Професори оптужили Богданића за цензуру

Сугерисање Драгана Богданића, министра здравља и социјалне заштите РС, да професори Факултета политичких наука у Бањалуци не учествују на међународној конференцији из ове области у Зеници је напад на академску слободу и аутономију Универзитета, истичу у допису два професора са студијског програма социјални рад ФПН-а.

Република Српска 17.11.2016 | 10:41
Професори оптужили Богданића за цензуру
Мира Ћук и Љубо Лепир, професори, послали су саопштење медијима и Влади РС, у којем тврде да је Богданић 26. октобра ове године упутио званичан допис којим сугерише факултету да им не дозволи излагање на конференцији о реформама социјалне заштите.

Конференција је одржана у Зеници 8. новембра, а професори су ипак излагали на њој. "Министар Богданић је упутио допис и међународним институцијама, установама социјалне заштите, центрима за социјални рад и стручним удружењима с циљем да се бојкотује наведена конференција, чији су организатори били Савез удружења стручних радника социјалних дјелатности РС и Савез удружења социјалних радника ФБиХ", наводе професори.

Поред тога, додају да се, иако су најављени од стране организатора, представници Министарства здравља и социјалне заштите РС нису појавили на конференцији у Зеници, уз образложење "да је то израз протеста јер на њој излажу своје научне радове професори са ФПН-а у Бањалуци".

"Сматрамо да је ово најгрубљи напад на академску слободу, али и тешко нарушавање имиџа РС од стране Министарства здравља и социјалне заштите", стоји у саопштењу професора.

Покушали су, кажу, да установе разлог за овакво понашање Министарства и једино логично објашњење проналазе у томе што је студијски програм социјални рад учествовао у посљедњој јавној расправи о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити.

"Указали смо на нецјелисходност неких рјешења које је предложило Министарство здравља и социјалне заштите РС", наводе професори. Подсјећају јавност да је смисао и задатак постојања академске заједнице управо у јавном изражавању и изношењу ставова и активном учествовању у друштвеним процесима, те да "нападе Министарства снажно осуђују".

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС одговарају да је ово министарство, након што је обавијештено о презентацијама и темама које су планиране у оквиру друге годишње стручне конференције социјалних радника у БиХ, упутило допис надлежним институцијама да теме и презентатори који говоре о реформи система социјалне заштите, а које су у надлежности ове институције, немају сагласност Министарства и Владе РС да о томе говоре, већ да се у тим презентацијама износе искључиво лични ставови.

"Тим дописом нису упућене никакве забране нити ограничења за наведене професоре, већ је јасно речено да је реформа система социјалне заштите као и укупан систем социјалне, породичне и дјечје заштите у РС дио стратешких циљева и дјеловања Владе РС, односно Министарства здравља и социјалне заштите", рекли су у Министрству.

Додају да, као институције које имају надлежност да представљају правце дјеловања, реформе, анализе и правце унапређења система социјалне заштите, морају упозорити јавност да, уколико неко излаже на наведене теме, у том тренутку искључиво износи личне ставове који ни у ком случају не могу нити изражавају ставове Владе РС и Министарства здравља и социјалне заштите.

Извор: Независне новине

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Сандра

17.11.2016 09:48

Е професора, браћо драго. Посебно Лепир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

17.11.2016 09:53

Мора да је било добро плаћено, па нису могли одбити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

17.11.2016 09:54

Професор је и Лепир, а и Шијаковић.Разлика је у нијансама које науку значе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

17.11.2016 10:35

Зар Богданиц зна ста је наука?Он само допуста уцествовање и рад гдје се он мозе лицно помоци,новцано.Празноглавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БМ

17.11.2016 11:17

Подржавам Богданићев потез! Руку на срце Богданић је лош министар, али је урадио једну добру ствар кад је избацио Лепира из министарства! Капу му скидам на том. Тај Лепи(р) је толико лошег донио Републици Српској да је право чудо што није на робији одавно.Само кад се сјетим да није дао паре за рад Сигурне куће...а био је и Пердуву савјетник за Слатекс... Ужасно је да он као такав данас је професор на факултету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

17.11.2016 12:13

реплика, не браним никога , па ни професора Лепира, али док је господин Лепир био замјеник , до тада се Закон о социјалној заштити РС проводио на начин како је прописано, а не одокативно , односно по сопственом увјерењу како то социјалне раднице воле рећи. такође његова заслуга је била и у поступку доношења задњег закона, којим је социјална заштита уређена веома коректно. Његовим одласком и доласком Сладојевићке ( не могу рећи госпође, јер немам основа ) социјална заштита је постала средство у рукама директорица Центра за социјални рад Републике Српске. Најсвежи примјер је да је директорица центра Бања Лука Вера Сладојевић , у току провођења своје изборне камапање за избор у Градску скупштину на скуповима прозивала своје кориснике социјалне заштите и тјерала их на своје скупове , значи социјалну заштиту социјално угрожених категорија друштва ставила је у службу своје изборне кампање, што није у складу са законом. Сада се без обзира на одредбу закона износи једнократних новчаних помоћи одређују по доброј вољи социјалних радница, тј.по њиховом слободном увјерењу ( неком 50КМ , а некоме боме и 150КМ) , не поштују се процедуре закона а директорице центра се тако бахате , као да им је центар оставио ћаћа. За вријеме господина Лепира, одлуке од стране министарства су се доносиле у законским роковима, а поступци су се водили у складу са Законом о општем управном поступку , што сада није случај. Кад се социјална радница упозори на провођење поступка по закону , иста добије водене оспице. За вријеме господина Лепира конвенције су се примјењивале у раду, а сад се социјалне раднице на њих исмијавају, па је потребно да неко позове горе поменуту госпођу да са мало више пажње води социјалну заштиту Републике Српске јер је право на социјалну заштиту уставна категорија и њена дужност је да поштује Устав , а тиме и права која су Уставом загарантована.

Name

Теслић

17.11.2016 13:30

Не враћајте нам га никада из Бањалуке, ми смо своје о њему рекли на изборима Żелимо му да 100 година буде министар само нека се Блуке држи :)))))

Name

реалност

17.11.2016 20:26

Вера Сладојевић је старлета број 1 само се фризира и облачи као да ће се поново удавати,сељанчура ограничена са купљеном дипломом.

Name

фк борац бл

17.11.2016 21:10

Вера Сладојевић је лик ликова сваки дан нова гардероба,фризуре мора да има доброг спонзора.Са интелектуалне стране бољи је и интелигентнији Змај од Шипова од ње.Све колеге су гласале да се смјени.Мажњава сирочад кретенуша опичена.

Name

саво

17.11.2016 21:22

Сви кадрови тог днс су нула на челу са Вером Сладојевић,Стојан Вукајловић исто тако.

Name

БМ

18.11.2016 07:57

Рајна, То што сте написали заиста је страшно. Ако имате доказе о том "одокативном" социјалном раду, поднесите тужбу против одговорних. Заиста о помоћници министра гђи.Сладојевић мислим позитивно, јер коначно је неко из струке дошао на мјесто које тражи човјека из струке, и то је за сваку похвалу Богданићу, ако је Богданић довео, ако није онда неком другом похвале иду. Вера Сладојевић, слажем се са тобом да је лоша, и њу треба мијењати хитно. Радојичић ако је паметан неће себи дозволити да га она залаже и блати, ем је нестручна ем је лоша особа. Лепи(р), он је дефинитвно залутао у сферу сицијалне заштите и социјалне политике, али не да дрма он по свом а нико да га заустави. Лоше, лоше, лоше...

Name

Оп

17.11.2016 13:32

Како је Гос.Лепир радио о томе се мозе књига написати. Толико пропуста и лосег је направио,ал ниста не застарјева,доце ваљда и власт која це урадити ревизије његовог рада па да се једном зна ко је и ста он у ствари. !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

17.11.2016 14:51

МИНИСТАР БОГДАНИЋ СЕ ПОНАША КАО СЛОН У СТАКЛАРСКОЈ РАДЊИ. МОЖДА ЛЕПИР И ЋУК И НИСУ У ПРАВУ У ПОГЛЕДУ РЕФОРМЕ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ, АЛИ ПРЕДСТАВНИЦИ МИНИСТАРСТВА СУ ТРЕБАЛИ ИЋИ НА КОНФЕРЕНЦИЈУ И ДОКАЗАТИ СУПРОТНО, АКО СУ У ПРАВУ.....А ЗНА СЕ КАКАВ НАМ ЈЕ СИСТЕМ И ДА СЕ ЗА ДИРЕКТОРЕ ЦЕНТАРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД И ДИРЕКТОРЕ БОЛНИЦА ПОСТАВЉАЈУ ЉУДИ КОЈИ НЕМАЈУ ОСНОВНЕ КВАЛИФИКАЦИЈЕ, АЛИ ИМАЈУ ЧЛАНСКУ КАРТУ ПОДОБНЕ БОГДАНИЋЕВЕ СТРАНКЕ И ОДОБРЕЊЕ ВЕЛИКОГ ШЕФА ДА БУДУ ДИРЕКТОРИ. УЛАЗЕЋИ У ГЕНЕЗУ ДОГАЂАЈА ПОЗНАТО ЈЕ ДА ЈЕ МИНИСТАР БОГДАНИЋ БУКВАЛНО НАГЛАВАЧКЕ ИЗБАЦИО ЛЕПИРА ИЗ МИНИСТАРСТВА, ЈЕР ГА КАО ЊЕГОВ ПОМОЋНИК НИЈЕ СЛИЈЕПО СЛУШАО И ИЗВРШАВАО ЊЕГОВА НЕЗАКОНИТА НАРЕЂЕЊА, А БОГДАНИЋ МИСЛИ ДА СЕ ПРЕМА РАДНИЦИМА МИНИСТАРСТВА МОЖЕ ПОНАШАТИ КАО ПРЕМА РОБОВИМА ИЛИ БУРЛАЦИМА БЕЗ ИМЕНА, ПРЕЗИМЕНА И ДОСТОЈАНСТВА.... ОВАЈ "ИНЦИДЕНТ" ЈЕ САМО ЈЕДАН У НИЗУ ИНЦИДЕНАТА КОЈИ ЋЕ СЕ УСКОРО ДОГОДИТИ И СВАЛИТИ НА БОГДАНИЋА И ЊЕГОВУ КРИМИНАЛНУ ПОЛИТИКУ У ВОЂЕЊУ МИНИСТАРСТВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент1134

19.11.2016 21:54

Нисам знао да је Лепир радио лосе за РС. Мозе ли ми ко дати какву конкретну информацију ста је урадио лосе? Занима ме као једног његовог студента. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