ЦИА: Путин преко Србије и Бугарске цијепа ЕУ

Владимир Путин, предсједник Русије, послије убједљиве побједе проруског кандидата Румена Радева на предсједничким изборима у Бугарској, има широм отворена врата за продор у само срце Европске уније, упозорава се у најновијем извештају ЦИА, чији су дијелови достављени и Амбасади САД у Београду.

Регион 16.11.2016 | 07:30
ЦИА: Путин преко Србије и Бугарске цијепа ЕУ
Западни обавјештајци су, како сазнаје Информер, послије побједе Радева у Бугарској у великој паници јер вјерују да Путин има тајни план да са Бугарском, Србијом, Мађарском и Словачком формира нови војно-политички савез којим би Европску унију пресјекао на пола и битно угрозио функционисање НАТО пакта.

Да је Запад заиста у великом страху од оваквог сценарија потврђује и чињеница да је агенција Ројтерс одмах послије побједе Радева упозорила да ће нови предсједник опасно приближити Бугарску Русији, што би могло да се одрази и на односе са савезницима из ЕУ и НАТО.

Исти тај Ројтерс је, подсјетимо, прије само мјесец дана објавио текст у коме се наводило да Путин има тајни план да пресјече ЕУ напола. Тада су се позивали на анализу геополитичких експерата из Вашингтона и Софије, тврдећи да Путин намјерава да такозваним економским мегапројектима попут "Јужног тока" под пуну контролу стави националне владе у Бугарској, Србији, Мађарској, Словачкој, али и Летонији, како би преко њих потпуно поткопао трансатлантске везе.

Ројтерс је тада навео и да ће Москва економским ратом, агресивном медијском пропагандом и војном сарадњом освојити територију од Црног мора, преко Балкана, па све до средње Европе. Саговорник Информера из америчке амбасаде у Београду каже да је сада потпуно јасно да су црне слутње о Путиновом продору у средиште ЕУ сасвим реалне.

"Јасно је да иза Румена Радева директно стоји Кремљ. Ми имамо конкретне доказе да је Русија и финансијски и на сваки други начин подржала његову кандидатуру и кампању у којој је потрошено право богатство. Такође, јасно је да ће Путин сада на све начине покушати да окрене Бугарску ка Русији и што више је удаљи од ЕУ и НАТО пакта. Русија рачуна да ће преко Бугарске и Србије доћи и до Мађарске, а потом и Словачке, гдје су већ на власти проруски режими...", објашњава саговорник Информера.

На примједбу да је тешко повјеровати у могућност да се Бугарска, Мађарска и Словачка тек тако одрекну чланства у ЕУ и НАТО, он каже да је данас све могуће, а нарочито оно што се чини немогуће.

"Многима је било тешко да повјерују и да ће Радев побиједити у Бугарској, па ево та побједа се десила и она је убједљивија него што је било ко очекивао. Не заборавите да је он побиједио са поруком да ће Русији укинути санкције и да ће преиспитати чланство у ЕУ и НАТО. То је човјек који чак Русији признаје право на анексију Крима...", објашњава извор Информера из Амбасаде САД.

Званично, нико од владиних званичника није хтио да коментарише сазнања Информера. Каријерни дипломата Зоран Миливојевић истиче да посљедња дешавања указују на то да је Русија повратила своју снагу на свјетској сцени, због чега западне челнике хвата паника.

"Победа проруског кандидата на председничким изборима у Бугарској и његова најава да ће укинути санкције Русији показале су снагу руских тенденција у Европи. Бугарска уласком у ЕУ није профитирала и њени грађани су то незадовољство показали на овим изборима. И у другим европским државама имате многе незадовољне грађане, што ЕУ може да се врати као боомеранг", закључује Миливојевић.

Извор: Информер

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зна Путин

16.11.2016 07:49

Зна Путин ко су наши.Прије неки дан је ухапшен министар финансија Русије за узимање мита од два милиона долара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

16.11.2016 10:02

Све би добро док не видјех да је извор Информер лист Александра Вучића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

16.11.2016 10:43

Нека цијепа,доста је и Европа цијепала. Бугарску треба спојити са Србијом како бих граничили са Русијом. Кад су већ Православне земље логично је да се повежу. То је била Стаљинова идеја али је демон тито помоћу ЦИА прешао западу да бих могао припремити кланицу која је почела деведесетих. Срби са Русијом а осталима по вољи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

16.11.2016 11:23

ТРЕБА СТВОРИТИ БАЛКАНСКИ САВЕЗ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

16.11.2016 14:16

Сад и Бугарску треба спојити боље ишта него ништа већ нам је срце Србије отишло остали смо без Косова

ОДГОВОРИТЕ