Одлуку о "минималцу" одгодили за 7 дана

Сједница Економског – социјалног савјета Републике Српске данас је требало да изњедри одлуку о повећању најниже плате у Српској. Став Савеза синдиката, на чији приједлог се и повела расправа, јасан је – минималац мора да буде 50 одсто од просјечне плате у Српској. Послодавци и Влада Српске купују вријеме, па су коначну одлуку одложили за седам дана.

Република Српска 15.11.2016 | 21:43
Одлуку о "минималцу" одгодили за 7 дана
То је одлука чланова Економског – социјалног савјета који је овај пут протекао у мирним тоновима.

Прва тачка дневног реда је било могуће повећање минималца, на приједлог Савеза синдиката Републике Српске. Ипак, у Влади Српске су одлучили да купе још мало времена формирањем Стручног тима који би кроз недељу дана требало да прикупи информације о економским показатељима на основу којих би се донио коначан суд о повећању.

Послодавци не прецизирају да ли су за повећање минималца. Кажу узор је Србија која је недавно одредила износ најниже плате.

Посљедњи пут најнижа плата је утврђена 2010. године, у износу од 372 марке. Посљедњи квартал у години је термин за обавезно дефинисање минималца.

Уколико се чланови Економско - социјалног савјета не договоре о повећању најниже плате, коначан суд доноси Влада Републике Српске.

(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ММ

15.11.2016 21:07

МОЗЕ ЈАДА КАО ДА НЕСТО ОБВЕЦАВАЈУ ПА СЕ НЕ МОГУ ДОГОВОРИТИ БОЈЕ СЕ ДА СЕ РАДНИЦИ НЕ ОБОГАТЕ ПА ВАГАЈУ

ОДГОВОРИТЕ