Анализа - ЛШ... Партизан: Тражи се трећи човјек!

Са чак петорицом Американаца у саставу, Шарлроа стиже на ноге црно-белима у четвртом колу ФИБА Лиге шампиона (20 часова).

Кошарка 15.11.2016 | 17:45
Анализа - ЛШ... Партизан: Тражи се трећи човјек!
Када је познати цртач стрипова Роб Вел давне 1938. дизајнирао лик Спируа, симпатичног лифт-боја у измишљеном хотелу Мистик, вероватно није ни сањао да ће више од пола века касније један од најтрофејнијих белгијских кошаркашких клубова носити то име, све захваљујући чињеници да се издавачка кућа налази баш у месту Шарлроа.

Иако овај клуб нису сви схватали најозбиљније, чак ни у Белгији, од 1989. године када је основан до данас освојио десет титула шампиона и пет купова. Додуше, последњи трофеј још 2011. године.

Сада је екипа Спируа допутовала у Београд где ће вечерас (20 часова, ТВ Арена спорт 1) играти против Партизана у петом колу Е групе ФИБА Лиге шампиона. Црно-бели у овај меч улазе као апсолутни фаворити, због тога што играју у хали Пионир, али и због тога што имају три победе и један пораз, док је Спиру уписао сва четири пораза у Лиги шампиона до сада.

Покретачка снага белгијског клуба су очекивано - Американци. Има их пет у актуелном саставу: бек Дитрих Ричардсон, крилни центри Дарнел Херис, Брендон Боуман, односно центри Брајан Дејвис и Адам Кемп. Ту је и горостосани Словак, 223 центиметра високи Михаел Фушек.

Сва четири пораза у Лиги шампиона Спиру је доживео са убедљивом разликом (у распону од 16 до 22 поена), а ривали су му били Бешикташ, АЕК, Динамо Сасари и Лудвигзбург. Због лоших резултата чак је и тренер Фулвио Бастијанини поднео оставку, али менаџмент клуба није хтео да је усвоји.

Са друге стране, Партизан у ову утакмицу улази после пораза од Цедевите у Београду у важној утакмици за борбу у пласман у плеј-оф Јадранске лиге.

„Они у екипи имају доста Американаца, играју другачију кошарку, на какву ми са ових простора нисмо навикли. Не смемо никога да потценимо, нити да се опустимо. Важна утакмица је пред нама, играмо пред својом публиком којој желимо да пружимо једну добру утакмицу“, изјавио је капитен Партизана Новица Величковић.

Евентуалном победом над вечерашњим ривалом екипа Партизана би се дефинитивно учврстила у горњем делу табеле, на једној од позиција које гарантују пласман у нокаут фазу такмичења. Да не говоримо о томе што би успех вратио донекле самопоуздање после слабе партије у Јадранској лиги прошле суботе и убризгао додатну ињекцију самопоуздања играчима пред гостовање у Задру у регионалном такмичењу.

Ни на овој утакмици тренер црно-белих Александар Џикић неће моћи да рачуна на повређеног центра Ђорђа Мајсторовића, а проблем са болом у леђима има и други тешкаш црно-белих Урош Луковић који би упркос томе требало да истрчи на паркет хале Пионир.

За Партизан је важно да се на овом, али и наредним мечевима, тандему Величковић - Вил Хечер придружи и трећи играч, пре свега у нападачком смислу. Ма колико поменута двојица одржавала своје просеке поена, дугорочно гледано, мора још неко да почне да погађа и под кошем и са дистанце како би растеретио носиоце на којима се, иначе, базирају одбране свих противника.

Ово неће бити први судар Партизана са екипом Спируа. У сезони 2011/2012 српски и белгијски шампион састали су се у Евролиги. Црно-бели су у Београду славили са 91:81, али је у Белгији бољи био Спиру са 84:79 и тако директно утицао да Партизан остане без пласмана у Топ 16 фазу те сезоне. Тада су за Шарлроу играли Торнике Шенгелија, сада у Басконији, али и Демонд Малет, рођак Шакила О’Нила. Овај пут победа белгијског тима представљала би чак и сензацију, а у Партизану се свакако уздају у подршку навијача у хали Пионир. 



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар