Бараж за ЕП: Безболан пораз - ''Орлићи'' иду на Европско првенство! Шпанци једва!

Непотребан пораз, али успех им је кодиран у ДНК! Златни српски дечаци иду по још једно злато! Млада репрезентација Србије се пласирала на ЕП у Пољској. Драма у Албасетеу! Млада репрезентација Шпаније некако је изборила пласман на ЕУРО 2017. године.

Фудбал 15.11.2016 | 21:00
Бараж за ЕП: Безболан пораз - ''Орлићи'' иду на Европско првенство! Шпанци једва!
Драма у Драмену, непотребан пораз, играње под ручном, али и менталитет да се увек оствари коначан циљ. Златна генерација српског фудбала ће ићи по још једно злато!

Млада репрезентација Србије се после минималног пораза у Норвешкој пласирала на ЕП у Пољској наредног лета где ће свима моћи да изађе на црту и с правом ће бити један од фаворита за титулу европског првака. Никоме неће бити свеједно када преко пута себе види момке који су већ освајали светску и европску титулу у омладинцима. Овој генерацији је урезано у ДНК да се бори за највише домете. Наредно ЕП у Пољској би требало да буде круна пре него што у своје руке преузму конце игре А тима Србије.

Орлићи нису баш рутински успели у овом двомечу да елиминишу Норвешку која је била више него респектабилан ривал, показала добру игру у 180 минута и квалитет за пласман на ЕП. Али када се ломи, ова генерација српских фудбалера је просто неуништива... Показали су то много пута до сада.

И данас у Драмену, и пре четири дана у Хумској, наши младићи су углавном играли као велики момци. Као искусан А тим који уме да контролише ситуацију, зна стрпљиво да ломи ривала и што је најважније - на крају оствари потребан резултат. Чак и када не искористе пуни потенцијал, када не играју на максимуму својих могућности, Орлићи знају како да добију оно што желе.

Сивић је у Драмену извео поставу са осморицом чланова златне генерације са Мундијалита, вратио се опорављени Марко Грујић, а по крилима дејствовала офанзивнија варијанта са Чаврићем и Андријом Живковићем.

На почетку је то изгледало као добитни избор јер су Орлићи у првих 25 минута игре били много бољи ривал. Марко Грујић је умало постигао еврогол, а две прилике је прокоцкаоЧаврић. Све је ишло као по лоју, а онда су Норвежани преузели команду на терену када су им наши то дозволили. Скандинавци су имали инцијативу, почели да стварају шансе, а најбољу од њих је пре одласка на одмор Лазић зауставио на гол линији.

Србија је прилично пасивно наставила и у другом полувремену. Уверена да не може себи да закомпликује живот, чекајући да време прође и да Норвежани одустану. Што селектор Сивић никако није смео да дозволи...

Али Викинзи се никад не предају. Ушли су фуриозно у других 45 минута и кренули на све или ништа. Штоперски тандем Лазић - Јовановић је извесно време неутралисао нападе Норвешке, спасавао гол Србије, али у 71. минуту је стигла заслужена казна за успавану Србију.Ељунуси је остао поптуно сам на петерцу после убачене лопте са десног крила и није пропустио тај поклон.

Примљени гол је пробудио и отрезнио Орлиће. Почели су да играју како знају и умеју. Ушао је Ожеговић уместо Ђурђевића, а Србија заиграла прави фудбал. Кренула је по тај гол којим би решила све да не би дошла у ситуацију да прими други и угрози шансе за пласман у Пољску. Сјајну шансу је имао Ожеговић, потом и Сергеј Милинковић Савић, па још једну стопостонуОжеговић, па још једну... Па опет Сергеј. Могао је Ожеговић да све реши пре последњег судијског звиждука али се испромашивао. Норвежани су морали да се бране уместо да јуре други гол.

Србија није дошла до заслуженог изједначења, али је потпуно неутралисала норвешке претње и оверила визу за Пољску.

Управо тај период игре после примленог гола је лична карта овог тима. Када играју тако и нападају са свих страна, онда се ривал не пита много на терену. 

Млади фудбалери Шпаније нису поражени, попут Србије, али су се такође "кроз иглене уши" провукли и пласирали на ЕУРО 2017.

"Фурија" је имала 1:1 из првог меча и реванш у Албасетеу, али је до последње секунде дрхтала, иако су гости финиш играли са десеторицом.

На крају, у реваншу баража за одлазак у Чешку: Шпанија – Аустрија 0:0.

Подсетимо, репрезентацију Шпаније – у том тренутку актуелног првака Европе – у баражу за ЕУРО 2015 избацила је Србија, а и овог пута мало је недостајало да латини доживе шок.

Можда би се то и догодило да Аустрија утакмицу није завршила са десеторицом играча на терену, пошто је Алесандро Шопф у 81. минуту добио црвени картон.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар