Cvijanović: Budžet Srpske je spreman!

Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, kazala je danas novinarima da je budžet RS spreman, ali da je u razgovoru sa rukovodstvom NSRS konstatovano da treba sačekati verifikaciju mandata novih poslanika s obzirom da postoji veliki broj poslanika koji su naklon lokalnih izbora postali načelnici.

Republika Srpska 17.11.2016 | 15:30
Cvijanović: Budžet Srpske je spreman!
„Doći će do njihovog pomjerenja pa zaista nisam sigurna da ćemo uspjeti da 29. novembra imamo sjednicu skupštine na kojoj će biti razmatran budžet za narednu godinu ili će se nekoliko dana nakon toga održati posebna sjednica“, rekla je Cvijanović.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS rekao je da Vladi RS nije bitno da li će sjednica Narodne skupštine biti održana 29. novembra ili nekog drugog dana.

„Vlada RS može ispuniti sve svoje obaveze vezano za ključne dokumente koji se usvajaju krajem svake kalendarske godine. Pored budžeta, usvojićemo i jedan novi dokument koji je predviđen programom ekonomskih reformi koji će zamijeniti dokument Ekonomska politika.

Svi ti dokumenti su u završnoj fazi izrade i uz te dokumente postoji i nekoliko zakonskih rješenja koje smo preuzeli da usvojimo do kraja ove godine a definisani su samim pismom namjere koji je usaglašen u maju 2016. godine. Vlada RS je već utvrdila Zakon o bankama i Zakon o agenciji za bankarstvo RS i oni će se zajedno sa Zakonom o porezu na dobit naći na zasjedanju Narodne skupštine do kraja ove godine“, rekao je Tegeltija.

Istakao je da su svi ovi dokumenti usaglašeni gotovo u cjelosti sa MMF-om i da je Vlada RS spremna da ih predloži Narodnoj skupštini na usvajanje.

„Spremni su da bi bili usvojeni do kraja ove godine“, rekao je Tegeltija.

Predsjednica Vlade RS rekla je ranije da je današnja sjednica Vlade u Istočnom Sarajevu davno planirana i da se čekao završetak lokalnih izbora da bi se realizovala.

“Čekali smo da prođu proceduralne stvari i da se preuzmu mandati od strane načelnika i gradonačelnika pa da održimo terensku sjednicu. Nije slučajno što je ova lokacija izabrana jer ovdje, kao Vlada RS, imamo svoje prostorije i želimo ovu zgradu da stavimo u punu funkciju.

S druge strane, održavamo je i zbog aktivnosti Vlade koje se dešavaju u ovom kraju. Za nas je Istočno Sarajevo važna regija koja nosi mnogo značenja, i političkih i ekonomskih i demografskih i svakih drugih. Stoga je naše prisustvo neophodno i na ovaj način”, rekla je Cvijanović.

Dodala je da su na sjednicu pozvani načelnici i gradonačelnici.

“Zajedno ćemo raditi na projektima koji znače nova zapošljavanja. Treba da zajedno definišemo programe. I dalje radimo na infrastrukturnim projektima i podržavaćemo one projekte koje nude nova radna mjesta”, rekla je Cvijanović. Dodala je da će se sjednice Vlade u Istočnom Sarajevu održavati češće zbog uslova.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar