Мајевичани у ЦХ измирили политичаре

Крсна Слава је посебност коју имају само Срби и важан је дио националног идентитета. Губили смо територије, остајали смо без државе, али смо остали своји, јер смо имали крсну славу која нас је чувала од нестајања и претапања у друге народе, па зато није чудно да једно српско завичајно удружење држи до традиције и обичаја.

Република Српска 15.11.2016 | 18:54
Мајевичани у ЦХ измирили политичаре
Премда је ове године Митровдан пао у уторак, прослављен је уз одобрење свештеника у суботу.

Мајевичани из цијеле Швајцарске окупили су се да овјековјече овај празник у народу познат као „хајдучки растанак". Мајевичани одавно нису хајдуци, него су сјеме расијано широм свијета, а највише их је у Швајцарској, али чувају своје обичаје и одржавају присне везе са завичајем.

Удружење Мајевичана у Швајцарској, једно од најуспјешнијих српских завичајних удружења у дијаспори, остварило је један од давно зацртаних циљева. Свјесни да њихов родни крај може да се опорави и крене напријед само онда кад све политичке странке, како владајућа коалиција састављена од СДС-а и ПДП-а тако и опозиција - СНСД, ДНС, СП и СНС, сједну за сто и обећају да ће радити за добробит Мајевице, а не са своје ускогруде личне и страначке интересе.

У суботу 12. новембра ове године у градићу Везену, мјесту гдје се граниче кантони Сан Гален и Гларус, ово Удружење је по трећи пут прославило своју крсну славу Митровдан. Удружење постоји од 2010. године и помоћ коју су до сада послали свом родном крају мјери се стотинама хиљада франака и десетинама тона робе, како одјеће и животних намирница, тако и медицинске опреме.



Осим наведеног, Удружење је реновирало двије основне школе у мајевичким селима - Јабланици и Липовицама, саградило двије куће породицама чије куће су уништене клизиштима 2014. године, помагало талентоване студенте, купило музичке инструменте за телентовану дјецу итд.

Премда је ово удружење у потпуности аполитично и једина њихова политичка опција се зове Мајевица, планина са које су потекли, опозиција у Лопарама их је доживљавала како неког ко уско сарађује са владајућом коалицијом. Сарадња са општином Лопаре је наравно постојала, али није била политичке природе. Удружење је покушало још 2012. године да у Швајцарску доведе представнике свих политичких странака, али су припадници опозиције скоро у потуности бојкотовали њихов позив.

Ове године се нешто промјенило па су представници свих политичких странака из Лопара стигли у Везен и сјели за исти сто са управом Удружења Мајевичана у Швајцарској. Састанак је претходио обреду сјечења славског колача, а почео представљањем пројекта швајцарског предузећа "Натура МНМ", које има озбиљну намјеру да од наредне године почне заједно са општином Лопаре и пољопривредницима да се бави производњом и продајом здраве хране, прије свега воћа.

У наставку састанка који је водио Саво Митровић су политичари из Лопара, како позициони тако и опозициони, обећали да ће дати све од себе да се тренд исељавања са Мајевице заустави и омогући пристојан живот становништву овог региона. Говорили су: Саво Цвјетиновић из странке СНСД.

На прошлим изборима кандидовао се за начелника општине и био противник актуелном начелнику др Ради Савићу. На састанку са представницима Удружења Мајевичана у Швајцарској ова два господина су пружили један другом руке и сједјели један поред другог, али и обећали да ће дати све до себе за добробит Лопара и Мајевице. Премда је Цвјетиновић изгубио изборе, има одличне везе у Бањалуци, а и припадник је странке која је владајућа у Републици Српској, па ће свакако моћи да учини нешто за доборобит свог родног краја.

Ђорђе Поповић из странке ДНС, тренутно директор Термоелектране Угљевик је као и Цвијетиновић широкогрудо обећао пуно залагање за доборобит Лопара и Мајевице, а Војо Јурошевић из СП-а је нагласио да су два министра који воде важне ресоре из његове странке и да ће свакако учинити оно што могу за развој и опстанак Лопара и Мајевице.

Предсједник Удружења Мајевичана Саво Митровић није крио задовољство што су за једним столом сједјели до јуче непомирљиви противници из раличитих странака.

