У три акције заплијењено 3,6 тона кокаина

Укупно 3,6 тона кокаина је заплијењено, а десеторо људи је ухапшено у три операције у Колумбији која је водећи свјетски произвођач те дроге, саопштиле су власти.

Свијет 16.11.2016 | 11:20
У три акције заплијењено 3,6 тона кокаина
У једној акцији 1,5 тона кокаина је заплењено на фарми на граници с Еквадором, на обали Тихог океана. Дрога је припадала банди "Емпреса", а нађени су и радио-уређаји, пушка, ручне бомбе и - минобацач.

Друга операција, спроведена је у истој области уз подршку Ратне морнарице. Нађено је пола тоне кокаина у глисеру. Дрога је била намјењена САД гдје би стигла преко Гватемале, Костарике и Салвадора.

Ухапшена су два Еквадорца и један Колумбијац.

У трећој акцији заплијењено је 1,6 тона кокаина крај границе с Панамом, на пресретнутом броду. Ухапшена је седмочлана посада чија националност није наведена.

Колумбија је са 96.000 хектара плантажа највећи свјетски произвођач биљке коке из чијег лишћа се добија кокаин.

Колумбија је такође и највећи произвођач те дроге - са 646 тона 2015. године, према подацима УН. Више од 300 тона кокаина, што је рекордна количина, вредности девет милијарди долара, ове године је заплењено у Колумбији, док је 2015. године заплијењено 219 тона, саопштило је Министарство одбране.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар