Profesori optužili Bogdanića za cenzuru

Sugerisanje Dragana Bogdanića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, da profesori Fakulteta političkih nauka u Banjaluci ne učestvuju na međunarodnoj konferenciji iz ove oblasti u Zenici je napad na akademsku slobodu i autonomiju Univerziteta, ističu u dopisu dva profesora sa studijskog programa socijalni rad FPN-a.

Republika Srpska 17.11.2016 | 10:41
Profesori optužili Bogdanića za cenzuru
Mira Ćuk i Ljubo Lepir, profesori, poslali su saopštenje medijima i Vladi RS, u kojem tvrde da je Bogdanić 26. oktobra ove godine uputio zvaničan dopis kojim sugeriše fakultetu da im ne dozvoli izlaganje na konferenciji o reformama socijalne zaštite.

Konferencija je održana u Zenici 8. novembra, a profesori su ipak izlagali na njoj. "Ministar Bogdanić je uputio dopis i međunarodnim institucijama, ustanovama socijalne zaštite, centrima za socijalni rad i stručnim udruženjima s ciljem da se bojkotuje navedena konferencija, čiji su organizatori bili Savez udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti RS i Savez udruženja socijalnih radnika FBiH", navode profesori.

Pored toga, dodaju da se, iako su najavljeni od strane organizatora, predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS nisu pojavili na konferenciji u Zenici, uz obrazloženje "da je to izraz protesta jer na njoj izlažu svoje naučne radove profesori sa FPN-a u Banjaluci".

"Smatramo da je ovo najgrublji napad na akademsku slobodu, ali i teško narušavanje imidža RS od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite", stoji u saopštenju profesora.

Pokušali su, kažu, da ustanove razlog za ovakvo ponašanje Ministarstva i jedino logično objašnjenje pronalaze u tome što je studijski program socijalni rad učestvovao u posljednjoj javnoj raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

"Ukazali smo na necjelishodnost nekih rješenja koje je predložilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS", navode profesori. Podsjećaju javnost da je smisao i zadatak postojanja akademske zajednice upravo u javnom izražavanju i iznošenju stavova i aktivnom učestvovanju u društvenim procesima, te da "napade Ministarstva snažno osuđuju".

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS odgovaraju da je ovo ministarstvo, nakon što je obaviješteno o prezentacijama i temama koje su planirane u okviru druge godišnje stručne konferencije socijalnih radnika u BiH, uputilo dopis nadležnim institucijama da teme i prezentatori koji govore o reformi sistema socijalne zaštite, a koje su u nadležnosti ove institucije, nemaju saglasnost Ministarstva i Vlade RS da o tome govore, već da se u tim prezentacijama iznose isključivo lični stavovi.

"Tim dopisom nisu upućene nikakve zabrane niti ograničenja za navedene profesore, već je jasno rečeno da je reforma sistema socijalne zaštite kao i ukupan sistem socijalne, porodične i dječje zaštite u RS dio strateških ciljeva i djelovanja Vlade RS, odnosno Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite", rekli su u Ministrstvu.

Dodaju da, kao institucije koje imaju nadležnost da predstavljaju pravce djelovanja, reforme, analize i pravce unapređenja sistema socijalne zaštite, moraju upozoriti javnost da, ukoliko neko izlaže na navedene teme, u tom trenutku isključivo iznosi lične stavove koji ni u kom slučaju ne mogu niti izražavaju stavove Vlade RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Sandra

17.11.2016 09:48

E profesora, braćo drago. Posebno Lepir!

ODGOVORITE
Name

Maja

17.11.2016 09:53

Mora da je bilo dobro plaćeno, pa nisu mogli odbiti.

ODGOVORITE
Name

Mila

17.11.2016 09:54

Profesor je i Lepir, a i Šijaković.Razlika je u nijansama koje nauku znače.

ODGOVORITE
Name

Beba

17.11.2016 10:35

Zar Bogdanic zna sta je nauka?On samo dopusta ucestvovanje i rad gdje se on moze licno pomoci,novcano.Praznoglavac.

ODGOVORITE
Name

BM

17.11.2016 11:17

Podržavam Bogdanićev potez! Ruku na srce Bogdanić je loš ministar, ali je uradio jednu dobru stvar kad je izbacio Lepira iz ministarstva! Kapu mu skidam na tom. Taj Lepi(r) je toliko lošeg donio Republici Srpskoj da je pravo čudo što nije na robiji odavno.Samo kad se sjetim da nije dao pare za rad Sigurne kuće...a bio je i Perduvu savjetnik za Slateks... Užasno je da on kao takav danas je profesor na fakultetu...

