Илиев: Партизан може да прода седморицу за озбиљну цијену!

Доводимо два појачања у одбрани и једно у навали! Спортски директор црно-белих о зимском прелазном року, странцима, чистилишту и глазури за лето.

Фудбал 15.11.2016 | 20:00
Илиев: Партизан може да прода седморицу за озбиљну цијену!
Прошле године директно у Лиги Европе и у њој никад бољи резултати. Три победе (од којих две на гостовањима) требало је да подигну тржишну вредност играча, али се на крају дошло до тога да је Партизан продао Ивана Шапоњића у Бенфику (за „само“ 1.500.000 евра), Абубакара Оумаруа после низа компликација у Кину (1.200.000 евра), те Николу Нинковићау Ђенову (500.000 евра) и Петра Грбића у Ахисар (120.000 евра).

Тек нешто више од 3.000.000 евра...

А у предстојећем прелазном року, у Хумској 1 очекују већи прилив новца од трансфера играча који су ове јесени играли само по Србији, јер су још крајем јула испали из Европе. Можда делује контрадикторно, али на Топчидерском брду уверавају да серија победа на теренима Суперлиге диже цену фудбалерима, као што је то био случај лане са Црвеном звездом, које је афирмисала, па у два прелазна рока продала Марка Грујића, Луиса Ибањеза, Вукашина Јовановића, напослетку и Александра Катаија за укупно више од 10.000.000 евра.

Отуда и нада спортског директора Парног ваљка Ивице Илијева да би црно-бели ове зиме могли да инкасирају макар половину те суме и на тај начин премосте финансијски турбулентан период.

Бар до јуна.

„Приметан је помак кад је реч о интересовању за наше играче. Прошле године имали смо три победе у Лиги Европе и нико ме није позвао после тога да пита колико кошта неки играч. Сад, на месец дана пре краја првог дела сезоне, Партизан има пет-шест, можда и седам првотимаца чија је цена озбиљна. Променили смо доста ствари у претходна два прелазна рока, велики број играча је на тачно оном нивоу на коме се то од њих очекује и зато можемо да будемо задовољни“, рекао је Илиев за МОЗЗАРТ Спорт.

Његове речи отварају неколико питања. Најпре: колико играча је за продају, затим - да ли постоји неко испред чијег имена стоји „НЕ“?

„У ситуацији смо да продамо шесторицу фудбалера за квалитетан новац. Практично, да обезбедимо мир до наредног прелазног рока. На том пољу водићемо рачуна о многим детљима. За сваког фудбалера постоји плус и минус зашто га (не) продати. На стручном штабу и члановима Управног одбора биће да процене шта је најбоље за клуб. На крају, на мени је да пресечем. Реалност је таква да нам је новац потребан, међутим, повољна околност је то да ниједну продају не морамо да форсирамо. Нигде не гори. Странци који желе наше играче раније су знали шта имамо у понуди и практично нам испод цене узимали најбоље. Сад цену нећемо спуштати, јер имамо доста играча за продају“.

То „доста“ могло би да се протумачи и тако да не постоји фудбалер који по сваку цену мора да остане у екипи Марка Николића. А у групу оних који су сами себе лансирали у жижу интересовања спадају најпре странци из Бразила Леонардо и Евертон, потом таленат из школе Никола Миленковић, па све распуцанији Урош Ђурђевић, први стрелац екипе Валери Божинов, као и Марко Јевтовић, чија цена би могла да порасте у односу на лето, кад је у пројекцији претходног тренера Ивана Томића био планиран за одлазак.

„У последња два месеца Партизан игра све боље. Крећемо се линијом који смо зацртали, али далеко смо од статуса задовољства. Још доста детаља може да се подигне на виши ниво. Природно је да нас радује чињеница да смо од последњих 11 такмичарских мечева добили десет, али тек ће се видети колико простора за напредак има. Мислим, пре свега, на офанзивни део екипе, сарадњу Леонарда и Ђурђевића. Замислите како ће то да изгледа кад се буду до краја уиграли и познавали у душу. Као директора ме радује што Ален Стевановић све чешће показује потенцијал и што је мали Марко Јанковић после периода осцилација, условљеног повредама, дошао на прави пут“.

Међу побројаним играчима (изузев Јанковића, који је на позајмици, оп. аут.) ваља тражити и оне који су за продају. Мада, у клубу постоји план да никако не оду сви, него да се процени чији ће одолазак најмање штетити такмичарским амбицијама у борби за дуплу круну. Зато ни број евентуалних новајлија није дефинисан. Опет, јасно је да ће после извесног растанка са Седриком Гогуом и чињенице да Грегору Балажицу истиче уговор, одбрана претрпети још један ремонт. Бар бројчани.

„Зависи ко ће отићи. С обзиром да Гогуа одлази сигурно, једна штоперска позиција мора да се попуни. То је под обавезно. Можда још једна у дефанзиви поред тога. Што се навалног дела тима тиче, зависиће све од одлазака, с тим да имам идеју како да неке од носилаца игре сачувам. У том случају би само једног играча довели у офанзиви. Доста ствари ће се десити током зиме и за сваку ћу дати образложење. Казаћу јавности и навијачима због чега смо повукли одређени потез, јер се то од мене као директора очекује. Моја функција захтева преузимање одговорности и ја сам спреман да то урадим“.

Ивица илиев је у последњих десет месеци био предмет разних коментара. Углавном негативних, од којих је неке и сам изазвао пласирајући приче о „бомбама“ (за шта је касније рекао да се каје што је тако представљао поједине играче), мада му се не може оспорити да је у играчком смислу довео странце који Партизану дају шмек. Отуда и промена начина на који га јавност и навијачи доживљавају.

„Не бих то томе. Пре ћу прихватити негативну критику, него да на себе пребацим позитивне коментаре. Само ћу рећи да сам ја одговоран за све ангажоване странце и да ће тако бити докле год будем на функцији. А домаће играче доводим у договору са струком. Уз напомену: увек мора да се апострофира колико је неко коштао и због чега је доведен, па у складу с ценом иде и квалитет“.

После првог круга шампионата, црно-бели су на деоби другог места са Војводином (32 бода), шест мање од Црвене звезде.

„Не бих још причао о трци са нашим вечитим ривалом, јер смо управо изашли из турбулентног периода, уз подсећање да је прошле године у ово доба бодовна разлика била невероватна. Сад смо у скоро егалу. Још смо у дербију показали смо да смо се стабилизовали. Доста посла је испред нас, тренутно слажемо слагалицу, чија би најлепша слика требало да се види у следећој сезони. Ова година је била чистилиште. Транзиција. Прављење здраве средине и здраве групе. Остало нам је још шест месеци да „ударимо“ глазуру. Све ће то добро да изгледа, уверавам вас“, закључио је разговор за наш портал Ивица Илиев, спортски директор Партизана.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар