Analiza - LŠ... Partizan: Traži se treći čovjek!

Sa čak petoricom Amerikanaca u sastavu, Šarlroa stiže na noge crno-belima u četvrtom kolu FIBA Lige šampiona (20 časova).

Košarka 15.11.2016 | 17:45
Analiza - LŠ... Partizan: Traži se treći čovjek!
Kada je poznati crtač stripova Rob Vel davne 1938. dizajnirao lik Spirua, simpatičnog lift-boja u izmišljenom hotelu Mistik, verovatno nije ni sanjao da će više od pola veka kasnije jedan od najtrofejnijih belgijskih košarkaških klubova nositi to ime, sve zahvaljujući činjenici da se izdavačka kuća nalazi baš u mestu Šarlroa.

Iako ovaj klub nisu svi shvatali najozbiljnije, čak ni u Belgiji, od 1989. godine kada je osnovan do danas osvojio deset titula šampiona i pet kupova. Doduše, poslednji trofej još 2011. godine.

Sada je ekipa Spirua doputovala u Beograd gde će večeras (20 časova, TV Arena sport 1) igrati protiv Partizana u petom kolu E grupe FIBA Lige šampiona. Crno-beli u ovaj meč ulaze kao apsolutni favoriti, zbog toga što igraju u hali Pionir, ali i zbog toga što imaju tri pobede i jedan poraz, dok je Spiru upisao sva četiri poraza u Ligi šampiona do sada.

Pokretačka snaga belgijskog kluba su očekivano - Amerikanci. Ima ih pet u aktuelnom sastavu: bek Ditrih Ričardson, krilni centri Darnel Heris, Brendon Bouman, odnosno centri Brajan Dejvis i Adam Kemp. Tu je i gorostosani Slovak, 223 centimetra visoki Mihael Fušek.

Sva četiri poraza u Ligi šampiona Spiru je doživeo sa ubedljivom razlikom (u rasponu od 16 do 22 poena), a rivali su mu bili Bešiktaš, AEK, Dinamo Sasari i Ludvigzburg. Zbog loših rezultata čak je i trener Fulvio Bastijanini podneo ostavku, ali menadžment kluba nije hteo da je usvoji.

Sa druge strane, Partizan u ovu utakmicu ulazi posle poraza od Cedevite u Beogradu u važnoj utakmici za borbu u plasman u plej-of Jadranske lige.

„Oni u ekipi imaju dosta Amerikanaca, igraju drugačiju košarku, na kakvu mi sa ovih prostora nismo navikli. Ne smemo nikoga da potcenimo, niti da se opustimo. Važna utakmica je pred nama, igramo pred svojom publikom kojoj želimo da pružimo jednu dobru utakmicu“, izjavio je kapiten Partizana Novica Veličković.

Eventualnom pobedom nad večerašnjim rivalom ekipa Partizana bi se definitivno učvrstila u gornjem delu tabele, na jednoj od pozicija koje garantuju plasman u nokaut fazu takmičenja. Da ne govorimo o tome što bi uspeh vratio donekle samopouzdanje posle slabe partije u Jadranskoj ligi prošle subote i ubrizgao dodatnu injekciju samopouzdanja igračima pred gostovanje u Zadru u regionalnom takmičenju.

Ni na ovoj utakmici trener crno-belih Aleksandar Džikić neće moći da računa na povređenog centra Đorđa Majstorovića, a problem sa bolom u leđima ima i drugi teškaš crno-belih Uroš Luković koji bi uprkos tome trebalo da istrči na parket hale Pionir.

Za Partizan je važno da se na ovom, ali i narednim mečevima, tandemu Veličković - Vil Hečer pridruži i treći igrač, pre svega u napadačkom smislu. Ma koliko pomenuta dvojica održavala svoje proseke poena, dugoročno gledano, mora još neko da počne da pogađa i pod košem i sa distance kako bi rasteretio nosioce na kojima se, inače, baziraju odbrane svih protivnika.

Ovo neće biti prvi sudar Partizana sa ekipom Spirua. U sezoni 2011/2012 srpski i belgijski šampion sastali su se u Evroligi. Crno-beli su u Beogradu slavili sa 91:81, ali je u Belgiji bolji bio Spiru sa 84:79 i tako direktno uticao da Partizan ostane bez plasmana u Top 16 fazu te sezone. Tada su za Šarlrou igrali Tornike Šengelija, sada u Baskoniji, ali i Demond Malet, rođak Šakila O’Nila. Ovaj put pobeda belgijskog tima predstavljala bi čak i senzaciju, a u Partizanu se svakako uzdaju u podršku navijača u hali Pionir. 



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar