Чуме осуђен на 2,8 година затвора

Трећи основни суд у Београду осудио је данас поподне некадашњег сведока сарадника Љубишу Буху Чумета на 2 године и осам месеци затвора за пет различитих кривичних дела и продужило му притвор.

Србија 15.11.2016 | 22:40
Чуме осуђен на 2,8 година затвора
Судско веће током изрицања пресуде у казну је Чумету урачунало и годину дана које је провео у притвору.

Другооптужени власник ауто-сервиса "Вест" из Сурчина Стеван Петошевић за ког је тужилаштво предложило казну од пет месеци затвора, је ослобођен.

Подсетимо, Треће основно тужилаштво у Београду у завршној речи данас је предложило било суду да некадашњег сведока сарадника Љубишу Буху Чумета осуди на јединствену казну од пет и по година затвора због пет различитих кривичних дела, као и да му продужи притвор у којем се налази тачно годину дана.

Са друге стране, Бухини адвокати су тражили ослобађајућу пресуду и укидање притвора у којем се наалзи већ годину дана.

Бивши сведок сарадник у процесима против "Земунског клана" и за убиство премијера Зорана Ђинђића се терети да је супрузи која га је пријавила полицији, поклонио украдени "ферари спајдер" са „прекуцаним" бројевима на шасији, а Петошевић да му је у томе помогао . Буха се терети и да је супрузи претио из затвора као и да је ометао истрагу прикривањем доказа и утицајем на сведоке.

Он у притвору од новембра прошле године, а пре тога је провео годину дана у затвору због напада на полицајца, припадника обезбеђења његове супруге.

Излажући завршну реч, заменик тужиоца Трећег основног јавног тужилаштва Ненад Стефановић рекао је да су изведеним доказима на суђењу доказане оптужбе против Бухе и Петошевића, односно да је утврђено да су учинили кривична дела за која се терете.

Буха се терети за кривична дела посебни случајеви фалсификовања у подстрекавању, прикривање, спречавање и ометање доказивања и два кривична дела угрожавање сигурности, а Петошевић за кривично дело посебни случајеви фалсификовања исправе.

Указујући да се већи део оптужнице заснива на сведочењу, још увек законите Бухине супруге, Иване, тужилац Стефановић је нагласио да њеном исказу треба дати поверење јер је јасан и недвосмислен, уверљив и убедљив.

Што се тиче кривичних дела спречавање и ометање доказивања и угрожавање сигурности, оптужница се заснива на сведочењу Иване Бухе и полицијског службеника Милана Љубеновића у погледу битних цињеница, где су оба исказа готово подударна, указао је Стефановић, подсећајући на низ претњи на које су поменути указали.

Буха је током суђења тврдио да је Ивана склона конфабулацијама, да не говори истину, да лаже, да је промоискутетна, да је запоставила њихово заједничко дете, као и да је у вези са Љубеновићем.

Тужилаштво је оспоравало и друге тврдње одбране, која је пак своје ставове бранила у својој завршној речи.

(Курир)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

вирус

15.11.2016 14:45

Ма овакве на голи оток са картом у једном правцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.11.2016 15:01

А ко це онда финансирати политицаре и радити прљаве послове за њих? Цовјек до године излази,опет пуних дзепова

Name

Ово је дно

15.11.2016 15:17

Судови у Србији су гори него наши

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

15.11.2016 18:20

Неко од Јавни Тузиоца или Судиа је бацио око на Цуметову зену!

Name

Игор

16.11.2016 10:53

Како гори? Па полако 2 и 8 за поцетак. Код "нас"ником ниста.

Name

Пасха

16.11.2016 14:09

Цинкарос

ОДГОВОРИТЕ