11 година од трагичног пожара у Градишци

Служењем помена и полагањем вијенаца и цвијећа испред Културног центра у Градишци данас је обиљежено једанаест година од пожара у Дому културе "Вељко Чубриловић".

Република Српска 16.11.2016 | 15:30
11 година од трагичног пожара у Градишци
У овој несрећи погинуле су три раднице предузећа "Симпо-СИК" Дијана Ећимовић, Гордана Ждеро и Биљана Плотан Шешум.

Осим родбине, пријатеља и бројних грађана, вијенац је положио и начелник општине Градишка Зоран Аџић.

Аџић је ракао да обиљежавање годишњице трагичног пожара у Дому културе у Градишци треба да буде опомена свима да се буде обазрив и води рачуна о безбједности свих јавних објеката због сигурности људи који раде у њима и оних који пролазе поред њих.

"Тај трагични догађај је велика опомена да морамо да будемо ревносни и одоворни да у будућности не дођемо у сличну позицију", нагласио је Аџић.

Директор предузећа "Симпо" за БиХ Јово Плотан рекао је да је од стравичног пожара прошло само вријеме, али да у срцима чланова породица страдалих, њихових колега и пријатеља туга и бол не пролазе.

"Оне су страдале јер су биле тако ревносне и честите особе. Сједиле су на свом радном мјесту, гледале у свој предмет рада и нису осјетиле надолазећи талас трагичног пожара", нагласио је Плотан.

У некадашњем Дому културе "Вељко Чубриловић" 16. новембра 2005. године, због неисправних електроинсталација избио је пожар у којем су погинуле три раднице предузећа "Симпо-СИК", док се искакањем са другог спрата сигурне смрти спасио Живко Шукало.

Шукало је истакао да тај трагичан догађај оставља трагове који су неизбрисиви и не могу се испричати.

"То је један страшан осјећај који се јавља у сваком тешком тренутку, а посебно на данашњи дан, када је један сретни тренутак заједничког дружења претворен у трагедију", додао је Шукало.

У пожару је изгорио готово цијели књижни фонд Народне библиотеке, неколико атељеа и бројни умјетнички експонати.

Неколико година касније на темељима изгорјелог Дома културе изграђен је Културни центар Градишка, једно од најљепших здања културе у Републици Српској.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар