CIA: Putin preko Srbije i Bugarske cijepa EU

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, poslije ubjedljive pobjede proruskog kandidata Rumena Radeva na predsjedničkim izborima u Bugarskoj, ima širom otvorena vrata za prodor u samo srce Evropske unije, upozorava se u najnovijem izveštaju CIA, čiji su dijelovi dostavljeni i Ambasadi SAD u Beogradu.

Region 16.11.2016 | 07:30
CIA: Putin preko Srbije i Bugarske cijepa EU
Zapadni obavještajci su, kako saznaje Informer, poslije pobjede Radeva u Bugarskoj u velikoj panici jer vjeruju da Putin ima tajni plan da sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom i Slovačkom formira novi vojno-politički savez kojim bi Evropsku uniju presjekao na pola i bitno ugrozio funkcionisanje NATO pakta.

Da je Zapad zaista u velikom strahu od ovakvog scenarija potvrđuje i činjenica da je agencija Rojters odmah poslije pobjede Radeva upozorila da će novi predsjednik opasno približiti Bugarsku Rusiji, što bi moglo da se odrazi i na odnose sa saveznicima iz EU i NATO.

Isti taj Rojters je, podsjetimo, prije samo mjesec dana objavio tekst u kome se navodilo da Putin ima tajni plan da presječe EU napola. Tada su se pozivali na analizu geopolitičkih eksperata iz Vašingtona i Sofije, tvrdeći da Putin namjerava da takozvanim ekonomskim megaprojektima poput "Južnog toka" pod punu kontrolu stavi nacionalne vlade u Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj, ali i Letoniji, kako bi preko njih potpuno potkopao transatlantske veze.

Rojters je tada naveo i da će Moskva ekonomskim ratom, agresivnom medijskom propagandom i vojnom saradnjom osvojiti teritoriju od Crnog mora, preko Balkana, pa sve do srednje Evrope. Sagovornik Informera iz američke ambasade u Beogradu kaže da je sada potpuno jasno da su crne slutnje o Putinovom prodoru u središte EU sasvim realne.

"Jasno je da iza Rumena Radeva direktno stoji Kremlj. Mi imamo konkretne dokaze da je Rusija i finansijski i na svaki drugi način podržala njegovu kandidaturu i kampanju u kojoj je potrošeno pravo bogatstvo. Takođe, jasno je da će Putin sada na sve načine pokušati da okrene Bugarsku ka Rusiji i što više je udalji od EU i NATO pakta. Rusija računa da će preko Bugarske i Srbije doći i do Mađarske, a potom i Slovačke, gdje su već na vlasti proruski režimi...", objašnjava sagovornik Informera.

Na primjedbu da je teško povjerovati u mogućnost da se Bugarska, Mađarska i Slovačka tek tako odreknu članstva u EU i NATO, on kaže da je danas sve moguće, a naročito ono što se čini nemoguće.

"Mnogima je bilo teško da povjeruju i da će Radev pobijediti u Bugarskoj, pa evo ta pobjeda se desila i ona je ubjedljivija nego što je bilo ko očekivao. Ne zaboravite da je on pobijedio sa porukom da će Rusiji ukinuti sankcije i da će preispitati članstvo u EU i NATO. To je čovjek koji čak Rusiji priznaje pravo na aneksiju Krima...", objašnjava izvor Informera iz Ambasade SAD.

Zvanično, niko od vladinih zvaničnika nije htio da komentariše saznanja Informera. Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da posljednja dešavanja ukazuju na to da je Rusija povratila svoju snagu na svjetskoj sceni, zbog čega zapadne čelnike hvata panika.

"Pobeda proruskog kandidata na predsedničkim izborima u Bugarskoj i njegova najava da će ukinuti sankcije Rusiji pokazale su snagu ruskih tendencija u Evropi. Bugarska ulaskom u EU nije profitirala i njeni građani su to nezadovoljstvo pokazali na ovim izborima. I u drugim evropskim državama imate mnoge nezadovoljne građane, što EU može da se vrati kao boomerang", zaključuje Milivojević.

Izvor: Informer

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zna Putin

16.11.2016 07:49

Zna Putin ko su naši.Prije neki dan je uhapšen ministar finansija Rusije za uzimanje mita od dva miliona dolara

ODGOVORITE
Name

Anonimus

16.11.2016 10:02

Sve bi dobro dok ne vidjeh da je izvor Informer list Aleksandra Vučića.

ODGOVORITE
Name

Jovan

16.11.2016 10:43

Neka cijepa,dosta je i Evropa cijepala. Bugarsku treba spojiti sa Srbijom kako bih graničili sa Rusijom. Kad su već Pravoslavne zemlje logično je da se povežu. To je bila Staljinova ideja ali je demon tito pomoću CIA prešao zapadu da bih mogao pripremiti klanicu koja je počela devedesetih. Srbi sa Rusijom a ostalima po volji!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

16.11.2016 11:23

TREBA STVORITI BALKANSKI SAVEZ!

ODGOVORITE
Name

Kobac

16.11.2016 14:16

Sad i Bugarsku treba spojiti bolje išta nego ništa već nam je srce Srbije otišlo ostali smo bez Kosova

ODGOVORITE