"Sembersko sijelo" čuva srpsku baštinu

U organizaciji Udruženja žena „Bijeli anđeo“ iz Dvorova proteklog vikenda održana je, druga po redu, kulturna manifestacija „Sembersko sijelo“ na kojoj se okupilo blizu trista žena i penzionera iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Republika Srpska 15.11.2016 | 13:50
"Sembersko sijelo" čuva srpsku baštinu
"Udruženje žena 'Bijeli anđeo' iz Dvorova osnovano je prije dvije godine. Cilj mu je, pored ostalog, da njeguje i čuva baštinu srpskog naroda, da okuplja žene svih starosnih doba i zanimanja, te da u zemlji i svijetu predstavlja svoj semberski zavičaj",  kaže Radinka Todić, predsjednik UŽ „Bijeli anđeo“.

"Udruženje žena 'Bijeli anđeo' za dvije godine organizovalo je niz manifestacija u svom selu i Bijeljini, a bili su gosti u velikom broj mjesta u Republici Srpskoj i u okruženju. Zadatak 'Semberskog sijela' je, pored ostalog, da se predstavlja tradicionalna semberska kuhinja, rukotovrine i narodna nošnja, te muzičko stvaralaštvo ove ravnice", napominje dr Stojanka Nikolić, potpredsjednik UŽ „Bijeli anđeo“.

Sve u svemu i ovogodišnje „Sembersko sijelo“, svojevrsna uspomena na nekadašnja druženje ravničarskih žena u takozvanim „sijelnim večerima“ utorkom i petkom, kada se prelo, vezlo, tkalo i plelo, uz pripremanje starih narodnih jela.

„Sembersko sijelo“ je, eto, tradicionalna kulturna manifestacija u organizaciji žena iz Dvorova stekla svoje aktere i poklonike, ne samo u Semberiji i u Republici Srpskoj nego i u sdusjednim zemljama.



BN televizija (T.N.)

Komentari / 0

Ostavite komentar