„Ми као удружење од самог почетка тежимо да сви наши политичари буду прије свега локалне патриоте, па тек онда
представници својих странака. Ако мало боље погледамо видјећемо да смо прије свега Мајевичани, често спојени рођачким везама, а подијељени страначким интересима".

"Једини интерес нашег удружења је опстанак и добробит нашег родног краја, па са потпуним правом очекујемо да то буде превасходни интерес и наших политичара. Као удружење урадили смо много, а знам да можемо много више и да наше удружење може лако да се омасови чим из завичаја почну да стижу сигнали да ниједна политичка странка не ради против интереса завичаја".

"Ми у удружењу имамо у једног Стојана Стевановића, хотелијера у Швајцарској и власника ресторана и свадбеног салона "Хелвециа" у Лопарама, а тренутно гради стамбену зграду са тридесет станова у Лопарама, Радислава Ђокића власника предузећа „Ђокић метал" у Лопарама и власника предузећа „Дираметал" у Швајцарској, који управо почиње градњу стамбене зграде у Лопарама".

Ђорђа Миловановића, сувласника једног од најуспијешнијих предузећа које се бави постављањем стаклених фасада у Швајцарској, Влајка Јанковића, власника предузећа за чишћење и одржавање стамбених зграда. Такође је са нама наш најзначајнијих књижевник у дијаспори Миодраг Лукић, човјек чијем труду можемо да захвалимо да имамо српско позориште у Швајцарској, а који је основао и позориште у Лопарама, па иако је наша општина мала, идемо на корак испред много већих и богатијих сусједних општина као што су Бијељина и Брчко. Са нама заједно су још многи честити Мајевичани који су спремни да се посвете борби да наш завичај процвјета и зато не сумњам да ћемо успјети.

Домаћин славе Радислав Ђокић, скроман толико да је његова скромност обрнуто пропорционална његовом успијеху, није желио много да говори. Концентрисао се углавном на то да се захвали свима онима који су се одазвали позиву да дођу у Везен, почев од гостију из Лопара, како политичара тако и играча народних игара из двије мајевичке Просвјете - СКПД "Просвјете" из Лопара и СКПД "Просвјете" из Прибоја.

Захвалио се амбасадору господину Анђелку Граховцу који, премда је тек стигао у Швајцарску и дословно се још није смјестио у стан, а одазвао се позиву Удружења Мајевичана и присуствовао радном састанку. Такође се посебно захвалио предузећу САС из Прибоја који су без накнаде уступили аутобус за путовање гостију из Лопара и Термоелектрани из Угљевика која је обезбиједила гориво за аутобусе.

„Нисам човјек који много говори, па ћу само да кажем да сам срећан што знам да смо на добром путу, што је показала и ова више него успијешна забава", рекао је Ђокић на крају.

Забава која је услиједила након церемоније ломљења славског колача, односно крсног хљеба, уљепшана је играма и пјесмама у извођењу припадника СКПД "Просвјета" из Лопара и СКПД "Просвјета" из Прибоја. Посебан дио вечери су заузеле пјесме које се пјевају без пратње музике, специфичне Мајевичке тројке, као и изворна група Бориса Пиперца која изводи аутохтону мајевичку музику.

Више од четири стотине гостију одазвало се позиву Удружења Мајевичана у Швајцарској, а славље је трајало до сљедећег јутра.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Брусница

15.11.2016 19:31

Могли сте јос да метнете како Цоцин брат преко Цоце пере паре посто је исјеко сву мајевицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нотар

16.11.2016 19:12

Ал се брзо измирисе свака цаст,колац на равне цасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брдјо

16.11.2016 20:49

Покушајте барем један дан да се надате и размишљате позитивнно. Воду која је протекла не вратисмо уз брдо нити можемо да калемимо одсјечено дрвеће. Можемо само да се надамо да ће се пропадање засутавити. А ти Брусницо кад говориш о Ћоћи устани! Кад ти донесеш у Лопаре само 10% оног што је он донио славићемо те као звијезду. Да не причамо о томе колико је наших људи зарадило новац код њега.

ОДГОВОРИТЕ