Svaki treći muškarac zataji u krevetu

Problem sa erektilnom disfunkcijom sve je češći, čak i kod mladih. Što pre treba potražiti stručnu pomoć, jer uzrok seksualne nemoći mogu da budu i neotkrivene bolesti poput hipertenzije, dijabetesa, tromboze, pišu "Večernje novosti".

Zdravlje 17.11.2016 | 12:16
Svaki treći muškarac zataji u krevetu
Problem sa erekcijom ima svaki treći muškarac stariji od 40 godina, dok se sa erektilnom disfunkcijom suočava, kako stručnjaci procenjuju, više od 400.000 muških stanovnika Srbije.

Uzroke seksualne "nemoći" nije uvek lako odgonetnuti, jer oni mogu da budu organski: posledica bolesti poput dijabetesa, tromboze, hipertenzije, ali i psihološki.

Ono što zabrinjava je činjenica da je broj muškaraca sa erektilnom disfunkcijom u stalnom porastu, ali stručnjake, ipak, ohrabruje činjenica da su oni, za razliku od pre dve decenije, kada se ovaj problem čuvao u intimi spavaće sobe, sada mnogo spremniji da traže stučnu pomoć.

- Erektilna disfunkcija jeste problem koji značajno može da naruši život i muškarca i žene, i broj muškaraca koji ima problema sa postizanjem i održavanjem dovoljno duge erekcije je u porastu - objašnjava profesor dr Aleksandar Vuksanović, urolog na Klinici za urologiju Kliničkog centra Srbije. - Uzroci erektilne disfunkcije mogu da bude psihološki, vaskularni, endokrinološki, a problem je prisutan i zbog brzog života i stresa.

Čak i kad je izazvana psihološkim razlozima, erektilna disfunkcija dodatno pogoršava psihičko stanje muškraca, jer on potpuno gubi samopouzdanje.

- I zbog toga je važno da se muškarci slobodno i što pre jave svom lekaru i pričaju o ovom problemu, jer je bitno da lekar utvrdi šta je u pozadini erektilne disfunkcije kako bi pacijentu na adekvatan način pomogao - kaže dr Vuksanović. - Tako se često ispostavi da se iza ovog problema kriju neka organska oboljenja koja bi ostala neprepoznata, i ne bi na vreme moglo da se započne lečenje.

Iako muškarci, često već dosta isfrustrirani, očekuju čuda, profesor Vuksanović kaže da lekovi koji se daju u terapiji erektilne disfunkcije ne mogu da deluju odmah. Da se supstanca rastvori i počne da deluje potrebno je bar sat ili dva.

Prema smernicama Evropske asocijacije za urologiju, u lečenju erektilne disfunkcije prva linija su PDE-5 inhibitori, odnosno popularna "plava pilula", a zatim vakuumski uređaji za postizanje erekcije. U drugoj liniji terapije su injekcije, a na kraju se pribegava penisnim protezama. Biljni preparati koji se sve agresivnije reklamiraju nisu deo zvaničnih smernica za lečenje erektilne disfunkcije.

Da erektilna disfunkcija nije samo muški problem, potvrđuje i psihijatar i psihoterapeut Milica Rakić. Ona objašnjava da svaki četvrti partnerski odnos trpi zbog nje, kao i da impotencija, takođe, dovodi i do pojave frustracija koje se prenose na sva polja života.

- Muškarci koji imaju više od 40 godina, ali i oni u mlađim godinama, imaju realan problem i prolaze kroz psihičku patnju kada dođe do erektilne disfunkcije. Jer, modeli na kojima su oni rasli govore da oni moraju da budu potentni, da je to znak muškosti, i ako tu postoji problem, onda počinje strah da će izneveriti partnerku, da će ih ona ostaviti, i da nisu dovoljno dobri muškarci - kaže dr Ristić. - Ukoliko su psihološki razlozi doveli do ovog problema, tokom četiri do šest susreta sa pacijentom mi možemo vrlo brzo da ga rešimo. Važno je da on ima podršku svoje partnerke i da mi znamo u kakvim okolnostima muškarac živi i funkcioniše i kakve su njegove navike.

LEK SAMO U APOTECI

Doktor Aleksandar Vuksanović upozorava i da je neophodno da muškarci ne uzimaju neproverene lekove za potenciju.

- Na tržištu postoji ogroman broj preparata koji su lako dostupni, ali su neispitani, njihova efikasnost nije dokazana i mogu da sadrže i neke štetne supstance. Zato bi trebalo obaviti konsultacije sa lekarom i onda kupiti proveren lek u apoteci.

Novosti
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Christian

18.11.2016 11:51

Nema veze, mogu da budu gay i pasivi :P

ODGOVORITE
Name

Ma ne

19.11.2016 09:35

I muskarci su samo ljudska bica. Mnogi su zavrsili u vezama ne s drugim muskarcima nego sa starijim zenama jer su se umorili da igraju masine za seks.

ODGOVORITE
Name

cups

20.11.2016 18:44

Zataje kad se zena raspadne (spadne joj sminka, skine drvenu nogu, vjestacke sise, silikonsko dupe, izvadi protezu ....) sve misice kad ono medjutim :)

ODGOVORITE