Неодговоран народ бира исте такве вође

У свијету се данас обиљежава Међународни дан толеранције. Дан када се подсјећа да је потребно уважавати туђа мишљења, осјећања и увјерења. Нажалост, свједоци смо да у БиХ, Републици Српској, као и у региону нема толеранције.

Босна и Херцеговина 16.11.2016 | 21:30
Неодговоран народ бира исте такве вође
Живимо у друштву чији чланови његују различите обичаје, слиједе различита увјерења, имају различите интересе и различите циљеве. Таквом друштву толеранција је потребна зато што његовим члановима омогућава заједнички живот.

Међутим, далеко смо од онога што је била жеља УНЕСЦО-а када су 1995. године установили Међународни дан толеранције, а то је да се толеранција учи у: школама, породици, медијима, култури, политици.

Када погледамо босанско-херцеговачко друштво наћи ћемо стотине примјера не само нетолеранције, него и нетрпељивости, мржње, агресивности, каже Бранко Тодоровић из Хелсиншког одбора за људска права Републике Српске. Истовремено, каже он, не треба упадати у замку.

“Ми ни у ком случају не треба да будемо толерантни према друштвеним неправдама којих данас имамо напретек, прије свега, ја бих рекао према злоупотребама власти, према корупцији, непотизму, ускраћивању права незапослених, инвалида, ветерана из рата, самохраних мајки, особа са инвалидитетом итд.”

Треба да дигнемо глас против свега што власт чини, када су у питању прије свега мањине или угрожене групе, каже Тодоровић истичући да грађани сносе огромну одговорност због овако тешког стања у земљи, јер дозвољавају политичарима да веома лако манипулишу њима.

“Ми овдје имамо један неоговоран народ који дозвољава прије свега на изборима да буде купљен за кубик шљунка или врећу брашна, 20 или 30 марака. Имамо наравно, неодговоран народ, који бира неодговорне политичаре”.

Свједоци смо, каже Тодоровић, да на политичкој сцени влада застрашујући степен некултуре, бахатости и нетолеранције. Ту представу грађани нијемо посматрају док им истовремено животи пропадају, а степен толеранције постаје све нижи.

У нестабилном и несређеном друштву гдје влада неморал, гдје нема чврстог система вриједности са јасним правилима, сви треба да будемо забринути због смијера у којем идемо, поручује Тодоровић.

(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

за Бранко Тодоровиц

16.11.2016 20:42

Ја зивим у БиХ,у Републици Српској и толеранције,постовања и увазавања имам према свим вјерама и људима а тако и они према мени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

16.11.2016 21:42

За тебе.То је похвално од тебе медјутим довољно је да мало просетас по центру неког града и мало навратис у кафице и посјетис неку установу.Цим изадјес на улици суоцицес се са возацима који не толерису пјесаке,бициклисте и остале возаце.Онда цес навратити да несто средис у опстину или болницу.Ту цес ако не припадас имуцнијем дијелу становниства бити дискриминисан.Онда цес отици у кафиц и мозес да цујес јако рузне ствари о другима (другим нацијама,религијама и слицно) и обицно су ти који то говоре мускарци.Пар пута су ме неки припити гости кафица питали за националност.Јесам ли те и те нације.Био сам те нације али ми је то утврдјивање идентита било глупо и одвратно.Ста мислис како је тек ономе ко није те нације а насљокана будала врси свој приватни попис становниства.Такодјер одредјени канали перфидно развијају нетолеранцију према другацијим особама.Вриједнсоти градјанског друства се униставају а резултат тога це бити:празни дзепови,празна и све празнија села и градови,празне дусе....

Name

бака

17.11.2016 03:35

Немам никакве везе са политиком,нити сам се у свом дугом зивоту бавила њоме.Али прочитах ово и Васковица и неће више сан на оци моје .Ако свијест из главе госп.Тодоровица позива народ на забринутост,онда треба да се будимо.Ако Васковиц приноси своју главу која много вриједи,одлучно приносим и ја своју ,стару и сиједу која баш ништа не вриједи на мојој глави,али у рукама џелата имаће неку вриједност.Штаће ми живот ако гледам како се сирочићи силују и чекам када ће неко силовати и моје унуче.Нити могу имати сна нити ми залогаји могу бити слатки.То је довољан разлог да нема смисла даље живјети и да своју главу требам принијети на жртву.У првим хришцанским временима тако су чинили праведници како је то у Охридском прологу описао св.Николај Велимировић поручујући како треба да живимо и како да поступамо када су Божији праведници у опасности и када им се ради о глави.Поручујем Васковићевим џелатима да ћу доћи,па нека и мене убиљеже за одстрел.На себи ћу имати дуги црни капут и црну токицу,да ме прибиљеже и да ме не промаше.Нека се и моја сиједа глава нађе на Божиој вази заједно са Васковићевом и Вукелићевом и свим другим праведницима уснулим за правду Божију.

Name

НЕМАЊА

17.11.2016 07:29

Е ето, ти си баш битан. Све је човјек у праву.

Name

никола

16.11.2016 22:47

Ти си оно ко Соња Бисерко то су ти одбори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема алтернативе

17.11.2016 00:35

Само страна управа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

17.11.2016 06:30

Имамо којеста али културу немамо цак ни основну у коју управо спада толртанција

ОДГОВОРИТЕ