3 начина за јачање имунитета

Сезона прехлада и грипа је пред вратима, а многе не весели чињеница да сваке године нисмо поштеђени тог таласа кијавица, костобоље и малаксалости. Како предухитрити прехладу и грип, одбранити се или је барем ублажити, откријте кроз ове три кључне ствари за јачање имунитета.

Здравље 16.11.2016 | 11:36
 3 начина за јачање имунитета
1. У храни је спас

У јачању имунитета врло су битни врста и квалитет намирница које уносимо у организам. Стога се у време прехлада и грипа препоручује унос хране богате антиоксидантима као што су свеже воће и поврће који нас штите од грипа и осталих вируса током целе године.

Својства против упала садрже намирнице попут тамнијег зеленог поврћа, бобичастог воћа, лососа, парадајза, а пожељне су и намирнице богате витамином Ц попут нара, лимуна, наранџе, мандарина, першуна, кеља, паприке, зеља, празилука и слично. Истраживања су показала како и цинк, који се може наћи у намирницама као што су семенке бундеве, спанаћ, остриге, орашасти плодови и махунарке, може да скрати трајање прехладе чак и за неколико дана.

Ако приметите да око вас владају прехладе, уз увек добродошле намирнице које садрже Ц витамин, наоружајте се и онима богатим цинком.

Уживајте у топлим храњивим супама, а избегавајте прерађену односно готову храну и шећер јер су погоднеиза размножавање бактерија и слабљење имуног система.

2. Пробиотици – стражари организма

Микроби који живе у нашем дигестивном тракту помажу нам да сваримо храну, али они такође учествују у регулацији нашег метаболизма, осећаја глади и телесне тежине, а имају и одређени утицај на наш имуни систем. Снажан имунитет ослања се на здрав систем органа за варење, јер у њему је смештено готово 70 одсто нашег имуног система. У његовом беспрекорном раду увелико помажу пробиотици који садрже “добре” бактерије које су корисне и при ублажавању упала и спречавању инфекција. Према томе, они нам могу помоћи да ојачамо имунитет и чувају нас од прехлада и грипа. Уколико до њих ипак дође, могу помоћи у ублажавању њихових симптома.

Шта су пробиотици?

Ферментиране намирнице попут кефира или јогурта садрже пробиотике па се препоручује њихов повећан унос пре сезоне прехлада. Ако пак нисте љубитељи таквих производа или нисте сигурни да ли их уносите довољно, можете се послужити пробиотичким додацима исхрани или пробиотичким лековима. Они се, осим за враћање равнотеже цревне микрофлоре, могу користити и превентивно како бисте ојачали здравље система за варење и тиме имунитет, и припремили организам за сезону прехлада и грипа. О томе какви би пробиотици били баш за вас посаветујте се с вашим лекаром.

3. Вежбајте, спавајте, проветравајте просторију

За јачање имунитета важна је брига и за наше тело у виду редовног вежбања. При томе никако не жртвујте сан јер квалитетно спавање од барем седам сати и “украдених” 20 минута преко дана за одмор или дремање кључни су у борби против прехлада и грипа када стигну ниске температуре. Током сезона прехлада и грипа обавезно спавајте и боравите у проветреним просторијама. Редовно отварање прозора и учесталије чишћење радних површина смањују ризик од заразе.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар