Сваки трећи мушкарац затаји у кревету

Проблем са еректилном дисфункцијом све је чешћи, чак и код младих. Што пре треба потражити стручну помоћ, јер узрок сексуалне немоћи могу да буду и неоткривене болести попут хипертензије, дијабетеса, тромбозе, пишу "Вечерње новости".

Здравље 17.11.2016 | 12:16
Сваки трећи мушкарац затаји у кревету
Проблем са ерекцијом има сваки трећи мушкарац старији од 40 година, док се са еректилном дисфункцијом суочава, како стручњаци процењују, више од 400.000 мушких становника Србије.

Узроке сексуалне "немоћи" није увек лако одгонетнути, јер они могу да буду органски: последица болести попут дијабетеса, тромбозе, хипертензије, али и психолошки.

Оно што забрињава је чињеница да је број мушкараца са еректилном дисфункцијом у сталном порасту, али стручњаке, ипак, охрабрује чињеница да су они, за разлику од пре две деценије, када се овај проблем чувао у интими спаваће собе, сада много спремнији да траже стучну помоћ.

- Еректилна дисфункција јесте проблем који значајно може да наруши живот и мушкарца и жене, и број мушкараца који има проблема са постизањем и одржавањем довољно дуге ерекције је у порасту - објашњава професор др Александар Вуксановић, уролог на Клиници за урологију Клиничког центра Србије. - Узроци еректилне дисфункције могу да буде психолошки, васкуларни, ендокринолошки, а проблем је присутан и због брзог живота и стреса.

Чак и кад је изазвана психолошким разлозима, еректилна дисфункција додатно погоршава психичко стање мушкраца, јер он потпуно губи самопоуздање.

- И због тога је важно да се мушкарци слободно и што пре јаве свом лекару и причају о овом проблему, јер је битно да лекар утврди шта је у позадини еректилне дисфункције како би пацијенту на адекватан начин помогао - каже др Вуксановић. - Тако се често испостави да се иза овог проблема крију нека органска обољења која би остала непрепозната, и не би на време могло да се започне лечење.

Иако мушкарци, често већ доста исфрустрирани, очекују чуда, професор Вуксановић каже да лекови који се дају у терапији еректилне дисфункције не могу да делују одмах. Да се супстанца раствори и почне да делује потребно је бар сат или два.

Према смерницама Европске асоцијације за урологију, у лечењу еректилне дисфункције прва линија су ПДЕ-5 инхибитори, односно популарна "плава пилула", а затим вакуумски уређаји за постизање ерекције. У другој линији терапије су ињекције, а на крају се прибегава пенисним протезама. Биљни препарати који се све агресивније рекламирају нису део званичних смерница за лечење еректилне дисфункције.

Да еректилна дисфункција није само мушки проблем, потврђује и психијатар и психотерапеут Милица Ракић. Она објашњава да сваки четврти партнерски однос трпи због ње, као и да импотенција, такође, доводи и до појаве фрустрација које се преносе на сва поља живота.

- Мушкарци који имају више од 40 година, али и они у млађим годинама, имају реалан проблем и пролазе кроз психичку патњу када дође до еректилне дисфункције. Јер, модели на којима су они расли говоре да они морају да буду потентни, да је то знак мушкости, и ако ту постоји проблем, онда почиње страх да ће изневерити партнерку, да ће их она оставити, и да нису довољно добри мушкарци - каже др Ристић. - Уколико су психолошки разлози довели до овог проблема, током четири до шест сусрета са пацијентом ми можемо врло брзо да га решимо. Важно је да он има подршку своје партнерке и да ми знамо у каквим околностима мушкарац живи и функционише и какве су његове навике.

ЛЕК САМО У АПОТЕЦИ

Доктор Александар Вуксановић упозорава и да је неопходно да мушкарци не узимају непроверене лекове за потенцију.

- На тржишту постоји огроман број препарата који су лако доступни, али су неиспитани, њихова ефикасност није доказана и могу да садрже и неке штетне супстанце. Зато би требало обавити консултације са лекаром и онда купити проверен лек у апотеци.

Новости
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цхристиан

18.11.2016 11:51

Нема везе, могу да буду гаy и пасиви :П

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма не

19.11.2016 09:35

И мускарци су само људска бица. Многи су заврсили у везама не с другим мускарцима него са старијим зенама јер су се уморили да играју масине за секс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

20.11.2016 18:44

Затаје кад се зена распадне (спадне јој сминка, скине дрвену ногу, вјестацке сисе, силиконско дупе, извади протезу ....) све мисице кад оно медјутим :)

ОДГОВОРИТЕ