Минималац - пола просјечне плате?

У жижи последње седнице Економско-социјалног савета РС било је повећање најниже плате у РС. Из Савеза синдиката поручују да би оптимална најнижа плата требало да износи 50 одсто просечне плате, док послодавци сматрају овај прорачун нереалним.

Република Српска 17.11.2016 | 10:00
Минималац - пола просјечне плате?
У РС је тренутно између 27.000 и 30.000 радника који раде за минималац.

"Сви параметри указују на то да су створене економске претпоставке за повећање најниже плате која се односи на 27.000 до 30.000 радника у Српској. Ти људи раде осам сати и не би никада требало да добију примања мања од најниже плате" нагласила је за "Новости" председник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

"Република Српска је једина у овом делу Европе која нема утврђену најнижу плату. Она је утврђена последњи пут 2010. године и износила је 370 КМ, али то више не важи, јер тада је радник, за најнижу плату, могао да купи 370 хлебова, а данасможе да купи 285" каже Мишићева.

Из Уније послодаваца најстроже осуђују овакав ноншалантан приступ бројкама.

"Ружно је да се баца радницима 'прашина у очи', а Синдикат управо то и ради. Лако је полуписменом човеку рећи шта жели да чује, али то није поштено. У 99 одсто земаља најнижа плата износи 30 до 40 одсто просечне плате, а сви економски параметри показују да је и наша реалност таква" каже за "Новости" председник Уније послодаваца РС Драгутин Шкребић.

"Само три земље у Европи, међу којима и Словенија, има најнижу плату у вредности 50 одсто просечне плате. Искрено, код нас није проблем најниже плате, већ злоупотреба загарантоване плате. Загарантована плата не сме да се дира. Она је заштитна социјална категорија" додао је Шкребић.

ИЗ ВЛАДЕ РС БЕЗ ПРЕДЛОГА

Конкретан предлог није стигао ни из Владе. Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, Миленко Савановић, поручује да за сада није размишљао о износу најниже плате: Мислим да ће доћи до одређених повећања, а у којој мери, заиста не могу да знам.

За седам дана комисија Економско-социјалног савета требало би да утврди предлог најниже плате у Српској. Ако социјални партнери не успеју да се усагласе, о судбини радника на минималцу одлучиваће влада.

Извор: Вечерње новости
Карикатура Тошо Борковић

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ајде

17.11.2016 10:05

Па ако се повећа најнижа цијена рада и најнижа плата, аутоматски би требала и да се повећа и просјечна плата, тако да ће опет бити 30-40 % од просјечне.

ОДГОВОРИТЕ