3 načina za jačanje imuniteta

Sezona prehlada i gripa je pred vratima, a mnoge ne veseli činjenica da svake godine nismo pošteđeni tog talasa kijavica, kostobolje i malaksalosti. Kako preduhitriti prehladu i grip, odbraniti se ili je barem ublažiti, otkrijte kroz ove tri ključne stvari za jačanje imuniteta.

Zdravlje 16.11.2016 | 11:36
 3 načina za jačanje imuniteta
1. U hrani je spas

U jačanju imuniteta vrlo su bitni vrsta i kvalitet namirnica koje unosimo u organizam. Stoga se u vreme prehlada i gripa preporučuje unos hrane bogate antioksidantima kao što su sveže voće i povrće koji nas štite od gripa i ostalih virusa tokom cele godine.

Svojstva protiv upala sadrže namirnice poput tamnijeg zelenog povrća, bobičastog voća, lososa, paradajza, a poželjne su i namirnice bogate vitaminom C poput nara, limuna, narandže, mandarina, peršuna, kelja, paprike, zelja, praziluka i slično. Istraživanja su pokazala kako i cink, koji se može naći u namirnicama kao što su semenke bundeve, spanać, ostrige, orašasti plodovi i mahunarke, može da skrati trajanje prehlade čak i za nekoliko dana.

Ako primetite da oko vas vladaju prehlade, uz uvek dobrodošle namirnice koje sadrže C vitamin, naoružajte se i onima bogatim cinkom.

Uživajte u toplim hranjivim supama, a izbegavajte prerađenu odnosno gotovu hranu i šećer jer su pogodneiza razmnožavanje bakterija i slabljenje imunog sistema.

2. Probiotici – stražari organizma

Mikrobi koji žive u našem digestivnom traktu pomažu nam da svarimo hranu, ali oni takođe učestvuju u regulaciji našeg metabolizma, osećaja gladi i telesne težine, a imaju i određeni uticaj na naš imuni sistem. Snažan imunitet oslanja se na zdrav sistem organa za varenje, jer u njemu je smešteno gotovo 70 odsto našeg imunog sistema. U njegovom besprekornom radu uveliko pomažu probiotici koji sadrže “dobre” bakterije koje su korisne i pri ublažavanju upala i sprečavanju infekcija. Prema tome, oni nam mogu pomoći da ojačamo imunitet i čuvaju nas od prehlada i gripa. Ukoliko do njih ipak dođe, mogu pomoći u ublažavanju njihovih simptoma.

Šta su probiotici?

Fermentirane namirnice poput kefira ili jogurta sadrže probiotike pa se preporučuje njihov povećan unos pre sezone prehlada. Ako pak niste ljubitelji takvih proizvoda ili niste sigurni da li ih unosite dovoljno, možete se poslužiti probiotičkim dodacima ishrani ili probiotičkim lekovima. Oni se, osim za vraćanje ravnoteže crevne mikroflore, mogu koristiti i preventivno kako biste ojačali zdravlje sistema za varenje i time imunitet, i pripremili organizam za sezonu prehlada i gripa. O tome kakvi bi probiotici bili baš za vas posavetujte se s vašim lekarom.

3. Vežbajte, spavajte, provetravajte prostoriju

Za jačanje imuniteta važna je briga i za naše telo u vidu redovnog vežbanja. Pri tome nikako ne žrtvujte san jer kvalitetno spavanje od barem sedam sati i “ukradenih” 20 minuta preko dana za odmor ili dremanje ključni su u borbi protiv prehlada i gripa kada stignu niske temperature. Tokom sezona prehlada i gripa obavezno spavajte i boravite u provetrenim prostorijama. Redovno otvaranje prozora i učestalije čišćenje radnih površina smanjuju rizik od zaraze.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar