Јубилеј Скупштине на Јахорини и Палама

Поводом обиљежавања 25. годишњице формирања Народне Скупштине Републике Српске на Јахорини су данас откривене спомен плоче на објектима у којим су се од 1992. до 1997. године одржавале сједнице највишег законодавног тијела Српске, док је на Палама отворена изложба ,,25. година Народне Скупштине Републике Српске''.

Република Српска 15.11.2016 | 20:10
Јубилеј Скупштине на Јахорини и Палама
Предсједник и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и Соња Караџић Јовичевић открили су спомен плочу у хотелу "Бистрица" на Јахорини у којем је од 92. до 97. године одржана већина сједница народне скупштине.

Овом скромном чину, осим дијела руководства Народне скупштине, присуствовали су само још начелник општине Пале и менаџемент Олимпијског центра Јахорина док се, за разлику од недавне прославе у Бањалуци, на овом догађају није појавио нико од посланика из првог сазива Народне Скупштине као ни представници тадашње али ни садашње извршне власти.

Спомен плоча постављена је и на објекат "Рајска долина" у којем је 5. и 6. маја 1993.године одржана матаронска 17-то часовна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој је одбијен чувени Венс-Овенов план који је предвиђао подјелу БиХ на 10 покрајина уређених на начин да не могу организовати засебне националне државе и чије би надлежности биле само унутрашњи послови и образовање.

Та сједница остала је упамћена и по чињеници да су јој присуствовали функционери тадашње Савезне Републике Југославије Слободан Милошевић, Момир Булатовић и Добрца Ћосић те грчки премијер Константин Мицотакис. Треба напоменути да је за Венс-Овенов план, по којем би Срби остали без већег дијела садашње Републике Српске, гласао тадашњи независни посланик у Народној скупштини а данас предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Ни Додик се није појавио на Јахорини да евоцира успомене из ратних дана, за које је добио статус борца прве категорије, а није га било ни на Палама на отварању изложбе посвећене јубилеју формирања Народне скупштине.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да је четврт вијека постојања Народне скупштине Републике Српске изузетно значајан јер, како каже, на овим просторима мало која држава је трајала толико.

,,Ово је дужи период него што је трајала Краљевина Југославија.Из тог разлога мислим да треба да се веселимо што славимо и обиљежавамо овај јубилеј и што остављамо генерацијама иза нас да чувају Републику Српску'', истакао је Чубриловић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовићевић истакла је, поводом јубилеја Народне Скупштине, да је за њу то 25 година успомена и 25 година мјешавине различитих осјећања.

,,Оно што је константа то је осјећај поноса и осјећај припадности једној достојанственој нацији'', каже Караџић-Јовичевић.

Руководство Народне скупштине Републике Српске најавило је постављање спомен плоча на свим објектима у којима су се у ратном периоду одржавале сједнице српског Парламента. Таква плоча требала би бити постављена и у Дому културе некадашњег привредног гиганта ФАМОС-Коран на Палама уколико то дозволи нови власник, Ибрис Фатих Шахин којем је Влада Републике Српске недавно продала Фамос.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дадо

16.11.2016 06:47

СТА ЈЕ БИЛО 1993 И КАКО ЈЕ ДОДИК ГЛАСАО НЕЦЕ УРУСИТИ ЊЕГОВУ ТРАНСФОРМАЦИЈУ У ЦУВАРА СРПСКЕ И ВУЦИЦ И НИКОЛИЦ СУ 90ГОДИНА СВАСТА ГОВОРИЛИ А САД ЕВРОПА БР1 -НЕМОЗЕТЕ ДОДИКА СА ТИМ СПИНОВИМА ДЕГРАДИРАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

16.11.2016 11:07

90 % седница скупштине одржано је у фабрици мотора специјалне намјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.11.2016 12:11

Ако изузмемо оне сједнице у Панорами, гдје се кркало и јело док су најбољи синови Републике Српске, трунули у рововима и јели ''икар''.