11 godina od tragičnog požara u Gradišci

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca i cvijeća ispred Kulturnog centra u Gradišci danas je obilježeno jedanaest godina od požara u Domu kulture "Veljko Čubrilović".

Republika Srpska 16.11.2016 | 15:30
11 godina od tragičnog požara u Gradišci
U ovoj nesreći poginule su tri radnice preduzeća "Simpo-SIK" Dijana Ećimović, Gordana Ždero i Biljana Plotan Šešum.

Osim rodbine, prijatelja i brojnih građana, vijenac je položio i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Adžić je rakao da obilježavanje godišnjice tragičnog požara u Domu kulture u Gradišci treba da bude opomena svima da se bude obazriv i vodi računa o bezbjednosti svih javnih objekata zbog sigurnosti ljudi koji rade u njima i onih koji prolaze pored njih.

"Taj tragični događaj je velika opomena da moramo da budemo revnosni i odovorni da u budućnosti ne dođemo u sličnu poziciju", naglasio je Adžić.

Direktor preduzeća "Simpo" za BiH Jovo Plotan rekao je da je od stravičnog požara prošlo samo vrijeme, ali da u srcima članova porodica stradalih, njihovih kolega i prijatelja tuga i bol ne prolaze.

"One su stradale jer su bile tako revnosne i čestite osobe. Sjedile su na svom radnom mjestu, gledale u svoj predmet rada i nisu osjetile nadolazeći talas tragičnog požara", naglasio je Plotan.

U nekadašnjem Domu kulture "Veljko Čubrilović" 16. novembra 2005. godine, zbog neispravnih elektroinstalacija izbio je požar u kojem su poginule tri radnice preduzeća "Simpo-SIK", dok se iskakanjem sa drugog sprata sigurne smrti spasio Živko Šukalo.

Šukalo je istakao da taj tragičan događaj ostavlja tragove koji su neizbrisivi i ne mogu se ispričati.

"To je jedan strašan osjećaj koji se javlja u svakom teškom trenutku, a posebno na današnji dan, kada je jedan sretni trenutak zajedničkog druženja pretvoren u tragediju", dodao je Šukalo.

U požaru je izgorio gotovo cijeli knjižni fond Narodne biblioteke, nekoliko ateljea i brojni umjetnički eksponati.

Nekoliko godina kasnije na temeljima izgorjelog Doma kulture izgrađen je Kulturni centar Gradiška, jedno od najljepših zdanja kulture u Republici Srpskoj.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar