Jubilej Skupštine na Jahorini i Palama

Povodom obilježavanja 25. godišnjice formiranja Narodne Skupštine Republike Srpske na Jahorini su danas otkrivene spomen ploče na objektima u kojim su se od 1992. do 1997. godine održavale sjednice najvišeg zakonodavnog tijela Srpske, dok je na Palama otvorena izložba ,,25. godina Narodne Skupštine Republike Srpske''.

Republika Srpska 15.11.2016 | 20:10
Jubilej Skupštine na Jahorini i Palama
Predsjednik i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i Sonja Karadžić Jovičević otkrili su spomen ploču u hotelu "Bistrica" na Jahorini u kojem je od 92. do 97. godine održana većina sjednica narodne skupštine.

Ovom skromnom činu, osim dijela rukovodstva Narodne skupštine, prisustvovali su samo još načelnik opštine Pale i menadžement Olimpijskog centra Jahorina dok se, za razliku od nedavne proslave u Banjaluci, na ovom događaju nije pojavio niko od poslanika iz prvog saziva Narodne Skupštine kao ni predstavnici tadašnje ali ni sadašnje izvršne vlasti.

Spomen ploča postavljena je i na objekat "Rajska dolina" u kojem je 5. i 6. maja 1993.godine održana mataronska 17-to časovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je odbijen čuveni Vens-Ovenov plan koji je predviđao podjelu BiH na 10 pokrajina uređenih na način da ne mogu organizovati zasebne nacionalne države i čije bi nadležnosti bile samo unutrašnji poslovi i obrazovanje.

Ta sjednica ostala je upamćena i po činjenici da su joj prisustvovali funkcioneri tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević, Momir Bulatović i Dobrca Ćosić te grčki premijer Konstantin Micotakis. Treba napomenuti da je za Vens-Ovenov plan, po kojem bi Srbi ostali bez većeg dijela sadašnje Republike Srpske, glasao tadašnji nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini a danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ni Dodik se nije pojavio na Jahorini da evocira uspomene iz ratnih dana, za koje je dobio status borca prve kategorije, a nije ga bilo ni na Palama na otvaranju izložbe posvećene jubileju formiranja Narodne skupštine.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je četvrt vijeka postojanja Narodne skupštine Republike Srpske izuzetno značajan jer, kako kaže, na ovim prostorima malo koja država je trajala toliko.

,,Ovo je duži period nego što je trajala Kraljevina Jugoslavija.Iz tog razloga mislim da treba da se veselimo što slavimo i obilježavamo ovaj jubilej i što ostavljamo generacijama iza nas da čuvaju Republiku Srpsku'', istakao je Čubrilović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovićević istakla je, povodom jubileja Narodne Skupštine, da je za nju to 25 godina uspomena i 25 godina mješavine različitih osjećanja.

,,Ono što je konstanta to je osjećaj ponosa i osjećaj pripadnosti jednoj dostojanstvenoj naciji'', kaže Karadžić-Jovičević.

Rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske najavilo je postavljanje spomen ploča na svim objektima u kojima su se u ratnom periodu održavale sjednice srpskog Parlamenta. Takva ploča trebala bi biti postavljena i u Domu kulture nekadašnjeg privrednog giganta FAMOS-Koran na Palama ukoliko to dozvoli novi vlasnik, Ibris Fatih Šahin kojem je Vlada Republike Srpske nedavno prodala Famos.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dado

16.11.2016 06:47

STA JE BILO 1993 I KAKO JE DODIK GLASAO NECE URUSITI NJEGOVU TRANSFORMACIJU U CUVARA SRPSKE I VUCIC I NIKOLIC SU 90GODINA SVASTA GOVORILI A SAD EVROPA BR1 -NEMOZETE DODIKA SA TIM SPINOVIMA DEGRADIRATI.

ODGOVORITE
Name

Zoran

16.11.2016 11:07

90 % sednica skupštine održano je u fabrici motora specijalne namjene

ODGOVORITE
Name

ре

16.11.2016 12:11

Ако изузмемо оне сједнице у Панорами, гдје се кркало и јело док су најбољи синови Републике Српске, трунули у рововима и јели ''икар''.