Seks, alkohol i hljeb zabranjeni u svemiru

Kada se radno mjesto nalazi oko 400 kilometara iznad Zemlje, njega karakterišu izuzetno stroga pravila koja će možda zvučati čudno za “obične smrtnike”. Upravo je to tema video-snika koji je objavljen na Jutjub kanalu “SciShow Space”.

Svijet 16.11.2016 | 22:52
Seks, alkohol i hljeb zabranjeni u svemiru
Astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nisu dozvoljene mnoge radnji koje u pitanje dovode njihovu udobnost, bezbjednost i bezbjednost cjelokupne misije.

Jedno od prvih pravila jeste ono u vezi sa seksom - nije dozvoljen ni pod kojim uslovima! Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici žive u 388 kubnih metara, a ako se u obzir uzme da broj članova uvijek iznosi oko šest, jasno je da bi upražnjavanje seksa dovelo do komplikacija i neugodnosti.

Takođe, astronauti se smatraju državnim službenicima, tako da se od njih očekuju visoka profesionalnost i suzdržanost strasti. Ipak, najvažniji faktor zabrane jeste činjenica da još nije poznat kako boravak u svemiru (manja gravitacija, povećana radijacija, opasno prizemljenje...) utiče na eventualnu trudnoću.

Ni alkohol nije dozvoljen, ne računajući ruske kosmonaute kojima je konzumacija alkoholnih pića bila dozvoljena tokom misija '80-ih godina prošlog vijeka. Jasno je da veća količina alkohola može da prouzrokuje neadekvatno rukovanje skupim instrumentima, ali postoji i kulturološki pritisak na američke astronaute kojima nije dozvoljena nijedna kap.

Na trećem mjestu su hljeb i svaka druga vrsta hrane koja se mrvi. Mrvice mogu da dovedu do začepljenja u ventilacionom sistemu letjelica ili čak prouzrokuju kvar instrumenata. Ne treba zaboraviti da je riječ o svemiru u kojem vlada bestežinsko stanje i u kojem bi mrvice letjele na sve strane.

Hrana za svemir se priprema na poseban način, uključujući dodatak želatina kako bi se nered smanjio na najmanji mogući nivo.

Kada je riječ o neredu, astronautima nije dozvoljeno čišćenje odjeće, uključujući donji veš. Razlog je čisto tehničke prirode jer se potrošnja vode u te svrhe smatra bacanjem resursa. Astronauti provode dane, pa čak i mjesece u istoj odjeći, a nakon što se isprljaju, šalju je ka Zemlji sa sve smećem, gde će izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu.

(Klix.ba)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar