Han se plaši tenzija uoči izbora u Srbiji

Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han rekao je da strahuje od novih nacionalističkih izjava oko predsedničkih izbora u Srbiji.

Srbija 15.11.2016 | 12:50
Han se plaši tenzija uoči izbora u Srbiji
On je dodao da veruje u umereni i proevropski stav premijera Aleksandra Vučić.

"U slučaju Srbije se plašim da će oko predsedničkih izbora ponovo biti snažnih nacionalističkih izjava, imajući u vidu imena pojedinih kandidata. Međutim verujem u umirujući i proevropski stav premijera Vučića, koji je evropsku perspektivu potvrdio kao strateški cilj", rekao je Han u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

Na pitanje da li postoje naznake da će Srbija prilagoditi svoju politiku, kada je reč o pridruživanju sankcijama EU protiv Rusije, Han je poručio da Srbija zna da će do pristupanja EU morati da usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku.

"Međutim sada vršiti veliki pritisak bilo bi kontraproduktivno", uveren je evropski komesar za proširenje.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Han je izrazio nadu da će dogovor o telekomunikacijama uneti novu dinamiku.

Vezano za rusku podršku Republici Srpskoj, Han je istakao da se ne sme potpceniti ovaj problem, i dodao da je EU na referendum reagovala veoma mirno kako ne bi dalje podstakla tenzije, a imajući u vidu da je finansijska pomoć Moskve ograničena.

Istovremeno je poručio da cilj mora biti da odluke Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini moraju biti poštovane.

"Najkasnije 1. februara stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i krajem godine BiH dobija od nas katalog pristupnih pitanja. To će biti lakmus test. Umesto podizanja velike buke oko referenduma želimo da skrenemo pažnju građana na pozitivan razvoj zemlje", naglasio je Han.

To je, kako je kazao bio povod što je, pored Ukrajine, naveo velike finansijske institucije da se koordiniraju sa EU.

"U BiH su Svetska banka, MMF, EBRD, EIB i EU platile 900 miliona evra. Mi raspodeljujemo taj novac na celu BiH, i na taj način možemo postavljati uslove. RS je u teškoj ekonomskoj krizi i potrebna su joj sredstva sa nivoa BIH. Verujem da Rusi tu deluju veoma podmuklo, ali mi možemo da ograničimo smetnje, time što pokazujemo da se radi o stabilizaciji i razvoju Zapadnog Balkana, što bi trebalo da bude u interesu Moskve", kazao je Han.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Карађоле

15.11.2016 13:36

Иви европљани образа немају а о части да се и не говори,избори у Хрватској ,они пљују по Србима и ником ништа,шиптари не је.у систем на Косову...исад брину ста ће бити ако буде

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

15.11.2016 14:46

sad-eu-nato Fasisti koji su silom protivpravno srusili SFRJ i stvorili vjestacke marionetske drzave BIH HR KOS...i dalje bez stida daju instrukcije sta i kako treba da se radi u regionu

ODGOVORITE
Name

z

15.11.2016 14:47

Ne bi se ti plašio " tenzija " , da nisi već pripremio sr.nje što ćeš ga ' podmetnuti ' !

ODGOVORITE