Цвијановић: Буџет Српске је спреман!

Жељка Цвијановић, премијерка Републике Српске, казала је данас новинарима да је буџет РС спреман, али да је у разговору са руководством НСРС констатовано да треба сачекати верификацију мандата нових посланика с обзиром да постоји велики број посланика који су наклон локалних избора постали начелници.

Република Српска 17.11.2016 | 15:30
Цвијановић: Буџет Српске је спреман!
„Доћи ће до њиховог помјерења па заиста нисам сигурна да ћемо успјети да 29. новембра имамо сједницу скупштине на којој ће бити разматран буџет за наредну годину или ће се неколико дана након тога одржати посебна сједница“, рекла је Цвијановић.

Зоран Тегелтија, министар финансија РС рекао је да Влади РС није битно да ли ће сједница Народне скупштине бити одржана 29. новембра или неког другог дана.

„Влада РС може испунити све своје обавезе везано за кључне документе који се усвајају крајем сваке календарске године. Поред буџета, усвојићемо и један нови документ који је предвиђен програмом економских реформи који ће замијенити документ Економска политика.

Сви ти документи су у завршној фази израде и уз те документе постоји и неколико законских рјешења које смо преузели да усвојимо до краја ове године а дефинисани су самим писмом намјере који је усаглашен у мају 2016. године. Влада РС је већ утврдила Закон о банкама и Закон о агенцији за банкарство РС и они ће се заједно са Законом о порезу на добит наћи на засједању Народне скупштине до краја ове године“, рекао је Тегелтија.

Истакао је да су сви ови документи усаглашени готово у цјелости са ММФ-ом и да је Влада РС спремна да их предложи Народној скупштини на усвајање.

„Спремни су да би били усвојени до краја ове године“, рекао је Тегелтија.

Предсједница Владе РС рекла је раније да је данашња сједница Владе у Источном Сарајеву давно планирана и да се чекао завршетак локалних избора да би се реализовала.

“Чекали смо да прођу процедуралне ствари и да се преузму мандати од стране начелника и градоначелника па да одржимо теренску сједницу. Није случајно што је ова локација изабрана јер овдје, као Влада РС, имамо своје просторије и желимо ову зграду да ставимо у пуну функцију.

С друге стране, одржавамо је и због активности Владе које се дешавају у овом крају. За нас је Источно Сарајево важна регија која носи много значења, и политичких и економских и демографских и сваких других. Стога је наше присуство неопходно и на овај начин”, рекла је Цвијановић.

Додала је да су на сједницу позвани начелници и градоначелници.

“Заједно ћемо радити на пројектима који значе нова запошљавања. Треба да заједно дефинишемо програме. И даље радимо на инфраструктурним пројектима и подржаваћемо оне пројекте које нуде нова радна мјеста”, рекла је Цвијановић. Додала је да ће се сједнице Владе у Источном Сарајеву одржавати чешће због услова.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар