana Čolovića, kako nam je potvrđeno, na meti istrage još su dva poslovna objekta. Iz MUP-a RS ranije su potvrdili da je pod lupom i Mesna industrija "Agro Euro trejd", kao i klaonice u Sokocu, a cilj je rasvjetljavanje krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

U fokusu pretresa, kako nam je rečeno iz Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, jeste, između ostalog, izuzimanje dokumentacije koja bi mogla da posluži kao dokaz o počinjenom krivičnom djelu. Istraga se, kako je potvrđeno "Nezavisnim", odnosi na moguću zloupotrebu ovlašećenja u privredi, zloupotrebu službenog položaja te oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca.

"Pretresi su još u toku, a radi se o tri poslovna prostora na području opštine Sokolac. U ovom momentu niko nije lišen slobode", rekao je juče popodne Neven Kramer, portparol Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo. On je naglasio da u pretresu učestvuje Uprava kriminalističke policije MUP-a RS, uz podršku pripadnika CJB Istočno Sarajevo, a više detalja nije mogao da otkrije.

Mirko Čolović, u kratkoj telefonskoj izjavi za "Nezavisne", danas popodne nije želio da komentariše pretrese, ali je potvrdio da se oni i dalje sprovode.

"Nisu još završili. Ništa ja ne znam i ne mogu vam ništa reći. Ne branim se niti sam za šta kriv. To je to", rekao je Mirko Čolović, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Sokocu.

Mesna industrija "Čolović" je u stečaju, a po pisanju medija, stečajnom upravniku su dostavljene izvršne presude u kojima je navedeno da su dugovanja te firme veća od sedam miliona maraka, od čega šest miliona KM Poreskoj upravi RS i Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Ta MI povezivana je i s mahinacijama s podsticajima, a po tom osnovu i za naknadu za koncesiju na korišćeno poljoprivredno zemljište milionski iznos duguje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Mirko Čolović se, inače, godinama u javnosti dovodi u vezu s nekoliko afera.

Tako je početkom godine objavljeno da pripadnici SIPA istražuju garancije koje je opština Sokolac 2010. i 2011. godine, u vrijeme dok je Čolović bio zamjenik načelnika te opštine, dala garancije koje se odnose na malverzacije u propaloj Bobar banci, a koje su navodno pronađene u dokumentaciji Bobar banke, ali ne i u arhivi opštine.

Čolović je u martu pretučen u restoranu na Ravnoj Romaniji, a kao razlog za to navođene su mahinacije s drvnim sortimentima u Šumskom gazdinstvu "Romanija", dok je pucajući iz pištolja u aprilu 2012. godine nehotice ranio sebe i Bojana Tošića, direktora ŠG "Romanija".

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

MEKTA ZA SAROVICA

17.11.2016 21:30

I tebe cu sistici

ODGOVORITE
Name

Borac

18.11.2016 05:19

Pa zar je moguce pretresaju a covjek predsjednik snsd ja

Name

Aloha

17.11.2016 21:46

Mozda traze kakvu zlatnu polugu.

ODGOVORITE
Name

Vidi ,vidi

17.11.2016 21:56

Sve go lopov do lopova,djilkosi ,seljacine koje ova vlast prosto obožava.Sa njima je lako krasti,jer ih je lako i baciti u smece kad zagusti.E to se ovom sad dešava.

ODGOVORITE
Name

Igor Svedska

17.11.2016 23:32

Svi balkanci su lopovi, svi u genima su korumpirani u molekulama i atomima, nema vas ni jednog koji niste korumpiran. Sve i jedan koji na vlas sjedne ce kruh oteti sirotinji i gledat da uhljebi sebe i svoje. U srzi ste kvarni. Rat i podneblje vas je iskvarilo i to se nece popraviti sve dok vas ne nestane i neki drugi narod se tu nastani. Mozda neko uporedi ovo sa citatom iz Boblije da su svi grijesni i da nema nikog koji je bezgresan stogha niko nece biti spasen po zakonu vec po ljubavi Bozijoj...mozda

Name

Pravnik

18.11.2016 06:15

Ako ima imalo pravde, ovaj Čolović će dobiti najmanje doživotnu robiju.

ODGOVORITE
Name

Dodik

19.11.2016 11:17

Treba to zatvoriti. Hoće narod da rani mesom pa da narodu ojača organizam i tako ojačani da mi izađu na uluce. Što da ja onda radim,dakle?

ODGOVORITE