Нови земљотрес на Новом Зеланду

Земљотрес јачине 5,4 степена Рихтерове скале погодио је данас Нови Зеланд, а нема извештаја о изазваној штети или цунамију.

Свијет 15.11.2016 | 07:25
Нови земљотрес на Новом Зеланду
Геолошки институт САД је саопштио да је епицентар био на 45 километара југоисточно од града Бленхајма, на дубини од десет километара, преноси Тас с.

Спасилачке службе Новог Зеланда уз помоћ брода и хеликоптера мобилисане су и данас би требало да почне евакуација хиљаду туриста блокираних у подручју које у недељу погодио земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале, у којем су две особе погинуле и причињене су велике штете.

Брод новозеландске морнарице испловио је из Окленда и требало би у среду ујутро по локалном времену да стигне у Каикоуру, регион Јужног острва, како би евакуисао 500 туриста, преноси Хина.

Јаки одрони које је изазвао потрес пресекли су путне правце и пруге до града Каикоура, где су се склониле стотине унесрећених. Ту се затекло између 600 и 1000 туриста, углавном странаца који су дошли да посматрају китове.

У евакуацијама ће учествовати и четири војна хеликоптера, авион "Херкулес Ц-103" који ће из ваздуха испуштати помоћ граду, као и педесетак цивилних хеликоптера.

Коментари / 0

Оставите коментар