Тајланд: Откривени нови случајеви вируса зика

На Тајланду су откривена 33 нова случаја вируса зика, саопштено је данас из тајландског Министарства за јавно здравље.

Свијет 16.11.2016 | 08:28
Тајланд: Откривени нови случајеви вируса зика
"Прошле седмице су потврђена 33 нова случаја и примјетили смо присуство вируса у још двије провинције", рекао је портпарол Министарства за јавно здравље Суваначај Ватанајингчароенчај.

Према његовим ријечима, појачана су упозорења путницима на вирус зика јер велики број Тајланђана одлази у пријестоницу Бангкок ради разних дешавања поводом смрти краља Бумибола Адуљадеја, који је преминуо 13. октобра.

Тајланд је прва земља југоистичне Азије која је у септембру пријавила случај микроцефалије, обољења повезаног са вирусом зика.

У другим дијеловима југоисточне Азије пријављено је више случајева вируса, укључујући Сингапур, гдје је од почетка године откривено 450 обољелих.

Амерички здравствени званичници закључили су да инфекција зика вирусом код трудница може да резултира микроцефалијом, односно урођеном аномалијом мозга када се беба рађа са премалом главом. Микроцефалија изазива тешке проблеме у развоју дјетета.

Повезаност зика вируса и микроцефалије први пут је установљена у Бразилу гдје је потврђено више од 1.600 случајева ове болести.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар