Funkcioneri se ne boje sukoba interesa

Zvaničnicima na nivou BiH prema aktuelnom zakonu je nemoguće utvrditi da li su u sukobu interesa, zbog čega Komisija za odlučivanje o sukoba interesa BiH traži njegovu izmenu.

Bosna i Hercegovina 15.11.2016 | 08:02
Funkcioneri se ne boje sukoba interesa
Nakon što su članovi Komisije konačno počeli sa radom utvrdili su da Zakon o sukobu interesa BiH nije adekvatan da bi mogao da bude efikasan i provodiv.

Zbog toga je član Komisije Safet Softić, čak najavio mogućnost povlačenja iz njenog rada, jer Komisija skoro dve godine, nije donela nijednu odluku.

"Sukob interesa u BiH postavljen je tako da je nemoguće doći do bilo kakvih rešenja. To je zato što sami odlučujemo o sebi, što u osnovi stvari postavlja potpuno nemogućim" izjavio je Softić.

Dodao je i da bi Komisija trebalo da ozbiljno raspravlja o tome kako bi predložili određene izmene i dopune zakona, jer je nemoguće po sadašnjoj zakonskoj regulativi rešavati pitanje sukoba interesa na nivou BiH.

Član Komisije, Sredoje Nović kaže da se neće ništa postići ako neko odluči napustiti Komisiju, umesto da se bori u parlamentu da se dođe do zakonskih izmena.

"Komisija može dati svoje sugestije za izmene Zakona, ali logično bi bilo da ih predloži Savet ministara BiH. Zadužili smo stručnu službu da sagleda podzakonske akte koji se odnose na utvrđivanje sukoba interesa da li su u skladu sa zakonom, kao i da se vidi da li su adekvatni obrasci. Na narednoj sednici ćemo to razmatrati kako bi videli šta bi trebalo da se menja i verovatno pokrenula inicijativa da se ide u izmenu Zakona" rekao je Nović.

Dodao je da u predmetima predsedavajućeg Nezavisnog odbora kao nezavisnog tela policijske strukture BiH Žike Krunića, člana tog odbora Miroslava Škorića, Marina Raspudića i Ankice Gudeljević, nema ništa sporno, ali da moraju biti činjenično jasni kako ne bi “pali” na sudovima. Nović je istakao i da su na protekloj sednici prihvatili pokretanje utvrđivanje sukoba interesa za tri nova slučaja.

TI predlaže novi zakon

Portparol Transparensi internešenel BiH, Ivana Korajlić rekla je da su nekoliko puta upozoravali da zakon neće biti provodiv.

"Sankcije su postavljene tako da se u većem broju slučajeva ne mogu izreći i zakon veoma usko definiše neke stvari u smislu nespojivosti i slučajeva sukoba interesa. Predložili smo novi zakon i smatramo da nadležnost za utvrđivanje sukoba interesa trebalo da bude data Agenciji za prevenciju korupcije ili da se formira nezavisna komisija" rekla je Korajlićeva.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

15.11.2016 07:13

Sredoje Nović...uvijek na važnim funkcijama, nikad na izborima. Sumnjivo?

ODGOVORITE
Name

policija

15.11.2016 08:56

ide ninanina.ninanina.

ODGOVORITE
Name

Лија

15.11.2016 09:19

Колико је политика профитабилан посао, говори и то да већина љекара, радије одлази у политику него што жели остати у својој професији. Надаље, читајући податке из имовинских картона политичара, готово је невјероватно да појединци, млади политичари, са краћим политичким стажом, за релативно кратко вријеме увећају своје уштеђевине за неколико десетина хиљада марака. Нпр. сада веома актуелни Вукота Говедарица, је за четири године, свој банковни салдо увећао са 10 на за 70. хиљада марака уштеђевине. Рачунајте да је у то вријеме морао плаћати трошкове издржавања, режије за стан у Новом Саду и кућу у Гацку итд. Без зле намјере, навео сам овај примјер јер се ради о младом политичару, без неког ангажмана на ''јаком'' руководећем мјесту. Као професор фискултуре, за тај перио не би могао обезбједиити новац за нормалан живот, а камо ли за штедњу.

ODGOVORITE
Name

Piksi

15.11.2016 13:24

Koga da se boje? Sve je to uvezana ekipa.

ODGOVORITE