ODGOVORITE
Name

RAJNA

17.11.2016 12:13

replika, ne branim nikoga , pa ni profesora Lepira, ali dok je gospodin Lepir bio zamjenik , do tada se Zakon o socijalnoj zaštiti RS provodio na način kako je propisano, a ne odokativno , odnosno po sopstvenom uvjerenju kako to socijalne radnice vole reći. takođe njegova zasluga je bila i u postupku donošenja zadnjeg zakona, kojim je socijalna zaštita uređena veoma korektno. Njegovim odlaskom i dolaskom Sladojevićke ( ne mogu reći gospođe, jer nemam osnova ) socijalna zaštita je postala sredstvo u rukama direktorica Centra za socijalni rad Republike Srpske. Najsveži primjer je da je direktorica centra Banja Luka Vera Sladojević , u toku provođenja svoje izborne kamapanje za izbor u Gradsku skupštinu na skupovima prozivala svoje korisnike socijalne zaštite i tjerala ih na svoje skupove , znači socijalnu zaštitu socijalno ugroženih kategorija društva stavila je u službu svoje izborne kampanje, što nije u skladu sa zakonom. Sada se bez obzira na odredbu zakona iznosi jednokratnih novčanih pomoći određuju po dobroj volji socijalnih radnica, tj.po njihovom slobodnom uvjerenju ( nekom 50KM , a nekome bome i 150KM) , ne poštuju se procedure zakona a direktorice centra se tako bahate , kao da im je centar ostavio ćaća. Za vrijeme gospodina Lepira, odluke od strane ministarstva su se donosile u zakonskim rokovima, a postupci su se vodili u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku , što sada nije slučaj. Kad se socijalna radnica upozori na provođenje postupka po zakonu , ista dobije vodene ospice. Za vrijeme gospodina Lepira konvencije su se primjenjivale u radu, a sad se socijalne radnice na njih ismijavaju, pa je potrebno da neko pozove gore pomenutu gospođu da sa malo više pažnje vodi socijalnu zaštitu Republike Srpske jer je pravo na socijalnu zaštitu ustavna kategorija i njena dužnost je da poštuje Ustav , a time i prava koja su Ustavom zagarantovana.

Name

Teslić

17.11.2016 13:30

Ne vraćajte nam ga nikada iz Banjaluke, mi smo svoje o njemu rekli na izborima Żelimo mu da 100 godina bude ministar samo neka se Bluke drži :)))))

Name

realnost

17.11.2016 20:26

Vera Sladojević je starleta broj 1 samo se frizira i oblači kao da će se ponovo udavati,seljančura ograničena sa kupljenom diplomom.

Name

fk borac bl

17.11.2016 21:10

Vera Sladojević je lik likova svaki dan nova garderoba,frizure mora da ima dobrog sponzora.Sa intelektualne strane bolji je i inteligentniji Zmaj od Šipova od nje.Sve kolege su glasale da se smjeni.Mažnjava siročad kretenuša opičena.

Name

savo

17.11.2016 21:22

Svi kadrovi tog dns su nula na čelu sa Verom Sladojević,Stojan Vukajlović isto tako.

Name

BM

18.11.2016 07:57

Rajna, To što ste napisali zaista je strašno. Ako imate dokaze o tom "odokativnom" socijalnom radu, podnesite tužbu protiv odgovornih. Zaista o pomoćnici ministra gđi.Sladojević mislim pozitivno, jer konačno je neko iz struke došao na mjesto koje traži čovjeka iz struke, i to je za svaku pohvalu Bogdaniću, ako je Bogdanić doveo, ako nije onda nekom drugom pohvale idu. Vera Sladojević, slažem se sa tobom da je loša, i nju treba mijenjati hitno. Radojičić ako je pametan neće sebi dozvoliti da ga ona zalaže i blati, em je nestručna em je loša osoba. Lepi(r), on je definitvno zalutao u sferu sicijalne zaštite i socijalne politike, ali ne da drma on po svom a niko da ga zaustavi. Loše, loše, loše...

Name

Op

17.11.2016 13:32

Kako je Gos.Lepir radio o tome se moze knjiga napisati. Toliko propusta i loseg je napravio,al nista ne zastarjeva,doce valjda i vlast koja ce uraditi revizije njegovog rada pa da se jednom zna ko je i sta on u stvari. !!

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

17.11.2016 14:51

MINISTAR BOGDANIĆ SE PONAŠA KAO SLON U STAKLARSKOJ RADNJI. MOŽDA LEPIR I ĆUK I NISU U PRAVU U POGLEDU REFORME SOCIJALNE ZAŠTITE, ALI PREDSTAVNICI MINISTARSTVA SU TREBALI IĆI NA KONFERENCIJU I DOKAZATI SUPROTNO, AKO SU U PRAVU.....A ZNA SE KAKAV NAM JE SISTEM I DA SE ZA DIREKTORE CENTARA ZA SOCIJALNI RAD I DIREKTORE BOLNICA POSTAVLJAJU LJUDI KOJI NEMAJU OSNOVNE KVALIFIKACIJE, ALI IMAJU ČLANSKU KARTU PODOBNE BOGDANIĆEVE STRANKE I ODOBRENJE VELIKOG ŠEFA DA BUDU DIREKTORI. ULAZEĆI U GENEZU DOGAĐAJA POZNATO JE DA JE MINISTAR BOGDANIĆ BUKVALNO NAGLAVAČKE IZBACIO LEPIRA IZ MINISTARSTVA, JER GA KAO NJEGOV POMOĆNIK NIJE SLIJEPO SLUŠAO I IZVRŠAVAO NJEGOVA NEZAKONITA NAREĐENJA, A BOGDANIĆ MISLI DA SE PREMA RADNICIMA MINISTARSTVA MOŽE PONAŠATI KAO PREMA ROBOVIMA ILI BURLACIMA BEZ IMENA, PREZIMENA I DOSTOJANSTVA.... OVAJ "INCIDENT" JE SAMO JEDAN U NIZU INCIDENATA KOJI ĆE SE USKORO DOGODITI I SVALITI NA BOGDANIĆA I NJEGOVU KRIMINALNU POLITIKU U VOĐENJU MINISTARSTVA.

ODGOVORITE
Name

Student1134

19.11.2016 21:54

Nisam znao da je Lepir radio lose za RS. Moze li mi ko dati kakvu konkretnu informaciju sta je uradio lose? Zanima me kao jednog njegovog studenta. Pozdrav

ODGOVORITE