"Семберско сијело" чува српску баштину

У организацији Удружења жена „Бијели анђео“ из Дворова протеклог викенда одржана је, друга по реду, културна манифестација „Семберско сијело“ на којој се окупило близу триста жена и пензионера из Републике Српске, Србије, Хрватске и Мађарске.

Република Српска 15.11.2016 | 13:50
"Семберско сијело" чува српску баштину
"Удружење жена 'Бијели анђео' из Дворова основано је прије двије године. Циљ му је, поред осталог, да његује и чува баштину српског народа, да окупља жене свих старосних доба и занимања, те да у земљи и свијету представља свој семберски завичај",  каже Радинка Тодић, предсједник УЖ „Бијели анђео“.

"Удружење жена 'Бијели анђео' за двије године организовало је низ манифестација у свом селу и Бијељини, а били су гости у великом број мјеста у Републици Српској и у окружењу. Задатак 'Семберског сијела' је, поред осталог, да се представља традиционална семберска кухиња, рукотоврине и народна ношња, те музичко стваралаштво ове равнице", напомиње др Стојанка Николић, потпредсједник УЖ „Бијели анђео“.

Све у свему и овогодишње „Семберско сијело“, својеврсна успомена на некадашња дружење равничарских жена у такозваним „сијелним вечерима“ уторком и петком, када се прело, везло, ткало и плело, уз припремање старих народних јела.

„Семберско сијело“ је, ето, традиционална културна манифестација у организацији жена из Дворова стекла своје актере и поклонике, не само у Семберији и у Републици Српској него и у сдусједним земљама.



БН телевизија (Т.Н.)

Коментари / 0

Оставите коментар