Majevičani u CH izmirili političare

Krsna Slava je posebnost koju imaju samo Srbi i važan je dio nacionalnog identiteta. Gubili smo teritorije, ostajali smo bez države, ali smo ostali svoji, jer smo imali krsnu slavu koja nas je čuvala od nestajanja i pretapanja u druge narode, pa zato nije čudno da jedno srpsko zavičajno udruženje drži do tradicije i običaja.

Republika Srpska 15.11.2016 | 18:54
Majevičani u CH izmirili političare
Premda je ove godine Mitrovdan pao u utorak, proslavljen je uz odobrenje sveštenika u subotu.

Majevičani iz cijele Švajcarske okupili su se da ovjekovječe ovaj praznik u narodu poznat kao „hajdučki rastanak". Majevičani odavno nisu hajduci, nego su sjeme rasijano širom svijeta, a najviše ih je u Švajcarskoj, ali čuvaju svoje običaje i održavaju prisne veze sa zavičajem.

Udruženje Majevičana u Švajcarskoj, jedno od najuspješnijih srpskih zavičajnih udruženja u dijaspori, ostvarilo je jedan od davno zacrtanih ciljeva. Svjesni da njihov rodni kraj može da se oporavi i krene naprijed samo onda kad sve političke stranke, kako vladajuća koalicija sastavljena od SDS-a i PDP-a tako i opozicija - SNSD, DNS, SP i SNS, sjednu za sto i obećaju da će raditi za dobrobit Majevice, a ne sa svoje uskogrude lične i stranačke interese.

U subotu 12. novembra ove godine u gradiću Vezenu, mjestu gdje se graniče kantoni San Galen i Glarus, ovo Udruženje je po treći put proslavilo svoju krsnu slavu Mitrovdan. Udruženje postoji od 2010. godine i pomoć koju su do sada poslali svom rodnom kraju mjeri se stotinama hiljada franaka i desetinama tona robe, kako odjeće i životnih namirnica, tako i medicinske opreme.Osim navedenog, Udruženje je renoviralo dvije osnovne škole u majevičkim selima - Jablanici i Lipovicama, sagradilo dvije kuće porodicama čije kuće su uništene klizištima 2014. godine, pomagalo talentovane studente, kupilo muzičke instrumente za telentovanu djecu itd.

Premda je ovo udruženje u potpunosti apolitično i jedina njihova politička opcija se zove Majevica, planina sa koje su potekli, opozicija u Loparama ih je doživljavala kako nekog ko usko sarađuje sa vladajućom koalicijom. Saradnja sa opštinom Lopare je naravno postojala, ali nije bila političke prirode. Udruženje je pokušalo još 2012. godine da u Švajcarsku dovede predstavnike svih političkih stranaka, ali su pripadnici opozicije skoro u potunosti bojkotovali njihov poziv.

Ove godine se nešto promjenilo pa su predstavnici svih političkih stranaka iz Lopara stigli u Vezen i sjeli za isti sto sa upravom Udruženja Majevičana u Švajcarskoj. Sastanak je prethodio obredu sječenja slavskog kolača, a počeo predstavljanjem projekta švajcarskog preduzeća "Natura MNM", koje ima ozbiljnu namjeru da od naredne godine počne zajedno sa opštinom Lopare i poljoprivrednicima da se bavi proizvodnjom i prodajom zdrave hrane, prije svega voća.

U nastavku sastanka koji je vodio Savo Mitrović su političari iz Lopara, kako pozicioni tako i opozicioni, obećali da će dati sve od sebe da se trend iseljavanja sa Majevice zaustavi i omogući pristojan život stanovništvu ovog regiona. Govorili su: Savo Cvjetinović iz stranke SNSD.

Na prošlim izborima kandidovao se za načelnika opštine i bio protivnik aktuelnom načelniku dr Radi Saviću. Na sastanku sa predstavnicima Udruženja Majevičana u Švajcarskoj ova dva gospodina su pružili jedan drugom ruke i sjedjeli jedan pored drugog, ali i obećali da će dati sve do sebe za dobrobit Lopara i Majevice. Premda je Cvjetinović izgubio izbore, ima odlične veze u Banjaluci, a i pripadnik je stranke koja je vladajuća u Republici Srpskoj, pa će svakako moći da učini nešto za doborobit svog rodnog kraja.

Đorđe Popović iz stranke DNS, trenutno direktor Termoelektrane Ugljevik je kao i Cvijetinović širokogrudo obećao puno zalaganje za doborobit Lopara i Majevice, a Vojo Jurošević iz SP-a je naglasio da su dva ministra koji vode važne resore iz njegove stranke i da će svakako učiniti ono što mogu za razvoj i opstanak Lopara i Majevice.

Predsjednik Udruženja Majevičana Savo Mitrović nije krio zadovoljstvo što su za jednim stolom sjedjeli do juče nepomirljivi protivnici iz raličitih stranaka.

