Хан се плаши тензија уочи избора у Србији

Европски комесар за суседску политику Јоханес Хан рекао је да страхује од нових националистичких изјава око председничких избора у Србији.

Србија 15.11.2016 | 12:50
Хан се плаши тензија уочи избора у Србији
Он је додао да верује у умерени и проевропски став премијера Александра Вучић.

"У случају Србије се плашим да ће око председничких избора поново бити снажних националистичких изјава, имајући у виду имена појединих кандидата. Међутим верујем у умирујући и проевропски став премијера Вучића, који је европску перспективу потврдио као стратешки циљ", рекао је Хан у интервјуу бечком дневнику "Стандард".

На питање да ли постоје назнаке да ће Србија прилагодити своју политику, када је реч о придруживању санкцијама ЕУ против Русије, Хан је поручио да Србија зна да ће до приступања ЕУ морати да усагласи своју спољну и безбедносну политику.

"Међутим сада вршити велики притисак било би контрапродуктивно", уверен је европски комесар за проширење.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Хан је изразио наду да ће договор о телекомуникацијама унети нову динамику.

Везано за руску подршку Републици Српској, Хан је истакао да се не сме потпценити овај проблем, и додао да је ЕУ на референдум реаговала веома мирно како не би даље подстакла тензије, а имајући у виду да је финансијска помоћ Москве ограничена.

Истовремено је поручио да циљ мора бити да одлуке Уставног суда у Босни и Херцеговини морају бити поштоване.

"Најкасније 1. фебруара ступа на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању и крајем године БиХ добија од нас каталог приступних питања. То ће бити лакмус тест. Уместо подизања велике буке око референдума желимо да скренемо пажњу грађана на позитиван развој земље", нагласио је Хан.

То је, како је казао био повод што је, поред Украјине, навео велике финансијске институције да се координирају са ЕУ.

"У БиХ су Светска банка, ММФ, ЕБРД, ЕИБ и ЕУ платиле 900 милиона евра. Ми расподељујемо тај новац на целу БиХ, и на тај начин можемо постављати услове. РС је у тешкој економској кризи и потребна су јој средства са нивоа БИХ. Верујем да Руси ту делују веома подмукло, али ми можемо да ограничимо сметње, тиме што показујемо да се ради о стабилизацији и развоју Западног Балкана, што би требало да буде у интересу Москве", казао је Хан.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Карађоле

15.11.2016 13:36

Иви европљани образа немају а о части да се и не говори,избори у Хрватској ,они пљују по Србима и ником ништа,шиптари не је.у систем на Косову...исад брину ста ће бити ако буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

15.11.2016 14:46

сад-еу-нато Фасисти који су силом противправно срусили СФРЈ и створили вјестацке марионетске дрзаве БИХ ХР КОС...и даље без стида дају инструкције ста и како треба да се ради у региону

ОДГОВОРИТЕ
Name

з

15.11.2016 14:47

Не би се ти плашио " тензија " , да ниси већ припремио ср.ње што ћеш га ' подметнути ' !

ОДГОВОРИТЕ