Minimalac - pola prosječne plate?

U žiži poslednje sednice Ekonomsko-socijalnog saveta RS bilo je povećanje najniže plate u RS. Iz Saveza sindikata poručuju da bi optimalna najniža plata trebalo da iznosi 50 odsto prosečne plate, dok poslodavci smatraju ovaj proračun nerealnim.

Republika Srpska 17.11.2016 | 10:00
Minimalac - pola prosječne plate?
U RS je trenutno između 27.000 i 30.000 radnika koji rade za minimalac.

"Svi parametri ukazuju na to da su stvorene ekonomske pretpostavke za povećanje najniže plate koja se odnosi na 27.000 do 30.000 radnika u Srpskoj. Ti ljudi rade osam sati i ne bi nikada trebalo da dobiju primanja manja od najniže plate" naglasila je za "Novosti" predsednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

"Republika Srpska je jedina u ovom delu Evrope koja nema utvrđenu najnižu platu. Ona je utvrđena poslednji put 2010. godine i iznosila je 370 KM, ali to više ne važi, jer tada je radnik, za najnižu platu, mogao da kupi 370 hlebova, a danasmože da kupi 285" kaže Mišićeva.

Iz Unije poslodavaca najstrože osuđuju ovakav nonšalantan pristup brojkama.

"Ružno je da se baca radnicima 'prašina u oči', a Sindikat upravo to i radi. Lako je polupismenom čoveku reći šta želi da čuje, ali to nije pošteno. U 99 odsto zemalja najniža plata iznosi 30 do 40 odsto prosečne plate, a svi ekonomski parametri pokazuju da je i naša realnost takva" kaže za "Novosti" predsednik Unije poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

"Samo tri zemlje u Evropi, među kojima i Slovenija, ima najnižu platu u vrednosti 50 odsto prosečne plate. Iskreno, kod nas nije problem najniže plate, već zloupotreba zagarantovane plate. Zagarantovana plata ne sme da se dira. Ona je zaštitna socijalna kategorija" dodao je Škrebić.

IZ VLADE RS BEZ PREDLOGA

Konkretan predlog nije stigao ni iz Vlade. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Milenko Savanović, poručuje da za sada nije razmišljao o iznosu najniže plate: Mislim da će doći do određenih povećanja, a u kojoj meri, zaista ne mogu da znam.

Za sedam dana komisija Ekonomsko-socijalnog saveta trebalo bi da utvrdi predlog najniže plate u Srpskoj. Ako socijalni partneri ne uspeju da se usaglase, o sudbini radnika na minimalcu odlučivaće vlada.

Izvor: Večernje novosti
Karikatura Tošo Borković

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ajde

17.11.2016 10:05

Pa ako se poveća najniža cijena rada i najniža plata, automatski bi trebala i da se poveća i prosječna plata, tako da će opet biti 30-40 % od prosječne.

ODGOVORITE