Шта се сад може мијењати на Балкану?

За САД је сасвим неизвјесно хоће ли и до каквих промјена доћи у односу према државама на Балкану и хоће ли на то утицати могуће отопљавање односа Америке с Русијом у вријеме администрације изабраног предсједника САД-а Доналда Трампа, али драматичне промјене не треба очекивати, наводе у уторак неки од угледних британских аналитичара за словенски портал Сиол.нет.

Регион 16.11.2016 | 07:25
Шта се сад може мијењати на Балкану?
“Досадашњи предсједник Обама је бављење тим питањима скоро у цијелости био препустио потпредсједнику Џоу Бајдену, који је у његовој администрацији важио за једног од најбољих познаватеља те регије”, казао је за словенски портал Тим Џуда, дугогодишњи извјештач лондонског "Тхе Ецономиста" и политички аналитичар који и сам слови за доброг познаваоца регионалних прилика.

“Американци задњих година на подручју некадашње Југославије такорећи нису били ни присутни, а далеко највећу улогу носила је Њемачка”, додао је Џуда, који сматра да се то неће промијенити ни убудуће, упркос повећаном утицају Русије који се у задње вријеме осјећа у неким државама насталим на том простору.

Док Русија због историјских веза, а дијелом и због нове геополитичке реалности жели јачати свој утицај, САД желе, уз помоћ већине држава ЕУ-а и НАТО савеза, утицај Русије задржати унутар њених граница, наводи Сиол.нет, подсјећајући на промјену политике Запада након руске окупације Крима и почетка сукоба у Украјини.

Москва жели јачати утицај на Балкану

“Јасно је да Москва жели повећати свој утицај у југоисточној Европи, при чему до сада није била тако успјешна како се обично мисли”, казао је Џејмс Кер Линдси, специјалиста за Балкан на "Лондон Сцхоол оф Ецономицс анд Политицал Сциенце" (ЛСЕ) за Сиол.нет.

Утицај Москве у регији по његовим је ријечима заправо врло ограничен, па и у Србији и српском ентитету у БиХ, упркос њиховој понекад проруској реторици. То је зато што Русија не нуди “кредибилну алтернативу за економски процват тих држава”, који оне очекују од ЕУ-а и запада, појашњава британски аналитичар.

Описујући тренутне прилике на југоистоку Европе и могуће подударање интереса САД-а и Русије на том подручју у будућности, словенски портал сматра да САД-у неће одговарати на ширење руског утицаја на Балкану, што би истовремено утицало на посредну геостратешку изолацију балтичких држава и на неки начин одражавало историјску инклинацију руске политике према изласку на Медитеран.

Портал је консултовао и друге аналитичаре који сматрају да ће државе у регији настојати преко својих посредних веза с Трумпом утицати на профил будуће америчке политике у регији, али да је неизвјесно колико ће успјешни бити ти покушаји.

Координација с Европском унијом

Такође се сматра да ће се америчка политика према овом нестабилном дијелу европског континента координисати с Европском унијом, при чему ће најзначајније бити која особа ће у новој администрацији бити задужена за спољну политику и односе с Европом.

Како се наводи, Трамп о регији југоисточне Европе не зна много па ће та питања вјеројатно препустити некоме другоме, који ће се позабавити стањем ствари. Док у Словенији постоје притајене наде да ће јој користити то што је будућа америчка прва дама Меланиа Трумп рођена у тој земљи, у Србији се надају да ће лобистички утицај остварити преко Рудија Ђулијанија, тврди словенски портал.

Некадашњи градоначелник Њујорка, тренутно један од кључних савјетника у Трампову транзицијском тиму, у Србији се сматра “личним пријатељем” премијера Александра Вучића, којег је посјетио 2012. у оквиру његове предизборне кампање, наводи словенски портал у анализи стања у регији и будуће америчке политике која би се могла очекивати након формирања администрације новог америчког предсједника.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

цупс

16.11.2016 07:17

Сиротиња и даље сиротиња, лопови це и даље бити лопови. Све у свему ниста се неце промијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

16.11.2016 07:26

И онда се људи питају за кога Вучића ради ? Сада видимо да ради за американце , који су нас бомбардовали 1995 и 1999 , који су нам отели Косово а преко њега ради и Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Раде

16.11.2016 09:41

"отели нам Косово" Сто га ниси бранио кукавце сињи, сад сте сви јунаци иза тастатуре.. ицекујете да неко на неког оотегне цај нуклеарни арсенал због писљивог Косова. Све те прице око Косова су јефтино замазивање оцију гладном народу Србије и Босне од стране резима. Замисилте да су Нијемци кукали 50 година након 2. свјетског рата о отимању ДДР_а. Сад упоредите истоцну и западну Њемацку, тј упоредите утуцај Рудије у Запада.. Ми се опет несталозимо на Русију.. засти Срби деценијама исељавају у западне земље, у братској нам Русији су једино Мира, Марко и њима скицни. Ста хоцемо ми? Не знамо ни сами!

Name

Истина!

16.11.2016 07:32

Све исто остаје!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф.др Радомир Несковиц

16.11.2016 08:11

Русија је губитком Украјине доживјела тежак стратегијски пораз и њено дјеловање на Балкану не може надомјестити овај губитак. Русија не може да понуди државама Балкана оно што може ЕУ,зашто би се неко одрекао демократије и прихватио руску дисциплину а при томе економски се ништа не добија. Аргумент да нас Руси бране од Американаца ништа неће значити када дође до нормализације односа између Америке и Русије.Србији и Србима је мјесто на Западу сва наша емиграција је тамо.Данас нико не исељава у Москву сви иду на Запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

16.11.2016 08:15

АМА БАС ниста...Срби вец ликују да је Нарандзасти њихов цовјек..Муслимани се домундјавају и окупљају око идеје да су нагребусили ако овај Трумп са Путином поцне тикве садити. Хрватима најлаксе, они само узму инструмент у руку и засвирају пјесму коју газда трази. Али највазније да нам је свима освануло исто јутро са истим сунцем и облацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе...

16.11.2016 09:22

Боље би било да се ми на Балкану промијенимо или цемо се искрвити и нестати у пепелу сто се тице Америке и ММФ-а који нас само задузује и баца у робље и просјацки стап...То је циљ Америке и великих сила које се такмице гдје се мозе висе опљацкати и уцјењивати дајуци нам разне кредите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

16.11.2016 10:14

Баш видим да су Словенци процвјетали у ЕУ као висибаба у децембру. О Хрватима да и не говорим. Они цвјетају само тако. Лупате обичне глупости. Која је то држава Балкана процвјетала у ЕУ. Зар мислите да ће Србија или било к9ја земља уласком у ЕУ бити равноправна са Њемачком. Па погледајте мало око себе како цвјетају нове чланице ЕУ. Привреда и индустрија уништена и постале су тржиште за шкарт робу из земља ЕУ које су је и основале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

16.11.2016 11:34

ЈЕ ЛИ ОВО ЉУБАВ ИЛИ СПОНЗОРУСА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

16.11.2016 12:55

Није ханумица,не бој се..оне одосе у Исламску дрзаву из љубави,наравно

Name

yугословен

16.11.2016 13:08

АКО ЈЕ ТАКО И ЈА БИ ЈЕДНУ ОВАКУ ХАНУМИЦУ

Name

ре.

16.11.2016 13:21

Па рекох,није ханумица...одосе ханумице за сирију да цисте орузје

Name

Хм

16.11.2016 14:01

Жена је баш лијепа, а родила му је и сина. Уз то имала је свој бизнис прије је њега срела. Дакле, поцркајте.