Функционери се не боје сукоба интереса

Званичницима на нивоу БиХ према актуелном закону је немогуће утврдити да ли су у сукобу интереса, због чега Комисија за одлучивање о сукоба интереса БиХ тражи његову измену.

Босна и Херцеговина 15.11.2016 | 08:02
Функционери се не боје сукоба интереса
Након што су чланови Комисије коначно почели са радом утврдили су да Закон о сукобу интереса БиХ није адекватан да би могао да буде ефикасан и проводив.

Због тога је члан Комисије Сафет Софтић, чак најавио могућност повлачења из њеног рада, јер Комисија скоро две године, није донела ниједну одлуку.

"Сукоб интереса у БиХ постављен је тако да је немогуће доћи до било каквих решења. То је зато што сами одлучујемо о себи, што у основи ствари поставља потпуно немогућим" изјавио је Софтић.

Додао је и да би Комисија требало да озбиљно расправља о томе како би предложили одређене измене и допуне закона, јер је немогуће по садашњој законској регулативи решавати питање сукоба интереса на нивоу БиХ.

Члан Комисије, Средоје Новић каже да се неће ништа постићи ако неко одлучи напустити Комисију, уместо да се бори у парламенту да се дође до законских измена.

"Комисија може дати своје сугестије за измене Закона, али логично би било да их предложи Савет министара БиХ. Задужили смо стручну службу да сагледа подзаконске акте који се односе на утврђивање сукоба интереса да ли су у складу са законом, као и да се види да ли су адекватни обрасци. На наредној седници ћемо то разматрати како би видели шта би требало да се мења и вероватно покренула иницијатива да се иде у измену Закона" рекао је Новић.

Додао је да у предметима председавајућег Независног одбора као независног тела полицијске структуре БиХ Жике Крунића, члана тог одбора Мирослава Шкорића, Марина Распудића и Анкице Гудељевић, нема ништа спорно, али да морају бити чињенично јасни како не би “пали” на судовима. Новић је истакао и да су на протеклој седници прихватили покретање утврђивање сукоба интереса за три нова случаја.

ТИ предлаже нови закон

Портпарол Транспаренси интернешенел БиХ, Ивана Корајлић рекла је да су неколико пута упозоравали да закон неће бити проводив.

"Санкције су постављене тако да се у већем броју случајева не могу изрећи и закон веома уско дефинише неке ствари у смислу неспојивости и случајева сукоба интереса. Предложили смо нови закон и сматрамо да надлежност за утврђивање сукоба интереса требало да буде дата Агенцији за превенцију корупције или да се формира независна комисија" рекла је Корајлићева.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

15.11.2016 07:13

Средоје Новић...увијек на важним функцијама, никад на изборима. Сумњиво?

ОДГОВОРИТЕ
Name

полиција

15.11.2016 08:56

иде нинанина.нинанина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

15.11.2016 09:19

Колико је политика профитабилан посао, говори и то да већина љекара, радије одлази у политику него што жели остати у својој професији. Надаље, читајући податке из имовинских картона политичара, готово је невјероватно да појединци, млади политичари, са краћим политичким стажом, за релативно кратко вријеме увећају своје уштеђевине за неколико десетина хиљада марака. Нпр. сада веома актуелни Вукота Говедарица, је за четири године, свој банковни салдо увећао са 10 на за 70. хиљада марака уштеђевине. Рачунајте да је у то вријеме морао плаћати трошкове издржавања, режије за стан у Новом Саду и кућу у Гацку итд. Без зле намјере, навео сам овај примјер јер се ради о младом политичару, без неког ангажмана на ''јаком'' руководећем мјесту. Као професор фискултуре, за тај перио не би могао обезбједиити новац за нормалан живот, а камо ли за штедњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

15.11.2016 13:24

Кога да се боје? Све је то увезана екипа.

ОДГОВОРИТЕ