Šta se sad može mijenjati na Balkanu?

Za SAD je sasvim neizvjesno hoće li i do kakvih promjena doći u odnosu prema državama na Balkanu i hoće li na to uticati moguće otopljavanje odnosa Amerike s Rusijom u vrijeme administracije izabranog predsjednika SAD-a Donalda Trampa, ali dramatične promjene ne treba očekivati, navode u utorak neki od uglednih britanskih analitičara za slovenski portal Siol.net.

Region 16.11.2016 | 07:25
Šta se sad može mijenjati na Balkanu?
“Dosadašnji predsjednik Obama je bavljenje tim pitanjima skoro u cijelosti bio prepustio potpredsjedniku Džou Bajdenu, koji je u njegovoj administraciji važio za jednog od najboljih poznavatelja te regije”, kazao je za slovenski portal Tim Džuda, dugogodišnji izvještač londonskog "The Economista" i politički analitičar koji i sam slovi za dobrog poznavaoca regionalnih prilika.

“Amerikanci zadnjih godina na području nekadašnje Jugoslavije takoreći nisu bili ni prisutni, a daleko najveću ulogu nosila je Njemačka”, dodao je Džuda, koji smatra da se to neće promijeniti ni ubuduće, uprkos povećanom uticaju Rusije koji se u zadnje vrijeme osjeća u nekim državama nastalim na tom prostoru.

Dok Rusija zbog istorijskih veza, a dijelom i zbog nove geopolitičke realnosti želi jačati svoj uticaj, SAD žele, uz pomoć većine država EU-a i NATO saveza, uticaj Rusije zadržati unutar njenih granica, navodi Siol.net, podsjećajući na promjenu politike Zapada nakon ruske okupacije Krima i početka sukoba u Ukrajini.

Moskva želi jačati uticaj na Balkanu

“Jasno je da Moskva želi povećati svoj uticaj u jugoistočnoj Evropi, pri čemu do sada nije bila tako uspješna kako se obično misli”, kazao je Džejms Ker Lindsi, specijalista za Balkan na "London School of Economics and Political Science" (LSE) za Siol.net.

Uticaj Moskve u regiji po njegovim je riječima zapravo vrlo ograničen, pa i u Srbiji i srpskom entitetu u BiH, uprkos njihovoj ponekad proruskoj retorici. To je zato što Rusija ne nudi “kredibilnu alternativu za ekonomski procvat tih država”, koji one očekuju od EU-a i zapada, pojašnjava britanski analitičar.

Opisujući trenutne prilike na jugoistoku Evrope i moguće podudaranje interesa SAD-a i Rusije na tom području u budućnosti, slovenski portal smatra da SAD-u neće odgovarati na širenje ruskog uticaja na Balkanu, što bi istovremeno uticalo na posrednu geostratešku izolaciju baltičkih država i na neki način odražavalo istorijsku inklinaciju ruske politike prema izlasku na Mediteran.

Portal je konsultovao i druge analitičare koji smatraju da će države u regiji nastojati preko svojih posrednih veza s Trumpom uticati na profil buduće američke politike u regiji, ali da je neizvjesno koliko će uspješni biti ti pokušaji.

Koordinacija s Evropskom unijom

Takođe se smatra da će se američka politika prema ovom nestabilnom dijelu evropskog kontinenta koordinisati s Evropskom unijom, pri čemu će najznačajnije biti koja osoba će u novoj administraciji biti zadužena za spoljnu politiku i odnose s Evropom.

Kako se navodi, Tramp o regiji jugoistočne Evrope ne zna mnogo pa će ta pitanja vjerojatno prepustiti nekome drugome, koji će se pozabaviti stanjem stvari. Dok u Sloveniji postoje pritajene nade da će joj koristiti to što je buduća američka prva dama Melania Trump rođena u toj zemlji, u Srbiji se nadaju da će lobistički uticaj ostvariti preko Rudija Đulijanija, tvrdi slovenski portal.

Nekadašnji gradonačelnik Njujorka, trenutno jedan od ključnih savjetnika u Trampovu tranzicijskom timu, u Srbiji se smatra “ličnim prijateljem” premijera Aleksandra Vučića, kojeg je posjetio 2012. u okviru njegove predizborne kampanje, navodi slovenski portal u analizi stanja u regiji i buduće američke politike koja bi se mogla očekivati nakon formiranja administracije novog američkog predsjednika.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

cups

16.11.2016 07:17

Sirotinja i dalje sirotinja, lopovi ce i dalje biti lopovi. Sve u svemu nista se nece promijeniti.

ODGOVORITE
Name

Rade

16.11.2016 07:26

I onda se ljudi pitaju za koga Vučića radi ? Sada vidimo da radi za amerikance , koji su nas bombardovali 1995 i 1999 , koji su nam oteli Kosovo a preko njega radi i Dodik.

ODGOVORITE
Name

Re: Rade

16.11.2016 09:41

"oteli nam Kosovo" Sto ga nisi branio kukavce sinji, sad ste svi junaci iza tastature.. icekujete da neko na nekog ootegne caj nuklearni arsenal zbog pisljivog Kosova. Sve te price oko Kosova su jeftino zamazivanje ociju gladnom narodu Srbije i Bosne od strane rezima. Zamisilte da su Nijemci kukali 50 godina nakon 2. svjetskog rata o otimanju DDR_a. Sad uporedite istocnu i zapadnu Njemacku, tj uporedite utucaj Rudije u Zapada.. Mi se opet nestalozimo na Rusiju.. zasti Srbi decenijama iseljavaju u zapadne zemlje, u bratskoj nam Rusiji su jedino Mira, Marko i njima skicni. Sta hocemo mi? Ne znamo ni sami!

Name

Istina!

16.11.2016 07:32

Sve isto ostaje!!!!

ODGOVORITE
Name

Prof.dr Radomir Neskovic

16.11.2016 08:11

Rusija je gubitkom Ukrajine doživjela težak strategijski poraz i njeno djelovanje na Balkanu ne može nadomjestiti ovaj gubitak. Rusija ne može da ponudi državama Balkana ono što može EU,zašto bi se neko odrekao demokratije i prihvatio rusku disciplinu a pri tome ekonomski se ništa ne dobija. Argument da nas Rusi brane od Amerikanaca ništa neće značiti kada dođe do normalizacije odnosa između Amerike i Rusije.Srbiji i Srbima je mjesto na Zapadu sva naša emigracija je tamo.Danas niko ne iseljava u Moskvu svi idu na Zapad.

ODGOVORITE
Name

Logika...

16.11.2016 08:15

AMA BAS nista...Srbi vec likuju da je Narandzasti njihov covjek..Muslimani se domundjavaju i okupljaju oko ideje da su nagrebusili ako ovaj Trump sa Putinom pocne tikve saditi. Hrvatima najlakse, oni samo uzmu instrument u ruku i zasviraju pjesmu koju gazda trazi. Ali najvaznije da nam je svima osvanulo isto jutro sa istim suncem i oblacima.

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase...

16.11.2016 09:22

Bolje bi bilo da se mi na Balkanu promijenimo ili cemo se iskrviti i nestati u pepelu sto se tice Amerike i MMF-a koji nas samo zaduzuje i baca u roblje i prosjacki stap...To je cilj Amerike i velikih sila koje se takmice gdje se moze vise opljackati i ucjenjivati dajuci nam razne kredite.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

16.11.2016 10:14

Baš vidim da su Slovenci procvjetali u EU kao visibaba u decembru. O Hrvatima da i ne govorim. Oni cvjetaju samo tako. Lupate obične gluposti. Koja je to država Balkana procvjetala u EU. Zar mislite da će Srbija ili bilo k9ja zemlja ulaskom u EU biti ravnopravna sa Njemačkom. Pa pogledajte malo oko sebe kako cvjetaju nove članice EU. Privreda i industrija uništena i postale su tržište za škart robu iz zemlja EU koje su je i osnovale.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

16.11.2016 11:34

JE LI OVO LJUBAV ILI SPONZORUSA

ODGOVORITE
Name

re.

16.11.2016 12:55

Nije hanumica,ne boj se..one odose u Islamsku drzavu iz ljubavi,naravno

Name

yugosloven

16.11.2016 13:08

AKO JE TAKO I JA BI JEDNU OVAKU HANUMICU

Name

re.

16.11.2016 13:21

Pa rekoh,nije hanumica...odose hanumice za siriju da ciste oruzje

Name

Hm

16.11.2016 14:01

Žena je baš lijepa, a rodila mu je i sina. Uz to imala je svoj biznis prije je njega srela. Dakle, pocrkajte.