„Mi kao udruženje od samog početka težimo da svi naši političari budu prije svega lokalne patriote, pa tek onda
predstavnici svojih stranaka. Ako malo bolje pogledamo vidjećemo da smo prije svega Majevičani, često spojeni rođačkim vezama, a podijeljeni stranačkim interesima".

"Jedini interes našeg udruženja je opstanak i dobrobit našeg rodnog kraja, pa sa potpunim pravom očekujemo da to bude prevashodni interes i naših političara. Kao udruženje uradili smo mnogo, a znam da možemo mnogo više i da naše udruženje može lako da se omasovi čim iz zavičaja počnu da stižu signali da nijedna politička stranka ne radi protiv interesa zavičaja".

"Mi u udruženju imamo u jednog Stojana Stevanovića, hotelijera u Švajcarskoj i vlasnika restorana i svadbenog salona "Helvecia" u Loparama, a trenutno gradi stambenu zgradu sa trideset stanova u Loparama, Radislava Đokića vlasnika preduzeća „Đokić metal" u Loparama i vlasnika preduzeća „Dirametal" u Švajcarskoj, koji upravo počinje gradnju stambene zgrade u Loparama".

Đorđa Milovanovića, suvlasnika jednog od najuspiješnijih preduzeća koje se bavi postavljanjem staklenih fasada u Švajcarskoj, Vlajka Jankovića, vlasnika preduzeća za čišćenje i održavanje stambenih zgrada. Takođe je sa nama naš najznačajnijih književnik u dijaspori Miodrag Lukić, čovjek čijem trudu možemo da zahvalimo da imamo srpsko pozorište u Švajcarskoj, a koji je osnovao i pozorište u Loparama, pa iako je naša opština mala, idemo na korak ispred mnogo većih i bogatijih susjednih opština kao što su Bijeljina i Brčko. Sa nama zajedno su još mnogi čestiti Majevičani koji su spremni da se posvete borbi da naš zavičaj procvjeta i zato ne sumnjam da ćemo uspjeti.

Domaćin slave Radislav Đokić, skroman toliko da je njegova skromnost obrnuto proporcionalna njegovom uspijehu, nije želio mnogo da govori. Koncentrisao se uglavnom na to da se zahvali svima onima koji su se odazvali pozivu da dođu u Vezen, počev od gostiju iz Lopara, kako političara tako i igrača narodnih igara iz dvije majevičke Prosvjete - SKPD "Prosvjete" iz Lopara i SKPD "Prosvjete" iz Priboja.

Zahvalio se ambasadoru gospodinu Anđelku Grahovcu koji, premda je tek stigao u Švajcarsku i doslovno se još nije smjestio u stan, a odazvao se pozivu Udruženja Majevičana i prisustvovao radnom sastanku. Takođe se posebno zahvalio preduzeću SAS iz Priboja koji su bez naknade ustupili autobus za putovanje gostiju iz Lopara i Termoelektrani iz Ugljevika koja je obezbijedila gorivo za autobuse.

„Nisam čovjek koji mnogo govori, pa ću samo da kažem da sam srećan što znam da smo na dobrom putu, što je pokazala i ova više nego uspiješna zabava", rekao je Đokić na kraju.

Zabava koja je uslijedila nakon ceremonije lomljenja slavskog kolača, odnosno krsnog hljeba, uljepšana je igrama i pjesmama u izvođenju pripadnika SKPD "Prosvjeta" iz Lopara i SKPD "Prosvjeta" iz Priboja. Poseban dio večeri su zauzele pjesme koje se pjevaju bez pratnje muzike, specifične Majevičke trojke, kao i izvorna grupa Borisa Piperca koja izvodi autohtonu majevičku muziku.

Više od četiri stotine gostiju odazvalo se pozivu Udruženja Majevičana u Švajcarskoj, a slavlje je trajalo do sljedećeg jutra.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Brusnica

15.11.2016 20:31

Mogli ste jos da metnete kako Cocin brat preko Coce pere pare posto je isjeko svu majevicu.

ODGOVORITE
Name

notar

16.11.2016 20:12

Al se brzo izmirise svaka cast,kolac na ravne casti.

ODGOVORITE
Name

Brdjo

16.11.2016 21:49

Pokušajte barem jedan dan da se nadate i razmišljate pozitivnno. Vodu koja je protekla ne vratismo uz brdo niti možemo da kalemimo odsječeno drveće. Možemo samo da se nadamo da će se propadanje zasutaviti. A ti Brusnico kad govoriš o Ćoći ustani! Kad ti doneseš u Lopare samo 10% onog što je on donio slavićemo te kao zvijezdu. Da ne pričamo o tome koliko je naših ljudi zaradilo novac kod njega.

ODGOVORITE