Odluku o "minimalcu" odgodili za 7 dana

Sjednica Ekonomskog – socijalnog savjeta Republike Srpske danas je trebalo da iznjedri odluku o povećanju najniže plate u Srpskoj. Stav Saveza sindikata, na čiji prijedlog se i povela rasprava, jasan je – minimalac mora da bude 50 odsto od prosječne plate u Srpskoj. Poslodavci i Vlada Srpske kupuju vrijeme, pa su konačnu odluku odložili za sedam dana.

Republika Srpska 15.11.2016 | 21:43
Odluku o "minimalcu" odgodili za 7 dana
To je odluka članova Ekonomskog – socijalnog savjeta koji je ovaj put protekao u mirnim tonovima.

Prva tačka dnevnog reda je bilo moguće povećanje minimalca, na prijedlog Saveza sindikata Republike Srpske. Ipak, u Vladi Srpske su odlučili da kupe još malo vremena formiranjem Stručnog tima koji bi kroz nedelju dana trebalo da prikupi informacije o ekonomskim pokazateljima na osnovu kojih bi se donio konačan sud o povećanju.

Poslodavci ne preciziraju da li su za povećanje minimalca. Kažu uzor je Srbija koja je nedavno odredila iznos najniže plate.

Posljednji put najniža plata je utvrđena 2010. godine, u iznosu od 372 marke. Posljednji kvartal u godini je termin za obavezno definisanje minimalca.

Ukoliko se članovi Ekonomsko - socijalnog savjeta ne dogovore o povećanju najniže plate, konačan sud donosi Vlada Republike Srpske.

(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MM

15.11.2016 21:07

MOZE JADA KAO DA NESTO OBVECAVAJU PA SE NE MOGU DOGOVORITI BOJE SE DA SE RADNICI NE OBOGATE PA VAGAJU

ODGOVORITE