Čume osuđen na 2,8 godina zatvora

Treći osnovni sud u Beogradu osudio je danas popodne nekadašnjeg svedoka saradnika Ljubišu Buhu Čumeta na 2 godine i osam meseci zatvora za pet različitih krivičnih dela i produžilo mu pritvor.

Srbija 15.11.2016 | 22:40
Čume osuđen na 2,8 godina zatvora
Sudsko veće tokom izricanja presude u kaznu je Čumetu uračunalo i godinu dana koje je proveo u pritvoru.

Drugooptuženi vlasnik auto-servisa "Vest" iz Surčina Stevan Petošević za kog je tužilaštvo predložilo kaznu od pet meseci zatvora, je oslobođen.

Podsetimo, Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu u završnoj reči danas je predložilo bilo sudu da nekadašnjeg svedoka saradnika Ljubišu Buhu Čumeta osudi na jedinstvenu kaznu od pet i po godina zatvora zbog pet različitih krivičnih dela, kao i da mu produži pritvor u kojem se nalazi tačno godinu dana.

Sa druge strane, Buhini advokati su tražili oslobađajuću presudu i ukidanje pritvora u kojem se naalzi već godinu dana.

Bivši svedok saradnik u procesima protiv "Zemunskog klana" i za ubistvo premijera Zorana Đinđića se tereti da je supruzi koja ga je prijavila policiji, poklonio ukradeni "ferari spajder" sa „prekucanim" brojevima na šasiji, a Petošević da mu je u tome pomogao . Buha se tereti i da je supruzi pretio iz zatvora kao i da je ometao istragu prikrivanjem dokaza i uticajem na svedoke.

On u pritvoru od novembra prošle godine, a pre toga je proveo godinu dana u zatvoru zbog napada na policajca, pripadnika obezbeđenja njegove supruge.

Izlažući završnu reč, zamenik tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva Nenad Stefanović rekao je da su izvedenim dokazima na suđenju dokazane optužbe protiv Buhe i Petoševića, odnosno da je utvrđeno da su učinili krivična dela za koja se terete.

Buha se tereti za krivična dela posebni slučajevi falsifikovanja u podstrekavanju, prikrivanje, sprečavanje i ometanje dokazivanja i dva krivična dela ugrožavanje sigurnosti, a Petošević za krivično delo posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

Ukazujući da se veći deo optužnice zasniva na svedočenju, još uvek zakonite Buhine supruge, Ivane, tužilac Stefanović je naglasio da njenom iskazu treba dati poverenje jer je jasan i nedvosmislen, uverljiv i ubedljiv.

Što se tiče krivičnih dela sprečavanje i ometanje dokazivanja i ugrožavanje sigurnosti, optužnica se zasniva na svedočenju Ivane Buhe i policijskog službenika Milana Ljubenovića u pogledu bitnih cinjenica, gde su oba iskaza gotovo podudarna, ukazao je Stefanović, podsećajući na niz pretnji na koje su pomenuti ukazali.

Buha je tokom suđenja tvrdio da je Ivana sklona konfabulacijama, da ne govori istinu, da laže, da je promoiskutetna, da je zapostavila njihovo zajedničko dete, kao i da je u vezi sa Ljubenovićem.

Tužilaštvo je osporavalo i druge tvrdnje odbrane, koja je pak svoje stavove branila u svojoj završnoj reči.

(Kurir)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

virus

15.11.2016 14:45

Ma ovakve na goli otok sa kartom u jednom pravcu.

ODGOVORITE
Name

re

15.11.2016 15:01

A ko ce onda finansirati politicare i raditi prljave poslove za njih? Covjek do godine izlazi,opet punih dzepova

Name

Ovo je dno

15.11.2016 15:17

Sudovi u Srbiji su gori nego naši

ODGOVORITE
Name

Mihailo

15.11.2016 18:20

Neko od Javni Tuzioca ili Sudia je bacio oko na Cumetovu zenu!

Name

Igor

16.11.2016 10:53

Kako gori? Pa polako 2 i 8 za pocetak. Kod "nas"nikom nista.

Name

Pasha

16.11.2016 14:09

Cinkaros

ODGOVORITE