Neodgovoran narod bira iste takve vođe

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan tolerancije. Dan kada se podsjeća da je potrebno uvažavati tuđa mišljenja, osjećanja i uvjerenja. Nažalost, svjedoci smo da u BiH, Republici Srpskoj, kao i u regionu nema tolerancije.

Bosna i Hercegovina 16.11.2016 | 21:30
Neodgovoran narod bira iste takve vođe
Živimo u društvu čiji članovi njeguju različite običaje, slijede različita uvjerenja, imaju različite interese i različite ciljeve. Takvom društvu tolerancija je potrebna zato što njegovim članovima omogućava zajednički život.

Međutim, daleko smo od onoga što je bila želja UNESCO-a kada su 1995. godine ustanovili Međunarodni dan tolerancije, a to je da se tolerancija uči u: školama, porodici, medijima, kulturi, politici.

Kada pogledamo bosansko-hercegovačko društvo naći ćemo stotine primjera ne samo netolerancije, nego i netrpeljivosti, mržnje, agresivnosti, kaže Branko Todorović iz Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske. Istovremeno, kaže on, ne treba upadati u zamku.

“Mi ni u kom slučaju ne treba da budemo tolerantni prema društvenim nepravdama kojih danas imamo napretek, prije svega, ja bih rekao prema zloupotrebama vlasti, prema korupciji, nepotizmu, uskraćivanju prava nezaposlenih, invalida, veterana iz rata, samohranih majki, osoba sa invaliditetom itd.”

Treba da dignemo glas protiv svega što vlast čini, kada su u pitanju prije svega manjine ili ugrožene grupe, kaže Todorović ističući da građani snose ogromnu odgovornost zbog ovako teškog stanja u zemlji, jer dozvoljavaju političarima da veoma lako manipulišu njima.

“Mi ovdje imamo jedan neogovoran narod koji dozvoljava prije svega na izborima da bude kupljen za kubik šljunka ili vreću brašna, 20 ili 30 maraka. Imamo naravno, neodgovoran narod, koji bira neodgovorne političare”.

Svjedoci smo, kaže Todorović, da na političkoj sceni vlada zastrašujući stepen nekulture, bahatosti i netolerancije. Tu predstavu građani nijemo posmatraju dok im istovremeno životi propadaju, a stepen tolerancije postaje sve niži.

U nestabilnom i nesređenom društvu gdje vlada nemoral, gdje nema čvrstog sistema vrijednosti sa jasnim pravilima, svi treba da budemo zabrinuti zbog smijera u kojem idemo, poručuje Todorović.

(BN televizija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

za Branko Todorovic

16.11.2016 20:42

Ja zivim u BiH,u Republici Srpskoj i tolerancije,postovanja i uvazavanja imam prema svim vjerama i ljudima a tako i oni prema meni

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

16.11.2016 21:42

Za tebe.To je pohvalno od tebe medjutim dovoljno je da malo prosetas po centru nekog grada i malo navratis u kafice i posjetis neku ustanovu.Cim izadjes na ulici suocices se sa vozacima koji ne tolerisu pjesake,bicikliste i ostale vozace.Onda ces navratiti da nesto sredis u opstinu ili bolnicu.Tu ces ako ne pripadas imucnijem dijelu stanovnistva biti diskriminisan.Onda ces otici u kafic i mozes da cujes jako ruzne stvari o drugima (drugim nacijama,religijama i slicno) i obicno su ti koji to govore muskarci.Par puta su me neki pripiti gosti kafica pitali za nacionalnost.Jesam li te i te nacije.Bio sam te nacije ali mi je to utvrdjivanje identita bilo glupo i odvratno.Sta mislis kako je tek onome ko nije te nacije a nasljokana budala vrsi svoj privatni popis stanovnistva.Takodjer odredjeni kanali perfidno razvijaju netoleranciju prema drugacijim osobama.Vrijednsoti gradjanskog drustva se unistavaju a rezultat toga ce biti:prazni dzepovi,prazna i sve praznija sela i gradovi,prazne duse....

Name

baka

17.11.2016 03:35

Nemam nikakve veze sa politikom,niti sam se u svom dugom zivotu bavila njome.Ali pročitah ovo i Vaskovica i neće više san na oci moje .Ako svijest iz glave gosp.Todorovica poziva narod na zabrinutost,onda treba da se budimo.Ako Vaskovic prinosi svoju glavu koja mnogo vrijedi,odlučno prinosim i ja svoju ,staru i sijedu koja baš ništa ne vrijedi na mojoj glavi,ali u rukama dželata imaće neku vrijednost.Štaće mi život ako gledam kako se siročići siluju i čekam kada će neko silovati i moje unuče.Niti mogu imati sna niti mi zalogaji mogu biti slatki.To je dovoljan razlog da nema smisla dalje živjeti i da svoju glavu trebam prinijeti na žrtvu.U prvim hrišcanskim vremenima tako su činili pravednici kako je to u Ohridskom prologu opisao sv.Nikolaj Velimirović poručujući kako treba da živimo i kako da postupamo kada su Božiji pravednici u opasnosti i kada im se radi o glavi.Poručujem Vaskovićevim dželatima da ću doći,pa neka i mene ubilježe za odstrel.Na sebi ću imati dugi crni kaput i crnu tokicu,da me pribilježe i da me ne promaše.Neka se i moja sijeda glava nađe na Božioj vazi zajedno sa Vaskovićevom i Vukelićevom i svim drugim pravednicima usnulim za pravdu Božiju.

Name

NEMANJA

17.11.2016 07:29

E eto, ti si baš bitan. Sve je čovjek u pravu.

Name

nikola

16.11.2016 22:47

Ti si ono ko Sonja Biserko to su ti odbori.

ODGOVORITE
Name

Nema alternative

17.11.2016 00:35

Samo strana uprava.

ODGOVORITE
Name

mislim

17.11.2016 06:30

Imamo kojesta ali kulturu nemamo cak ni osnovnu u koju upravo spada tolrtancija

ODGOVORITE