Baraž za EP: Bezbolan poraz - ''Orlići'' idu na Evropsko prvenstvo! Španci jedva!

Nepotreban poraz, ali uspeh im je kodiran u DNK! Zlatni srpski dečaci idu po još jedno zlato! Mlada reprezentacija Srbije se plasirala na EP u Poljskoj. Drama u Albaseteu! Mlada reprezentacija Španije nekako je izborila plasman na EURO 2017. godine.

Fudbal 15.11.2016 | 21:00
Baraž za EP: Bezbolan poraz - ''Orlići'' idu na Evropsko prvenstvo! Španci jedva!
Drama u Dramenu, nepotreban poraz, igranje pod ručnom, ali i mentalitet da se uvek ostvari konačan cilj. Zlatna generacija srpskog fudbala će ići po još jedno zlato!

Mlada reprezentacija Srbije se posle minimalnog poraza u Norveškoj plasirala na EP u Poljskoj narednog leta gde će svima moći da izađe na crtu i s pravom će biti jedan od favorita za titulu evropskog prvaka. Nikome neće biti svejedno kada preko puta sebe vidi momke koji su već osvajali svetsku i evropsku titulu u omladincima. Ovoj generaciji je urezano u DNK da se bori za najviše domete. Naredno EP u Poljskoj bi trebalo da bude kruna pre nego što u svoje ruke preuzmu konce igre A tima Srbije.

Orlići nisu baš rutinski uspeli u ovom dvomeču da eliminišu Norvešku koja je bila više nego respektabilan rival, pokazala dobru igru u 180 minuta i kvalitet za plasman na EP. Ali kada se lomi, ova generacija srpskih fudbalera je prosto neuništiva... Pokazali su to mnogo puta do sada.

I danas u Dramenu, i pre četiri dana u Humskoj, naši mladići su uglavnom igrali kao veliki momci. Kao iskusan A tim koji ume da kontroliše situaciju, zna strpljivo da lomi rivala i što je najvažnije - na kraju ostvari potreban rezultat. Čak i kada ne iskoriste puni potencijal, kada ne igraju na maksimumu svojih mogućnosti, Orlići znaju kako da dobiju ono što žele.

Sivić je u Dramenu izveo postavu sa osmoricom članova zlatne generacije sa Mundijalita, vratio se oporavljeni Marko Grujić, a po krilima dejstvovala ofanzivnija varijanta sa Čavrićem i Andrijom Živkovićem.

Na početku je to izgledalo kao dobitni izbor jer su Orlići u prvih 25 minuta igre bili mnogo bolji rival. Marko Grujić je umalo postigao evrogol, a dve prilike je prokockaoČavrić. Sve je išlo kao po loju, a onda su Norvežani preuzeli komandu na terenu kada su im naši to dozvolili. Skandinavci su imali incijativu, počeli da stvaraju šanse, a najbolju od njih je pre odlaska na odmor Lazić zaustavio na gol liniji.

Srbija je prilično pasivno nastavila i u drugom poluvremenu. Uverena da ne može sebi da zakomplikuje život, čekajući da vreme prođe i da Norvežani odustanu. Što selektor Sivić nikako nije smeo da dozvoli...

Ali Vikinzi se nikad ne predaju. Ušli su furiozno u drugih 45 minuta i krenuli na sve ili ništa. Štoperski tandem Lazić - Jovanović je izvesno vreme neutralisao napade Norveške, spasavao gol Srbije, ali u 71. minutu je stigla zaslužena kazna za uspavanu Srbiju.Eljunusi je ostao poptuno sam na petercu posle ubačene lopte sa desnog krila i nije propustio taj poklon.

Primljeni gol je probudio i otreznio Orliće. Počeli su da igraju kako znaju i umeju. Ušao je Ožegović umesto Đurđevića, a Srbija zaigrala pravi fudbal. Krenula je po taj gol kojim bi rešila sve da ne bi došla u situaciju da primi drugi i ugrozi šanse za plasman u Poljsku. Sjajnu šansu je imao Ožegović, potom i Sergej Milinković Savić, pa još jednu stopostonuOžegović, pa još jednu... Pa opet Sergej. Mogao je Ožegović da sve reši pre poslednjeg sudijskog zvižduka ali se ispromašivao. Norvežani su morali da se brane umesto da jure drugi gol.

Srbija nije došla do zasluženog izjednačenja, ali je potpuno neutralisala norveške pretnje i overila vizu za Poljsku.

Upravo taj period igre posle primlenog gola je lična karta ovog tima. Kada igraju tako i napadaju sa svih strana, onda se rival ne pita mnogo na terenu. 

Mladi fudbaleri Španije nisu poraženi, poput Srbije, ali su se takođe "kroz iglene uši" provukli i plasirali na EURO 2017.

"Furija" je imala 1:1 iz prvog meča i revanš u Albaseteu, ali je do poslednje sekunde drhtala, iako su gosti finiš igrali sa desetoricom.

Na kraju, u revanšu baraža za odlazak u Češku: Španija – Austrija 0:0.

Podsetimo, reprezentaciju Španije – u tom trenutku aktuelnog prvaka Evrope – u baražu za EURO 2015 izbacila je Srbija, a i ovog puta malo je nedostajalo da latini dožive šok.

Možda bi se to i dogodilo da Austrija utakmicu nije završila sa desetoricom igrača na terenu, pošto je Alesandro Šopf u 81. minutu dobio crveni karton.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar