Секс, алкохол и хљеб забрањени у свемиру

Када се радно мјесто налази око 400 километара изнад Земље, њега карактеришу изузетно строга правила која ће можда звучати чудно за “обичне смртнике”. Управо је то тема видео-сника који је објављен на Јутјуб каналу “СциСхоw Спаце”.

Свијет 16.11.2016 | 22:52
Секс, алкохол и хљеб забрањени у свемиру
Астронаутима на Међународној свемирској станици (ИСС) нису дозвољене многе радњи које у питање доводе њихову удобност, безбједност и безбједност цјелокупне мисије.

Једно од првих правила јесте оно у вези са сексом - није дозвољен ни под којим условима! Астронаути на Међународној свемирској станици живе у 388 кубних метара, а ако се у обзир узме да број чланова увијек износи око шест, јасно је да би упражњавање секса довело до компликација и неугодности.

Такође, астронаути се сматрају државним службеницима, тако да се од њих очекују висока професионалност и суздржаност страсти. Ипак, најважнији фактор забране јесте чињеница да још није познат како боравак у свемиру (мања гравитација, повећана радијација, опасно приземљење...) утиче на евентуалну трудноћу.

Ни алкохол није дозвољен, не рачунајући руске космонауте којима је конзумација алкохолних пића била дозвољена током мисија '80-их година прошлог вијека. Јасно је да већа количина алкохола може да проузрокује неадекватно руковање скупим инструментима, али постоји и културолошки притисак на америчке астронауте којима није дозвољена ниједна кап.

На трећем мјесту су хљеб и свака друга врста хране која се мрви. Мрвице могу да доведу до зачепљења у вентилационом систему летјелица или чак проузрокују квар инструмената. Не треба заборавити да је ријеч о свемиру у којем влада бестежинско стање и у којем би мрвице летјеле на све стране.

Храна за свемир се припрема на посебан начин, укључујући додатак желатина како би се неред смањио на најмањи могући ниво.

Када је ријеч о нереду, астронаутима није дозвољено чишћење одјеће, укључујући доњи веш. Разлог је чисто техничке природе јер се потрошња воде у те сврхе сматра бацањем ресурса. Астронаути проводе дане, па чак и мјесеце у истој одјећи, а након што се испрљају, шаљу је ка Земљи са све смећем, где ће изгорјети приликом уласка у атмосферу.

(Клиx.ба)

 

Коментари / 0

Оставите коментар