Преплаћени за оно што пружају грађанима

Функционери БиХ, не само да су најплаћенији у региону, већ уживају и друге привилегије на којима могу да им завиде и колеге из најбогатијих земаља света.

Босна и Херцеговина 15.11.2016 | 07:47
Преплаћени за оно што пружају грађанима
Највеће плате имају чланови Председништва БиХ, око 5.500 КМ, председавајући Савета министара добија око 5.000 марака, министри нешто мање, попут парламентараца БиХ којима је „гола“ плата око 4.500 КМ. Зараде функционера РС готово упола су мање.

Међутим, плате су у овој причи најмањи проблем. Политичари БиХ на рачун државе имају скоро све што пожеле - топли оброк, регрес, накнаду за одвојен живот, смештај, јубиларне награде, отпремнине, плаћен рачун за мобилни и фиксни телефон, службени аутомбил често с возачем, плаћене авионске карте.

Држава им плаћа енормну репрезенатцију – храну и пиће на рачун буџета, карте у јавном превозу, гориво ако путују својим возилом, хотелске рачуне, лекарске прегледе, издавање путних исправа, обезбеђење, па чак и новине и стручну литературу.


Фото: ЕуроБлиц / РАС Србија

Ретки су случајеви када су функционери сами укинули привилегије, попут забране „белог хлеба“, укидања накнада за рад у комисијама и регреса за оне са коефицијентом већим од четири. Још су ређи појединци који су се својевољно одрекли привилегија на које имају право - министар комуникаија и транспорта БиХ, Исмир Јуско, одбио је да путује бизнис класом, као и чланови колегијума ПС БиХ, Огњен Тадић и Младен Босић, док је нови начелник Зенице, Фуад Касумовић, обећао да ће на посао властитим, а не службеним возилом.

Ставови функционера и невладиних организација о овом питању су непомирљиви.  Чланица Комисије за финансије и буџет Представничког дома БиХ, Александра Пандуревић, сматра да Савет министара БиХ заслужује похвале због прошлогодишње уштеде од 23,3 милиона КМ на материјалним трошковима.

"Не знам да ли је то први пут можда у историји институција БиХ да у једној години имамо смањење, а не повећање броја запослених" изјавила је Пандуревићева.

Истовремено, семафор јавне потрошње кога је поставила сарајевска Фондација ЦПИ показује да су сви нивои власти у 2016. већ потрошили више од 12 милијардни марака.

"Информације које свакодневно пристижу указују да се ништа значајно не поправља у односу према јавним финансијама. Имамо и примедбу Европске комисије да нема реформе јавне управе, да тај део Реформске агенде заостаје. У реворским извештајима углавном се понављају исте замерке и то за исте институције" каже портпарол ЦПИ, Бакир Јаловчић.

Према његовим речима, прича о уштедама заправо је прича о моралној одговорности и принципијелности политичара. Углавном је правило да сви користе све расположиве привилегије.

"Последњи пример је гласање у ПС БиХ око смањења отпремнина, где су парламентарци одбили предлог СББ да се оне ограниче на око 9.900 КМ и оставили су лимит од 30.000 КМ. Не знам шта би још требало. Можда да им мандат траје десет година, да имају два мандата, а да потом узму отпремнину и иду у пензију" иронично закључује Јаловчић.

Консултант Центара цивилних иницијатива, Ивица Ћавар, сматра да политичаре нико не би питао за примања када би грађани живели боље. Међутим, у овом тренутку њихове плате су далеко изнад европског стандарда у коме функционери примају од три до три и по просечне плате у земљи.

У нашем случају то био значило да се у извршној и законодавној власти БиХ зарађује „само“ 2.600 КМ

"Укупна примања парламентараца и министара БиХ сада су између 4.800 и 6.500 КМ што значи да још има простора за уштеде, ако би Савет министара БиХ смогао снаге да то уради кроз најављени закон о платама и накнадама. Треба разговарати о паушаљу од 713 КМ који примају сви парламентарци без обзира на радноправни статус.

Редукције су могуће и на одвојеном животу и плаћању смештаја за оне који су удаљени више од 80 километара. Седнице се одржавају два пута месечно, аи они имају плаћен стан цели месец 475 КМ, плус 300 КМ за одбојени живот. Треба смањити ограничења за рачуне мобилних телефона члановима колегијума ПС БиХ" каже Ћавар.

Репрезентација

-Чланови колегијума ПС БиХ 500 КМ интерно, 500 КМ екстерно

-Председавајући комисија 200 КМ

-Секретари заједничке службе и домова до 200 КМ

-Парламентарни војни повереник до 200 КМ

-Председавајући Савета министара БиХ до 6.000 КМ,

-Шеф канинета председавајућег 500 КМ

-Генерални секретар Савета министара 600 КМ

Мобилни телефони

-Чланови Председништва БиХ неограничено

-Чланови колегијума ПС БиХ до 1.000 КМ

-Председавајући комисија и клубова посланика и народа до 150 КМ

-Секретари ПС БиХ до 100 КМ

-Парламентарни војни повереник до 100 КМ

-Запослени у Сектору за односе с јавношћу ПС до 80 КМ

-Секретари комисија до 100 КМ

-Возачи до 50 КМ

-Председавајући Савета министара до 500 КМ

-Генерални секретар СМ до 200 КМ.

Трошкови путовања

-Дневница, различита за сваку државу

-Превоза - бизнис класа за чланове Председништва и још 26 функционера

-Хотелски смештај

-Издаци за путне исправе, вакцинацију, лекарски преглед, таксе

-ВИП салони за чланове Председништва БиХ и колегијума ПС БиХ

Возила

-Стално кориштење за чланове Председништва, шефове кабинета, генералног секретара и заменике генералног секретара Председништва. Исто важи и за чланове колегијума ПС БиХ, председавајућег и генералног секретара Савета министара БиХ, те за већину министара и њихових заменика

-Чланови колегијума и Председништва БиХ имају право на возача

-Службени аутомобили користе се и за одлазак у банку, пензионе и здравствене фондове, за превоз материјала, вредносних пошиљки.

Остале привилегије

-Топли оброк 6 КМ дневно, Уставни суд БиХ 10 КМ

-Одвојен живот 300 КМ, у Уставном суду 400 КМ

-Смештај 475 КМ

-Отпремнине за пензију до 30.000 КМ

-Паушал парламентараца 713 КМ

Правосуђе БиХ

-Плата председника Суда и Тужилаштва БиХ 4.400 КМ, право на стално кориштење возила

-Плата шефова оделења 4.000 КМ

-Плата судија и тужилаца 3.800 КМ

-Рефрес 2.100 КМ

-Годишњи одмор 30 радних дана

-Репрезентација главног тужиоца 1.000 КМ у комплесу правосудних институција, ван седишта 500 КМ, у иностранству 600 КМ.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

зајебант

15.11.2016 07:02

масала :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

15.11.2016 07:09

Држава организована за ухљебе, остали смо у њиховој служби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

15.11.2016 07:10

За ово треба провести референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

предсједавајуци

15.11.2016 07:17

Папак одијело мијења али цуд никада. Папцина остаје Папак заувијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

15.11.2016 07:36

Плата посланика у Србији је испод 1000 евра. Толике су, отприлике, и министарске плате. Србија је много богатија држава ид БиХ. Можда надуване статистике то не показују, али се у Србији боље живи и лакше долази до посла. Примања званичника у БиХ су нереално висока, а њихов учинак је трагикомичан. Да скратим - кресати им примања и отптемнине за бар 50%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Статистика

15.11.2016 08:04

Од укупног БДП-а 69% иде на плате и трошкове чиновника. Па то је за Гиниса, добро да постојимо.

Name

Ре драган

15.11.2016 10:28

Једна дрзава, 3 x предсједнијка, 3 премијера , двије скупстине, три парламента, посланика у скупстинама, министара једног и другог ентитета, предсједници кантона, опстина, села, удрузења, коњусница и итд итд..Која дрзава на свијету ово мозе да себи приусти? Тотално не финкционална из тих разлога..Треба под хитно све ово сасјеци и направит једноставније...сто прије то боље..Ове промјене це доци прије или касније само сто касније то це висе костат. Ови на власти коце промјене јер им не одговарају.Јебе се њима за народ.

Name

Гулаг

15.11.2016 09:02

Бачене паре за ништа,стотине људи зиви од посла који осим њих 96% људи нема никакве користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

15.11.2016 10:30

Кад видим Мајкицку и Марковицку на слици од неке силне милине заборавим да сам гладан.Ухвати ме нека милина од неунистиве љепоте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

15.11.2016 14:15

Они искрено мисле да вриједе сваке марке...то је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јавна тајна

15.11.2016 16:46

Они су срамота овог народа.

ОДГОВОРИТЕ